Το πράσινο φως στην απαγόρευση της χρήσης του διοξειδίου του τιτανίου ως πρόσθετου τροφίμων (E171) άναψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απόφαση η οποία θα τεθεί σε ισχύ μετά από μια μεταβατική περίοδο έξι μηνών. Αυτό σημαίνει ότι, από φέτος το καλοκαίρι, το διοξείδιο του τιτανίου δεν θα πρέπει πλέον να προστίθεται στα τρόφιμα.
Ειδικότερα, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε ότι «η ασφάλεια των τροφίμων που τρώνε οι πολίτες μας και η υγεία τους είναι αδιαπραγμάτευτες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο διασφαλίζουμε τον αυστηρό και συνεχή έλεγχο των υψηλότερων προτύπων ασφάλειας για τους καταναλωτές. Ένας ακρογωνιαίος λίθος αυτής της εργασίας είναι να διασφαλίσουμε ότι μόνο ασφαλείς ουσίες, που υποστηρίζονται από έγκυρα επιστημονικά στοιχεία, φτάνουν στα πιάτα μας. Με τη σημερινή απαγόρευση, αφαιρούμε ένα πρόσθετο τροφίμων που δεν θεωρείται πλέον ασφαλές. Βασίζομαι στις αρχές των κρατών μελών για τη συνεργασία τους προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι επιχειρήσεις τροφίμων θα τερματίσουν τη χρήση του E171 στα τρόφιμα».
Το διοξείδιο του τιτανίου χρησιμοποιείται για να δώσει λευκό χρώμα σε πολλά τρόφιμα, από αρτοσκευάσματα και επάλειψη σάντουιτς μέχρι σούπες, σάλτσες, ντρέσινγκ σαλάτας και συμπληρώματα διατροφής, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Titanium Dioxide is used as white colouring to many foods, for example:
🍞confectionary
🍲soups, sauces
🥗dressings
🍬chewing gumThis summer it is set to be banned as a food additive, food operators have 6 months to withdraw all products containing E171.#EUFoodSafety
— EU Food Safety – #EUFarm2Fork (@Food_EU) January 14, 2022