Τέλος το «φιάσκο» του voucher των 600 ευρώ!

Ύστερα το σάλο που ξέσπασε με τα προγράμματα τηλεκατάρτισης, η κυβέρνηση προχώρα στην κατάργηση του προγράμματος.

Αναλυτικά η δήλωση του Υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση:

Σε συνθήκες έκτακτες και στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, επελέγη η στήριξη έξι επιστημονικών κλάδων, μέσω ενός προγράμματος ασύγχρονης τηλεκατάρτισης, με επιταγή κατάρτισης (voucher).

Στόχος του Προγράμματος δεν ήταν μόνο η στήριξη του εισοδήματος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, αλλά και η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων, με προφανή οφέλη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αντίστοιχων κλάδων και κατ’ επέκταση για την Ελληνική οικονομία.

Επομένως, κλειδί για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των καταρτιζομένων και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, ήταν η διαμόρφωση ενός ποιοτικού περιεχομένου κατάρτισης. Δυστυχώς, το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο Πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την Κυβέρνηση.

Για τον λόγο αυτό, αφού προηγήθηκε σχετική έρευνα με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργείται. Οι επιστήμονες, όμως, τους οποίους αφορούσε το Πρόγραμμα, θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις.

Ταυτόχρονα, με εντολή του Πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Κάτι που δεν συνέβη, βεβαίως, τα τελευταία χρόνια.

Μέσα στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση η Κυβέρνηση δεν σταματάει τις μεταρρυθμίσεις. Γίνονται σε λίγες μέρες ή εβδομάδες, πράγματα που δεν γίνονταν για χρόνια. Χτίζουμε, όλοι μαζί, ένα αποτελεσματικό Κράτος που εμπνέει εμπιστοσύνη. Τυχόν αστοχίες, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, εντοπίζονται και διορθώνονται.

Οι εταιρείες της τηλεκατάρτισης

Συγκοινωνούντα δοχεία φαίνεται να είναι οι επτά πλατφόρμες της περιβόητης τηλεκατάρτισης επιστημόνων που θα μοιράζονταν τα 36 εκατ ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το δημοσίευμα:

1. Η πλατφόρμα edimitra.gr ανήκει στην εταιρεία Δήμητρα ΚΕΚ Α.Ε του Ν. Πιτσούλη που διαμένει στη Λάρισα κατέχει την εταιρεία Beegroup, ενώ εμπλέκεται και σε πληθώρα άλλων ΜΚΟ με πλούσιο δημοσιευμένο παρελθόν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Δημοκρατία (12.4.2020) το όνομα του προέδρου Νίκου Πιτσούλη είχε φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων το διάστημα 2011-2014 όταν αποκαλύφθηκε πως μία σειρά ΜΚΟ που είχε δημιουργήσει είχαν κατασπαταλήσει δημόσιο χρήμα

2. Η πλατφόρμα voucher eclassroom.gr ανήκει στην Αποψη Α.Ε του Χ. Ζαφειρόπουλου ο οποίος συνεργαζόταν με τον Ν. Πιτσούλη και το 2013 υπήρξαν αποκαλυπτικά δημοσιεύματα για έργο που είχε αναληφθεί και πάλι επί υπουργίας Γ. Βρούτση. Συγκεκριμένα οι δύο εταιρείες φέρονταν να παίρνουν τα στοιχεία ανέργων για να τα δίνουν σε ΚΕΚ και να παίρνουν με τον τρόπο αυτό προγράμματα.

3 και 4. Οι πλατφόρμες Iclass και iclasscloud.com ανήκουν στην ίδια εταιρεία Μάστερ Κέντρο Κατάρτισης και Συμβουλευτικής Α.Ε ιδιοκτησίας Θ. Μανωλίτση. Η ιδιοκτήτρια είναι προφανώς συγγενής του ιδιοκτήτη του ομίλου Master Β. Μανωλίτσης. Σύμφωνα με όσα έχουν αναρτηθεί στον λογαριασμό ίου στο τουίτερ, προκύπτει εύκολα η συμπάθεια του προς το Γ. Βρούτση και τη ΝΔ.

