Τέρενς Κουίκ: Η θεσμοθέτηση της παγκόσμιας ημέρας ελληνικής γλώσσας είναι πράξη αναγνώρισης της προσφοράς της στον παγκόσμιο πολιτισμό

«Η θεσμοθέτηση της παγκόσμιας ημέρας ελληνικής γλώσσας, δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί ως μία πράξη αναγνώρισης της προσφοράς της ελληνικής γλώσσας στον παγκόσμιο πολιτισμό», σημειώνει σε μήνυμά του ο Τέρενς Κουίκ.

«Δεν θα μπορούσε να ανήκει σε άλλον παρά στην ομογένεια, η πρώτη ιδέα, η αρχική σύλληψη, η σημαίνουσα πρωτοβουλία, για την καθιέρωση της παγκόσμιας ημέρας ελληνικής γλώσσας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο γνωστός δημοσιογράφος.

«Μάλιστα ήταν ο ελληνισμός της Ιταλίας εκείνος που την πρότεινε πρώτος, δραστηριοποιήθηκε και τη στήριξε. Την έφερε στην ειδική μόνιμη επιτροπή ελληνισμού της Διασποράς, που φυσικά υιοθέτησε την πρόταση. Και μετά το υπουργείο Εξωτερικών και η γενική Γραμματεία απόδημου ελληνισμού, πήραν το αποτέλεσμα και προώθησαν αυτή την πρωτοβουλία φέρνοντάς την στην ολομέλεια του ελληνικού κοινοβουλίου, που όχι απλώς την αποδέχθηκε, αλλά τη θεσμοθέτησε ομόφωνα», συμπληρώνει.

Ο κ. Κουίκ τονίζει πως «καμαρώνω, που είμαι εκείνος ο οποίος επι της υφυπουργίας μου, έκανα όλη αυτή τη διαδικασία. Και να ξέρετε ότι στις υπογραφές της κοινής υπουργικής απόφασης, είναι τα ονόματα του Νίκου Κοτζιά, του Κώστα Γαβρόγλου, του Πάνου Σκουρλέτη, του Γιάννη Αμανατίδη και βεβαίως μεγάλη τιμή που υπογράφω εγώ αυτή την απόφαση».

Δείτε αναλυτικά το μήνυμα του Τέρενς Κουίκ για την παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας: