«Τετ α τετ» ελληνικού και τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στο Καστελόριζο

Ελλάδα – Τουρκία: Την ένταση στο Αιγαίο και ειδικότερα στην περιοχή του Καστελόριζου διατηρεί σε υψηλά επίπεδα η Τουρκία, της οποίας μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν την Τρίτη υπερπτήσεις πάνω από το ακριτικό νησί και την νησίδα Ρω.

Οι υπερπτήσεις δεν έμειναν αναπάντητες, καθώς η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία με μαχητικά που απογείωσε από την Κρήτη, προχώρησε σε μια σκληρή αερομαχία δυτικά του Καστελόριζου, όπως αναφέρει το news.gr.

Κι ενώ η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι προγραμματισμένη για σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα μέσω του σταθμού της Αττάλειας που δεν έχει καμιά δικαιοδοσία, προχώρησε στην έκδοση της NAVTEX 1069/19 με την οποία δεσμεύει για τις 29 Σεπτεμβρίου μια μεγάλη περιοχή νότια του Καστελόριζου, τόσο εντός ελληνικής όσο και κυπριακής δικαιοδοσίας για άσκηση Έρευνας και Διάσωσης, αμφισβητώντας έτσι την κυριαρχία των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας είχε αναφέρει πως πολεμικά της πλοία περισυνέλεξαν μετανάστες ανοιχτά της Σάμου. Με αυτόν τον τρόπο έθεσε ένα ακόμα λιθαράκι στην διεκδίκηση της Άγκυρας για την διενέργεια επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης στο μισό Αιγαίο και μέσω αυτής της διαδικασίας τον έλεγχο των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Η ένταση αναμένεται να είναι μεγάλη στις 29 Σεπτεμβρίου και για ένα ακόμα λόγο στην περιοχή του Καστελόριζου, καθώς από τις 27 του μήνα ξεκινά η μεγάλη διακλαδική άσκηση «Παρμενίων» και η Αθήνα έχει ενημερώσει για μεγάλης κλίμακας άσκηση σε Αιγαίο, Καρπάθιο πέλαγος και θάλασσα του Καστελόριζου, αναμένεται μεγάλες μονάδες του ελληνικού και του τουρκικού πολεμικού ναυτικού να βρεθούν για μια ακόμη φορά σε «μικρή απόσταση» ασκούμενα, με ό,τι κινδύνους αυτό εγκυμονεί, ειδικά όταν η μια πλευρά έχει δεσμεύσει την περιοχή ασκήσεώς της παράνομα.

Ένταση αναμένεται και σήμερα καθώς η Τουρκία έχει δεσμεύσει και πάλι παράνομα την γνώριμη περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου για ναυτική άσκηση.