Με τις ευρωπαϊκές αγορές να κρατούν όλα τα πρόσφατα κέρδη τους και τους S&P 500 και Nasdaq να προσεγγίζουν εκ νέου τα ιστορικά υψηλά τους, το ελληνικό χρηματιστήριο μετά από ένα 4ήμερο πτωτικό σερί έβγαλε τεχνικής μορφής αντίδραση κλείνοντας στις 635,84 μονάδες με άνοδο 1,03%, με την Τέρνα Ενεργειακή να ξεχωρίζει με άνοδο 4,42%.
Χωρίς να υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο momentum και αξιοσημείωτη δυναμική αντίδρασης που θα άλλαζε τα δεδομένα, η αγορά έβγαλε αντίδραση αυτοσυντήρησης και μερικής αποκατάστασης, επανερχόμενη στη γνώριμη ζώνη των 630 – 635 μονάδων, ενώ υπήρξε και μικρή ενίσχυση του τζίρου.
Ο Γενικός Δείκτης αρχικά ξεκίνησε πτωτικά πέφτοντας έως το χαμηλό των 627,03 μονάδων (-0,37%), όμως γρήγορα βγήκαν αγορές οπότε στο 90% της συνεδρίασης η κίνηση ήταν θετική, ενώ στο υψηλό ημέρας βρέθηκε στις 638,02 μονάδες (+1,38%) περίπου δύο ώρες μετά την έναρξη.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.523,25 μονάδες με άνοδο 0,96% ενώ έφτασε έως το +1,38% και τις 1.529,54 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 329,72 μονάδες με άνοδο 1,40%, ενώ έφτασε έως το +2,35% και στις 332,82 μονάδες.
Η αξία συναλλαγών ενισχύθηκε ήπια έναντι των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων φτάνοντας στα 29,2 εκατ. ευρώ, με τον όγκο της συνεδρίασης στα 13,2 εκατ. τεμάχια. Θυμίζουμε πως τη Δευτέρα ο τζίρος κατήλθε στα 20 εκατ. ευρώ και ο όγκος κάτω από τα 12 εκατ. ευρώ σε μια από τις πλέον ρηχές συνεδριάσεις των τελευταίων ετών, ενώ χθες υπήρξε μικρή ενίσχυση των συναλλαγών στα 26,5 εκατ. ευρώ.
Κύριο χαρακτηριστικό των ημερών είναι η παύση των πρωτοβουλιών των ισχυρών χαρτοφυλακίων που περιμένουν τις εξελίξεις τόσο στο γεωπολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ελληνικής οικονομίας, ώστε να διαμορφώσουν τα επενδυτικά τους πλάνα. Έτσι, οτιδήποτε λαμβάνει χώρα αυτό το διάστημα είναι καθαρά κινήσεις intraday και απολύτως βραχυχρόνιας στόχευσης, χωρίς καμιά μακροπρόθεσμης στόχευσης επενδυτική στρατηγική.
Όπως προαναφέρθηκε στο χώρο του Large Cap ξεχώρισε η Τέρνα Ενεργειακή που έκλεισε στα 11,80 ευρώ με άνοδο 4,42%, με φόντο τις ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στον όμιλο όπου μέσα private placement έκανε αύξηση κεφαλαίου κατά 68 εκατ. ευρώ, φέρνοντας νέα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι το κορυφαίο blue chip του 2020 με απόδοση +54%, αποτελώντας μάλιστα και τη μοναδική μετοχή του FTSE 25 που κινείται σε θετική τροχιά φέτος.
Κέρδη άνω του 2% είχαν επίσης οι ΔΕΗ, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος και Εθνική, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν οι ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ και Viohalco. Στον αντίποδα, με ήπια πτώση έκλεισαν οι Πειραιώς, Fourlis, Jumbo, ΑΔΜΗΕ και Lamda Development, ενώ αμετάβλητη έμεινε η Ελλάκτωρ.
Στο χώρο του Mid Cap, κέρδη άνω του 1% είχαν οι Cenergy Holdings, Profile, Intrakat και Attica Bank, ενώ πτώση 3,19% και 2,71% αντίστοιχα είχαν οι ΙΑΣΩ και ΕΥΑΘ. Στην ευρύτερη αγορά κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Mevaco, Κέκροπας, Μουζάκης, Ιντεάλ, ΕΚΤΕΡ, Κλουκίνας Λάππας, Revoil, AS Company, Intralot και Πετρόπουλος, ενώ υποχώρησαν οι Lavipharm, Space Hellas, Μύλοι Λούλοι, Έλαστρον, Frigoglass, Unibios και Quality & Reliability. Στο σύνολο της αγοράς οι μετοχές που ενισχύθηκαν ήταν διπλάσιες όσων υποχώρησαν, με το συσχετισμό να διαμορφώνεται στις 61 και 32 αντίστοιχα.