ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Η ώρα της καθαρής ενέργειας – 1,7 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία

Οικονομικά ισχυρή, με ένα μεγάλο «πράσινο» επενδυτικό πρόγραμμα άνω των 1,7 δις. ευρώ και με ηχηρά funds στο πλευρό της, η εταιρεία δηλώνει έτοιμη για το restart της ελληνικής οικονομίας.

Με το βλέμμα στραμμένο στην ισόρροπη ανάπτυξη της οικονομίας, του περιβάλλοντος και της κοινωνίας, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ πρωταγωνιστεί στην παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας και αναζητά διαρκώς και εφαρμόζει αποδοτικές λύσεις για τη δημιουργία ενός βιώσιμου κοινωνικού μοντέλου. Ωστόσο, η πραγματική πρόκληση, κατά την εταιρεία, είναι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, που απαιτεί την άμεση κινητοποίηση όλων.

Βιώσιμη ανάπτυξη, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, δεν νοείται χωρίς τη μετάβαση στην εποχή της καθαρής ενέργειας και της κυκλικής οικονομίας. Σε αυτούς τους τομείς, άλλωστε, πρωτοπορεί εδώ και περισσότερα από είκοσι χρόνια. Αυτή την περίοδο η εταιρεία έχει δρομολογήσει νέες επενδύσεις στην Ελλάδα σε ένα χαρτοφυλάκιο σύγχρονων έργων, το οποίο ξεπερνά τα 1,7 δις. ευρώ. Συγκεκριμένα, προωθεί την ανάπτυξη νέων αιολικών πάρκων συνολικού προϋπολογισμού άνω των 700 εκατ. ευρώ σε διάφορες περιοχές της χώρας, δύο σημαντικά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με αντλησοταμίευση στην Κρήτη και την Αμφιλοχία, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 800 εκατ. ευρώ, καθώς και έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, με την σχετική μονάδα για την Περιφέρεια Ηπείρου να είναι ήδη σε λειτουργία και τα έργα για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου να ακολουθούν.

Οι στρατηγικές κι επενδυτικές επιλογές της εταιρείας έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη κορυφαίων, διεθνούς εμβέλειας funds. Είναι ενδεικτική η πρόσφατη τοποθέτηση 68,5 εκατ. ευρώ από τέσσερις παγκόσμιους επενδυτές, στο μετοχικό κεφάλαιο της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, χρήματα τα οποία πρόκειται να αξιοποιηθούν σε έργα καθαρής ενέργειας με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη ζωή των ανθρώπων, συνολικά.

Οι εγχώριες πηγές ενέργειας στο ενεργειακό σύστημα της χώρας είναι καθοριστικές για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας, τονίζει ο Πρόεδρος της εταιρείας, κ. Γιώργος Περιστέρης, καθώς συνοδεύονται από θετική επίδραση στις τοπικές κοινωνίες, την ελληνική οικονομία και την τόνωση της απασχόλησης. Ταυτόχρονα, μειώνουν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια για ταχύτερη στροφή στις ΑΠΕ και προστατεύουν το περιβάλλον.

H ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ προωθεί νέες επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ και σε έργα αποθήκευσης, τα οποία αναμένεται να δημιουργήσουν περίπου 2.000 νέες θέσεις εργασίας.

Το τρίπτυχο ΑΠΕ – αποθήκευσης – διασυνδέσεις

Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν υλοποιηθούν ταυτόχρονα μεγάλες επενδύσεις στις ΑΠΕ, στην αποθήκευση ενέργειας με χρήση δοκιμασμένων τεχνολογιών αυξημένης εγχώριας προστιθέμενης αξίας όπως η αντλησιοταµίευση, αλλά και σε ηλεκτρικές διασυνδέσεις. Οι τρεις αυτές κατηγορίες αποτελούν ένα ενιαίο και συμπληρωματικό σύνολο, το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα επόμενα πέντε χρόνια τα 8 δισ. ευρώ σε επενδύσεις, αθροίζοντας στο ΑΕΠ 1,5% πρόσθετη ανάπτυξη στη διάρκεια της αντίστοιχης περιόδου και δημιουργώντας τις βάσεις για να γίνει η Ελλάδα, τη δεκαετία του 2030, για πρώτη φορά στη σύγχρονη Ιστορία της, καθαρός εξαγωγέας ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ προωθεί νέες επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ και σε έργα αποθήκευσης, τα οποία αναμένεται να δημιουργήσουν περίπου 2.000 νέες θέσεις εργασίας. Ειδικά για την αποθήκευση ενέργειας, ο κ. Περιστέρης έχει δηλώσει ότι µπορεί να προσφέρει µέσω της τεχνολογίας της αντλησιοταµίευσης μεγάλη προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ της Ελλάδας, αφού η χώρα µας είναι μία από τις πλέον προνομιούχες στην Ευρώπη, από πλευράς τοπογεωγραφίας, για την ανάπτυξή της.

«Ασφαλής» επενδυτική επιλογή για τους «μεγάλους» της αγοράς

Παρά τη δύσκολη περίοδο που διανύει η παγκόσμια οικονομία και η Ελλάδα, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κατάφερε και αύξησε τα οικονομικά μεγέθη της κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, αποδεικνύοντας ότι αποτελεί μία ασφαλή επενδυτική επιλογή. Τα έσοδα της εταιρείας ανήλθαν σε 142,1 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 27%,. Τα προσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν στα 108,1 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 26,7%, ενώ αντίστοιχα τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μετά από την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας ανήλθαν σε 26,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 19,8%.

«Η οικονομική ευρωστία της εταιρείας, η ισχυρή μετοχική της βάση και το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα αξίας άνω των 1,5 δις. ευρώ που υλοποιούμε απρόσκοπτα στην παραγωγή κι αποθήκευση καθαρής ενέργειας, συναπαρτίζουν το σταθερό έδαφος πάνω στο οποίο θα κινηθούμε τα επόμενα χρόνια, ώστε με σκληρή δουλειά να συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε την εταιρεία μας προς όφελος των μετόχων και των εργαζομένων μας, αλλά και να πρωταγωνιστούμε στον αγώνα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κ. Γιώργος Περιστέρης.

«Η οικονομική ευρωστία της εταιρείας, η ισχυρή μετοχική της βάση και το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα αξίας άνω των 1,5 δις. ευρώ που υλοποιούμε απρόσκοπτα στην παραγωγή κι αποθήκευση καθαρής ενέργειας, συναπαρτίζουν το σταθερό έδαφος πάνω στο οποίο θα κινηθούμε τα επόμενα χρόνια», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κ. Γιώργος Περιστέρης.

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ανέρχεται πλέον σε 1.373 MW. Ο Όμιλος διαθέτει, επίσης, υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 430 MW στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συνολικά, ο Όμιλος διαθέτει περισσότερα από 1.800 MW σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, στοχεύοντας στα 2.800 MW μέσα στη επόμενη πενταετία.