ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Με την ΕΥΑΘ το πρώτο «πράσινο» PPA εταιρείας του Δημοσίου

Η πρώτη «πράσινη» διμερής σύμβαση για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος (PPA) με εταιρεία του δημόσιου τομέα υπογράφηκε την Πέμπτη, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στην Αθήνα, ανάμεσα στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε. και την ΕΥΑΘ Α.Ε.

Τη σύμβαση υπέγραψαν από πλευράς ΕΥΑΘ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Άνθιμος Αμανατίδης, κι από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ο Μιχάλης Βερροιόπουλος, γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της εταιρείας.

Με στόχο τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, αλλά και του ενεργειακού κόστους της, η ΕΥΑΘ Α.Ε. γίνεται έτσι η πρώτη εταιρεία του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα που συνάπτει τέτοια σύμβαση βάσει του ν. 4412/2016, σε συνέχεια του σχετικού διαγωνισμού που είχε προκηρύξει [«Προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος μέσω διμερών συμβάσεων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με χρηματικό διακανονισμό (Financial/Virtual Corporate Power Purchase Agreement – PPA) και μεταβίβαση πιστοποιητικών».

Η πρώτη «πράσινη» διμερής σύμβαση για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος (PPA) με εταιρεία του δημόσιου τομέα υπογράφηκε την Πέμπτη, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στην Αθήνα, ανάμεσα στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε. και την ΕΥΑΘ Α.Ε.

Στο πλαίσιο της σύμβασης η ΕΥΑΘ, θα προμηθεύεται από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ηλεκτρική ενέργεια έως και 100 GWh ετησίως, για χρονική διάρκεια 8 ετών με δικαίωμα προαίρεσης 4 επιπλέον ετών. Η ενέργεια αυτή θα προέρχεται τόσο από αιολικούς όσο κι από φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Συγκεκριμένα, η ΕΥΑΘ θα προμηθεύεται από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ με μέση τιμή κάτω των 80 €/MWh, 75 GWh από αιολικό πάρκο που είναι ήδη σε λειτουργία και 25 GWh από φωτοβολταϊκό σταθμό που είναι υπό κατασκευή. Πέραν της μείωσης του ενεργειακού κόστους για την εταιρεία, πρόσθετο όφελος θα προκύψει κι από τη μεταβίβαση των Εγγυήσεων Προέλευσης (Green Certificates) για την «πράσινη» αυτή ενέργεια στην ΕΥΑΘ.

Τη σύμβαση υπέγραψαν από πλευράς ΕΥΑΘ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Άνθιμος Αμανατίδης, κι από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ο Μιχάλης Βερροιόπουλος, γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της εταιρείας.

Τις κυριότερες μορφές PPAs και τις διαφορές τους (σε τιμή, διάρκεια, όγκο και είδος προμήθειας ενέργειας μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή) παρουσίασε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ και καθηγητής Ενεργειακών Συστημάτων στο ΑΠΘ, Άγις Παπαδόπουλος, κάνοντας και μια σύντομη αναφορά στην αντίστοιχη αγορά της Ευρώπης: «Η μείωση του ενεργειακού κόστους κατέστη επιτακτική λόγω της δραματικής αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της αστάθειας στις διεθνείς αγορές. Ταυτόχρονα, η σύμβαση αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα για την υλοποίηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρείας».

«Τα αδιαμφισβήτητα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της εγχώριας παραγόμενης καθαρής ενέργειας έναντι όλων των άλλων διαθέσιμων εισαγόμενων επιλογών, γίνονται όλο και πιο εμφανή. Πέρα από τον καθοριστικό ρόλο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, η φθηνή και αξιόπιστη πράσινη ενέργεια γίνεται κάθε μέρα και περισσότερο συνειδητή επιλογή για τη βιομηχανία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, πρωτοπόρος στις ΑΠΕ για περισσότερες από 2 δεκαετίες είναι σε θέση να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις για το ενεργειακό κόστος, με αμοιβαία επωφελή τρόπο, όπως η σημερινή διμερής σύμβαση.» δήλωσε ο γενικός διευθυντής ανάπτυξης της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, Μιχάλης Βερροιόπουλος.

Στο πλαίσιο της σύμβασης η ΕΥΑΘ, θα προμηθεύεται από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ηλεκτρική ενέργεια έως και 100 GWh ετησίως, για χρονική διάρκεια 8 ετών με δικαίωμα προαίρεσης 4 επιπλέον ετών.

