Τέμπη: «Πάτησα το κουμπί, αλλά…» – Τα πρώτα λόγια του σταθμάρχη που συνελήφθη

Συνελήφθη και επισήμως ο σταθμάρχης του ΟΣΕ από το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας, ο οποίος κατηγορείται με κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Ο 59χρονος σταθμάρχης χαρακτηρίζεται ως υπαίτιος του δυστυχήματος και κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια, σωματική βλάβη από αμέλεια και έκθεση κινδύνου ζωής.

Στο πλαίσιο της δικογραφίας που σχηματίζεται από την ΕΛ.ΑΣ έχουν δώσει ανωμοτί καταθέσεις και άλλοι δύο υπάλληλοι στην Τροχαία Λάρισας.

Τέμπη: Tι υποστήριξε ο σταθμάρχης για τη σύγκρουση των τρένων
Ο σταθμάρχης φέρεται να υποστήριξε πως ο ίδιος έδωσε εντολή για αλλαγή πορείας, αλλά το σύστημα δε λειτούργησε. Συγκεκριμένα, ο 59χρονος είπε ότι πάτησε κανονικά το κουμπί γιατί είναι αυτόματο το σύστημα για να αλλάξει η γραμμή, οπότε κάθε τρένο θα έμπαινε σε διαφορετική τροχιά, αλλά το σύστημα δε λειτούργησε.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star, o σταθμάρχης όφειλε να κάνει και οπτικό έλεγχο στο σημείο ότι όλα λειτουργούν σωστά.

Στο μεταξύ και όσο η επιχείρηση των σωστικών συνεργείων συνεχίζεται στον τόπο της τραγωδίας στα Τέμπη, διεξάγεται παράλληλα δικαστική έρευνα για τα αίτια της φονικής σύγκρουσης των τρένων, με τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.

Ερώτημα αποτελεί αν υπάρχει στα τρένα σύστημα gps, όπως υπάρχει στα λεωφορεία, που δείχνει τη διαδρομή των οχημάτων. Ίσως αν υπήρχε κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να αποφευχθεί και η σύγκρουση.