Η πανδημία του covid 19 δοκιμάζει τις αντοχές και τα υγειονομικά συστήματα όλων των χωρών. Παράλληλα δημιουργεί νέα δεδομένα στην παγκόσμια οικονομία και στις προτεραιότητες που έθετε το κάθε κράτος για την παραγωγική του διαδικασία.
Η Ελλάδα κατά γενική ομολογία αντιμετώπισε με επιτυχία την υγειονομική κρίση λαμβάνοντας τα σωστά και περιοριστικά μέτρα την κατάλληλη στιγμή. Βγαίνοντας λοιπόν με τις λιγότερες δυνατές απώλειες από την υγειονομική κρίση άνοιξε εύλογα η συζήτηση για την οικονομική στήριξη. Με πρωτοβουλίες του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη υπήρξε σχεδιασμός με άμεση στήριξη σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο επίπεδο στο σύνολο του παραγωγικού και εργατικού ιστού της Πατρίδας μας.
Η κυβέρνηση επένδυσε στην εργασία την οποία στηρίζει με γενναία πακέτα αρωγής στις πληττόμενες επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους σε αυτές. Με αυτόν τον τρόπο σταδιακά και με ασφάλεια άνοιξε το σύνολο της οικονομίας και με στήριξη άνω των 20 δις ευρώ περιορίστηκε η ζημία στην πραγματική οικονομία.
Παράλληλα ξεκίνησε και το μεγάλο στοίχημα διάσωσης της τουριστικής σεζόν που σε μεγάλο βαθμό θα επηρεάσει και το ακριβές εύρος της ύφεσης, καθώς όσο περισσότερο στηριχθεί το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας τόσο λιγότερες θα είναι οι συνέπειες τον χειμώνα. Μέσα σε όλη αυτήν την κατάσταση με ευχάριστο πρόσημο υποδεχθήκαμε και τις γενναίες αποφάσεις της ΕΕ για ενίσχυση 500 δις ευρώ άμεσα σε μορφή επιδοτήσεων και 250 δις ευρώ σε προνομιακές δανειοδοτήσεις. Με δεδομένα και τα υπάρχοντα προγράμματα της ΕΕ η χώρα μας αναμένεται να έχει αρωγή περί των 60 δις ευρώ τα επόμενα χρόνια.
Η κρίση λοιπόν δημιουργεί και μια ευκαιρία, να μπορέσει η χώρα μας να αποκτήσει και πάλι παραγωγικό ιστό και παραγωγική στόχευση. Ήρθε η ώρα παράλληλα με τον τουρισμό που είναι η βαριά μας βιομηχανία να αποκτήσουμε και άλλους πυλώνες και να απομακρυνθούμε από την απλή παροχή υπηρεσιών που χαρακτηρίζει το οικονομικό μας προφίλ.
Η σωστή αξιοποίηση αυτών των χρημάτων μπορεί να ενισχύσει υπάρχουσες παραγωγικές δυνατότητες. Η επιτυχία στην υγειονομική κρίση δίνει ευκαιρίες να δούμε τις παραγωγικές δομές που έχουμε στη χώρα στον τομέα του φαρμάκου και τις σύγχρονες δομές στον τομέα γενικότερα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων να αναπτύσσονται. Η επιστροφή στα πλεονεκτήματα της ελληνικής γης μπορούν να ενισχύσουν σύγχρονες και ποιοτικά αρτιότερες καλλιέργειες και η επένδυση στην καινοτομία μπορούν να μας καταστήσουν ελκυστικό
προορισμό επενδύσεων υψηλής καινοτομίας.
Οι ευκαιρίες που έχασε η χώρα με συχνά κακή αξιοποίηση των οικονομικών πακέτων στήριξης τις προηγούμενες δεκαετίες και ειδικά την δεκαετία του ’80 μπορούν να κερδηθούν τώρα. Η οικονομική στήριξη δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως άλλη μια ευκαιρία να μοιραστεί αφειδώς χρήμα ή να κάνουμε αναδιανομή κεφαλαίων. Πρέπει να αξιοποιηθεί κατά τέτοιο τρόπο που θα θωρακίσει τον παραγωγικό ιστό της χώρας μας για τις επόμενες δεκαετίες.
Η κυβέρνηση είναι έτοιμη για μεγάλες μεταρρυθμιστικές κινήσεις και έχει σχεδιασμό για τη δημιουργία νέων καλά αμοιβομένων και μόνιμων θέσεων εργασίας. Τέτοιες θέσεις, είναι θέσεις που στηρίζονται και σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Μετά την πρώτη επιτυχία στο υγειονομικό επίπεδο η απαίτηση του πολίτη προς την Κυβέρνηση και τον καθένα μας βουλευτή που την στηρίζει είναι να απαντήσουμε στην πρόκληση θωρακίζοντας και συμβάλλοντας στην παραγωγική ανασυγκρότηση της Πατρίδας μας.