Το νομικό πλαίσιο (ν. 4412/2016) και τις ιδιαιτερότητες που είχε η περίπτωση της ΕΥΑΘ ανέπτυξε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Γρηγόρης Πενέλης: «Η φύση της προμήθειας (η άυλη ενέργεια και η εικονική φύση της παροχής) απασχόλησε ιδιαίτερα το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η έγκριση του διαγωνισμού από την Ολομέλεια αποτελεί οδικό χάρτη για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έναν δρόμο που άνοιξε πρώτη η ΕΥΑΘ».

Στο σημαντικό οικονομικό πλεονέκτημα που θα αποφέρει η σύμβαση στην ΕΥΑΘ, αλλά και στον περιορισμό του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Άνθιμος Αμανατίδης: «Για τη βέλτιστη κάλυψη -από οικονομική και τεχνική άποψη- των ενεργειακών αναγκών της ΕΥΑΘ, η παραγόμενη ενέργεια θα προέρχεται τόσο από αιολικούς όσο κι από φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Το εκτιμώμενο όφελος σήμερα υπολογίζεται με μέσες τιμές τουλάχιστον στα 2,4 εκατ. ευρώ, ενώ με την προσθήκη του φ/β πάρκου σε δύο χρόνια, το όφελος θα ανέλθει τουλάχιστον σε 3,4 εκατ. ευρώ». «Παράλληλα, στο πλαίσιο της πολιτικής βιώσιμης ανάπτυξης που εφαρμόζει η ΕΥΑΘ Α.Ε., είναι επιτακτική η ανάγκη μείωσης του ανθρακικού μας αποτυπώματος. Υποκαθιστώντας τη συμβατικά παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια με την ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ, κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα στη μείωση του ανθρακικού μας αποτυπώματος κατά πάνω από 50% σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό αναμένεται ότι θα έχει σημαντική θετική επίπτωση και στην αποτίμηση της εταιρείας, καθώς είμαστε εισηγμένοι και στον Δείκτη ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών», συμπλήρωσε ο κ. Αμανατίδης.

Οι συμβάσεις με χρηματικό διακανονισμό (financial PPA) είναι χρηματοοικονομικές συμβάσεις, σύμφωνα με τις οποίες καταβάλλεται μια σταθερή τιμή για κάθε παραγόμενη μονάδα ενέργειας σε μηνιαία βάση, στη συνέχεια υπολογίζεται η διαφορά μεταξύ της χονδρεμπορικής τιμής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της τιμής του PPA, οπότε και ανάλογα εκκαθαρίζεται η διαφορά.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Επίθεση με μαχαίρι στο μνημείο Ολοκαυτώματος του Βερολίνου – Ένας σοβαρά τραυματίας
21 Φεβρουαρίου, 2025
Γερμανικές εκλογές: Προβάδισμα για Μερτς, δεύτερη δύναμη το AfD – Τρίτος ο Σολτς σύμφωνα με δημοσκόπηση
21 Φεβρουαρίου, 2025
Συνελήφθη άντρας κοντά στον ΟΣΕ Οινοφύτων – Επιδείκνυε τα γεννητικά του όργανα σε γυναίκες
21 Φεβρουαρίου, 2025
Κακοκαιρία Coral: Μέχρι πότε θα κρατήσει ο ισχυρός παγετός – Το Σάββατο η πιο κρύα ημέρα του φετινού χειμώνα
21 Φεβρουαρίου, 2025
Βραζιλία: Δώδεκα φοιτητές σκοτώθηκαν σε τροχαίο δυστύχημα στην πολιτεία του Σάο Πάολο
21 Φεβρουαρίου, 2025
Ασφυκτική πίεση Τραμπ σε Ζελένσκι – «Θα υπογράψει σύντομα τη συμφωνία για τα ορυκτά», λέει ο Λευκός Οίκος
21 Φεβρουαρίου, 2025
Βασίλης Καλογήρου: «Δεν αιτηθήκαμε την εξαίρεση της κυρίας Λεονταρή, την εμπιστευόμαστε» λένε οι γονείς
21 Φεβρουαρίου, 2025
Τροχαίο ατύχημα στην Καλλιθέα – Αυτοκίνητο συγκρούστηκε με δίκυκλο
21 Φεβρουαρίου, 2025
Κακοκαιρία Coral: Ψύχος διαρκείας μέχρι τη Δευτέρα – Πού θα χιονίσει το Σαββατοκύριακο
21 Φεβρουαρίου, 2025
Ζάκυνθος: Το τελευταίο «αντίο» στην άτυχη συμβολαιογράφο που δολοφονήθηκε στο σπίτι της
21 Φεβρουαρίου, 2025