5. Η elearningclass.gr ανήκει στην εταιρεία Νούλας και Δερπάνης. Ο μεν Νικόλαος Νούλας έχει την εταιρεία Europroodos. Ο δε Δημήτρης Δερπάνης έχει το ΙΕΚ Unicert. Η Unicert έχει ΙΕΚ δημοσιογραφίας με τον Γιάννη Πολίτη, τη Σία Κοσιώνη ως πρώτα ονόματα. Ο ίδιος εμφανίζεται στο προσωπικό του λογαριασμό σε πολλές φωτογραφίες με τη Σία Κοσιώνη και τον Κώστα Μπακογιάννη και φυσικά και στα Μακεδονικά συλλαλητήρια.

6. Platform.elearning-seminars.gr ανήκει στην εταιρεία Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη ΚΕΚ – Σαρρής και Σία Ε.Ε. και ειδικότερα στον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κοζάνης, Νίκο Σαρρή, ο οποίος συνεργάζεται και με τον Δ. Δερπάνη (αρ. 5) και την Unicert. Είναι η εταιρεία της οποίας το τηλέφωνο επικοινωνίας μαζί της είναι ανενεργό. Οσες φορές κι αν προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με το 210-3006807, η γραμμή «έπεφτε» συνέχεια.

7. Η Voucher.freestudies.gr ανήκει στην εταιρεία Ram Computer στην Ημαθία. Ιδιοκτήτρια της εταιρείας είναι η Σταυρούλα Χαριτάκη με σύζυγο τον επιχειρηματία Νίκο Τάκη, οποίος είναι ιδιοκτήτης στο ΚΕΚ Vellum Global Educational Services. Σύμφωνα και πάλι με τις αναρτήσεις στο διαδίκτυο, το ζεύγος βοήθησε με όλες του τις δυνάμεις στην εκλογή του τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο.

«Με ταχυδακτυλουργία λοιπόν οι 7 πλατφόρμες που τόσο τυχαία επιλέχτηκαν δεν μοιάζει να ξεπερνούν τις 3-4 ενώ οι στενές σχέσεις προκύπτουν αβίαστα με μια βόλτα στο διαδίκτυο. Οσο για τους δικαιούχους των 600 ευρώ φαίνεται ότι θα συμβάλουν τα μέγιστα στον πλουτισμό των κολλητών με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για το δημόσιο ταμείο», καταλήγει η ΕΦΣΥΝ.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σουηδία: Δεν θα μας εκφοβίσουν οι προκλήσεις της Μόσχας
22 Νοεμβρίου, 2024
Προϋπολογισμός: 16 ερωτήσεις και απαντήσεις για την οικονομία
22 Νοεμβρίου, 2024
Αεροδρόμια: Άνοδος 8,9% στην επιβατική κίνηση στο δεκάμηνο
22 Νοεμβρίου, 2024
Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να βάλει φραγμό στα σχέδια της διαπλοκής
22 Νοεμβρίου, 2024
Πολάκης: Τη Δευτέρα θα ξεκινήσουμε την αντεπίθεση
22 Νοεμβρίου, 2024
Κρατούμενος στις φυλακές Χανίων έκρυβε ναρκωτικά στο κελί του
22 Νοεμβρίου, 2024
Ξέσπασε ο Κουσουλός: Ρε δεν ντρέπεστε;
22 Νοεμβρίου, 2024
Αλέξης Τσίπρας: Η λατρεία της εικόνας διείσδυσε και στην πλευρά της προόδου
22 Νοεμβρίου, 2024
Συνάντηση Στυλιανίδη με τον Τούρκο υπουργό Μεταφορών στην Κωνσταντινούπολη
22 Νοεμβρίου, 2024
Ζελένσκι: Ο Πούτιν πρέπει να νιώσει τις πραγματικές συνέπειες των πράξεών του
22 Νοεμβρίου, 2024