«Παρότι, ήδη οι γιατροί αυτοί είχαν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις στον Οργανισμό, τους είχαν επιβληθεί πρόστιμα, τους είχαν καταλογιστεί δαπάνες που βεβαιώθηκε ότι ήταν τέτοιες εκτελέσεις συνταγών και παρόλα αυτά, ακόμη και όταν τους κάλεσε η ίδια οικονομική αστυνομία στη ΓΑΔΑ συνέχισαν να δρουν» επισήμανε η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη σχολιάζοντας διαλόγους του κυκλώματος που εξαρθρώθηκε για απάτη με παράνομες συνταγογραφήσεις, που βγήκαν στη δημοσιότητα.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, η κ. Καρποδίνη διευκρίνισε επίσης πως οι έλεγχοι έγιναν κατά τη διάρκεια του 2023 και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους εστάλη η πρώτη έκθεση και καταγγελία στην Οικονομική Αστυνομία και έναν μήνα μετά η δεύτερη.
«Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με την Ελληνική Αστυνομία και κάνοντας χρήση στατιστικών μοντέλων, έχοντας πια διαπιστώσει τον τρόπο με τον οποίο δρούσαν αυτές οι δύο οργανώσεις, πήγαμε και προς τα πίσω για να ανακαλύψουμε από πότε άρχισε να φαίνεται η δραστηριοποίησή τους με αυτόν τον τρόπο. Έτσι λοιπόν φτάσαμε και μέχρι το 2020» περιέγραψε η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ.
«Όπως αναφέρεται και στο πόρισμα της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά από στοχευμένους συνδυαστικούς ελέγχους με τα ηλεκτρονικά μας συστήματα, εντοπίστηκαν κατά τον έλεγχο της εκτέλεσης συνταγών, συνταγές εκτός ορίου συνταγογράφησης, συνταγές που εκτελούνται σε συγκεκριμένα φαρμακεία, συγκεκριμένη συνταγογράφηση σκευασμάτων κάποιων εταιρειών χωρίς να τηρούνται περιορισμοί αποζημίωσης που αφορούν τις ποσότητες βάσει των ενδείξεων των φαρμάκων και υπερδοσολογίες των σκευασμάτων. (…) Το κύκλωμα επέλεγε είτε ΑΜΚΑ συγγενών προσώπων, φίλων και οικείων τους που τα παρέδιδαν εν γνώσει τους, είτε ασφαλισμένους ασθενείς εν αγνοία τους, που είχαν προφανώς κατά καιρούς επισκεφτεί τους γιατρούς και τα φαρμακεία ή για οποιονδήποτε λόγο είχαν γνωστοποιήσει τους ΑΜΚΑ τους. Το μεγαλύτερο μέρος των ΑΜΚΑ ήταν αλλοδαποί στους οποίους δήλωναν ψεύτικες διευθύνσεις κατοικίας, χρησιμοποιούσαν κυρίως ΑΜΚΑ ανασφάλιστων πολιτών, γιατί έχουν μηδενική συμμετοχή, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ήταν έγκλειστα σε κέντρα κράτησης ή φιλοξενούνταν σε δομές διαμονής αλλοδαπών κατά το χρόνο συνταγογράφησης» περιέγραψε η κ. Καρποδίνη. Σύμφωνα με το πόρισμα της Αστυνομίας Είναι 3.500 ΑΜΚΑ και εκτιμάται ότι έχουν γίνει συνταγογραφήσεις περί τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Εννοείται ότι εμείς θα κινηθούμε δικαστικώς για τη διασφάλιση των συμφερόντων μας και θα υπολογιστεί ακριβώς η ζημιά που έχει υποστεί ο οργανισμός.
Καταλήγοντας ανέφερε πως βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πολύ μεγάλο έργο που αφορά εννέα υπουργεία και την ΗΔΙΚΑ, τον ΕΦΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ σχετικά με την εφαρμογή πρόσφατης νομοθετικής και κανονιστικής υπουργικής απόφασης για να ξεχωρίσουν ενεργούς και μη ενεργούς ΑΜΚΑ ενώ τόνισε πως ο Οργανισμός, ανεξάρτητα από την αποστολή των υποθέσεων στην αστυνομία, συνεχίζει τη διαδικασία ελέγχου και επιβολής κυρώσεων, καθώς και κάθε ενέργεια για την ανάκτηση ζημίας που αποδεικνύεται εις βάρος του Οργανισμού έναντι όλων των εμπλεκομένων.
«Ο έλεγχος συνταγογράφησης είναι μια συνεχής διαδικασία που γίνεται και στο πλαίσιο της εκκαθάρισης, αλλά και απολογιστικά με στατιστικά μοντέλα, όπως ανέφερα. Γι’ αυτό και έχουμε τη δυνατότητα να εντοπίζουμε τέτοιες συμπεριφορές και όπου αυτές είναι επαναλαμβανόμενες και υπάρχει συστημική απάτη από γιατρούς, φαρμακοποιούς και λοιπούς παρόχους να αποστέλλονται για περαιτέρω έλεγχο» τόνισε η κ. Καρποδίνη.