Τέλος ο εμπορικός πόλεμος Κίνας – ΗΠΑ

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα την επίτευξη μιας προκαταρκτικής εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

H προβλέπει κυρίως τη σταδιακή μείωση των τιμωρητικών τελωνειακών δασμών σε βάρος κινεζικών προϊόντων, έπειτα από 19 μήνες έντασης με την Ουάσιγκτον.

Τα δύο μέρη θα πρέπει να υπογράψουν τη συμφωνία, υπογράμμισε ο υφυπουργός Εμπορίου Ουανγκ Σουουβέν, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που οργανώθηκε στο Πεκίνο.

Από τον περασμένο χρόνο, η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν επιδοθεί σε ένα εμπορικό μπραντ ντε φερ, που μεταφράστηκε από την αμοιβαία επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσιες συναλλαγές.

«Οι δύο χώρες κατάφεραν να επιτευχθεί ταυτότητα απόψεων στο κείμενο μιας προκαταρκτικής οικονομικής και εμπορικής συμφωνίας» επισήμανε ο Γουανγκ Σουουβέν.

Η ανακοίνωση έγινε μία ημέρα μετά τις άκρως αισιόδοξες δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter.

«Είμαστε ΠΟΛΥ κοντά σε μια ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την Κίνα» διαβεβαίωσε σε μήνυμά του ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με την Κίνα, το κείμενα περιλαμβάνει 9 κεφάλαια, σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία, την υποχρεωτική μεταφορά τεχνολογίας, τα διατροφικά και γεωργικά προϊόντα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη συναλλαγματική ισοτιμία, την ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών και την επίλυση των διαφορών.

Η Κίνα δεν θα επιβάλει νέους τιμωρητικούς δασμούς σε βάρος αμερικανικών προϊόντων, όπως απειλούσε να κάνει στην περίπτωση νέων συμπληρωματικών δασμών την Κυριακή σε βάρος κινεζικών προϊόντων από τις ΗΠΑ.