Τέως βασιλιάς: Νέα λίστα – Ποιοι βουλευτές, υπουργοί και «γαλαζοαίματοι» θα πάνε στην κηδεία

Σε συνέχεια της απόφασης της κυβέρνησης να αναβαθμίσει την εκπροσώπηση της Πολιτείας στην κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου την ερχόμενη Δευτέρα παρουσία του αντιπροέδρου της Παναγιώτη Πικραμμένου, πληροφορίες θέλουν κι επιπλέον πολιτικά πρόσωπα να δίνουν το παρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα εξ αυτών θα είναι η ευρωβουλευτής της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία είναι και βαφτισιμιά του τέως Βασιλιά.

Παρόντες θα είναι και οι βουλευτές Μεσσηνίας της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, αλλά και ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αποκάλυψε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι, αν δεν έπρεπε να βρίσκεται στο Κουβέιτ τη Δευτέρα, θα ήταν παρών στην κηδεία.

Κατά πληροφορίες, στην κηδεία αναμένεται να παραυρεθεί και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Εκκρεμότητα παραμένει το αν θα έρθει στην Αθήνα και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Παράλληλα, ως εκ του θεσμικού του ρόλου ως περιφερειάρχης Αθηνών, στη Μητρόπολη αναμένεται να βρεθεί ο Γιώργος Πατούλης.

Πέντε βασιλιάδες στην Αθήνα τη Δευτέρα

Οι επίσημοι προσκεκλημένοι στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα ανέρχονται από 187 έως 200, εκ των οποίων οι 50 έως 60 από την Ελλάδα. Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ότι στην κηδεία θα παρευρεθούν πέντε βασιλείς.

Στην Αθήνα αναμένονται σίγουρα ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε και η σύζυγός του Λετίθια, όπως επιβεβαίωσε το ισπανικό παλάτι ήδη από χθες. Επίσης στην κηδεία θα παραστούν οι δύο αδελφές του βασιλιά της Ισπανίας, πριγκίπισσα Έλενα και πριγκίπισσα Κριστίνα, αλλά και ο επίτιμος βασιλιάς Χουάν Κάρλος. Η βασιλομήτωρ Σοφία, αδελφή του Κωνσταντίνου, βρίσκεται πολλές ημέρες στην Αθήνα και ήταν στο πλευρό του στις τελευταίες του στιγμές.

Φελίπε και Λετίθια θα έρθουν στην Αθήνα τη Δευτέρα και θα μείνουν στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», ενώ θα αναχωρήσουν την Τρίτη. Ο Χουάν Κάρλος θα έρθει την Κυριακή και θα φύγει την Τρίτη.

Η αδελφή της Άννας-Μαρίας, βασίλισσα της Δανίας Μαργκρέτε, στην Αθήνα
Σε ανώτατο επίπεδο θα εκπροσωπηθεί το δανέζικο παλάτι, καθώς στην κηδεία θα παραστούν η βασίλισσα Μαργκρέτε, αδελφή της Άννας-Μαρίας, η επίσης αδελφή της πρίγκιπισσα Ματθίλδη και ο πρίγκιπας διάδοχος Φρέντερικ. Δεν θα παραστεί η πριγκίπισσα Μαίρη, σύζυγος του Φρέντερικ, καθώς θα παραμείνει στη χώρα με τον ρόλο του αντιβασιλέα, όπως προβλέπει το πρωτόκολλό τους.

Και το βασιλικός ζεύγος της Σουηδίας στην Αθήνα
Όπως αναφέρουν σουηδικά ΜΜΕ, τόσο ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος (πρώτος εξάδελφος της Άννας-Μαρίας) όσο και η βασίλισσα Σίλβια θα παραστούν τη Δευτέρα στην κηδεία.

«Η Α.Μ. ο βασιλιάς και η βασίλισσα θα παραστούν στην κηδεία του Α.Μ. βασιλιά Κωνσταντίνου, πρώην βασιλιά των Ελλήνων, στην Αθήνα τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση των Σουηδών.

Μάλιστα, την ημέρα της κηδείας θα γίνει κωδωνοκρουσία στην εκκλησία Riddarholm.

Στην Αθήνα και ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου
Από την Κυριακή θα έρθει στην Αθήνα για την κηδεία του Κωνσταντίνου ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Χένρι, με τον οποίο ο τέως βασιλιάς διατηρούσε στενούς οικογενειακούς δεσμούς.

Η ολλανδική βασιλική οικογένεια
Σε ό,τι αφορά την ολλανδική βασιλική οικογένεια, με την οποία η οικογένεια του Κωνσταντίνου περνούσε μαζί τα καλοκαίρια στο Πόρτο Χέλι (ήταν ο Κωνσταντίνος που γνώρισε στο ζευγάρι των Ολλανδών βασιλέων τις ομορφιές του τόπου και εκείνοι αγόρασαν γειτονικό τους σπίτι), τα ολλανδικά μέσα αναφέρουν ότι τον Βασιλιά Βίλεμ Αλεξάντερ θα συνοδεύσουν η βασίλισσα Μαξίμα και η μητέρα του, βασιλομήτωρ Βεατρίκη.

Όπως γράφει και η ολλανδική Telegraaf, το πιο πιθανό είναι ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ, επίσης βαφτισιμιός του Κωνσταντίνου, να πετάξει στην Αθήνα το πρωί της Δευτέρας.

Ο πρίγκιπας διάδοχος θα εκπροσωπήσει το νορβηγικό παλάτι
Τη βασιλική οικογένεια της Νορβηγίας θα εκπροσωπήσει ο πρίγκιπας διάδοχος Χάακον και η σύζυγός του πριγκίπισσα Μέτε Μαρίν.

Άννα, Έντουαρντ και ενδεχομένως Γουίλιαμ από τη Βρετανία
Όλα δείχνουν ότι τη βρετανική βασιλική οικογένεια θα εκπροσωπήσουν η πριγκίπισσα Άννα και ο πρίγκιπας Έντουαρντ, δύο από τα πιο δραστήρια μέλη του παλατιού, που βρίσκονται εξαιρετικά κοντά στον βασιλιά Κάρολο. Ερωτηματικό παραμένει αν θα παραστεί στην κηδεία ο πρίγκιπας Γουίλιαμ. Το ερώτημα αναμένεται να απαντηθεί τις επόμενες ώρες.

Βέλγιο, Λιχτενστάιν, Μονακό, αλλά και Ιορδανία-Μαρόκο αναμένεται να απαντήσουν τις επόμενες ώρες στο αν και από ποιον θα εκπροσωπηθούν.

Από τις βαλκανικές χώρες, Βουλγαρία, Σερβία και Ρουμανία, αναμένονται εκπρόσωποι των τέως βασιλικών οικογενειών.