Θ. Τζάκρη στο newsique: Προανακριτική Παππά – Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι

H συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής από τη ΝΔ γυρίζει πίσω στην ίδια ως πολιτικό μπούμεραγκ και ως μεγάλη επικοινωνιακή ήττα, αναφέρει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και μέλος της, Θεοδώρα Τζάκρη, σε συνέντευξή της στο newsique.gr.

Όπως εξηγεί, ο Χρήστος Καλογρίτσας με τη στρεψοδικία αλλά και την κατάθεσή του κατάφερε να εξατμίσει κυριολεκτικά το όποιο κατηγορητήριο. Μάλιστα, όπως επισημαίνει, η κατάθεση Καλογρίτσα κατέδειξε τη χρόνια “κακοποίηση” του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ από μία δημοσκοπική εταιρία ως προϊόν συναλλαγής της ΝΔ με τον “γενίτσαρο” κύριο Καλογρίτσα.

Κατά την κ. Τζάκρη, όσοι μάρτυρες πέρασαν ως τώρα από την Επιτροπή δεν εισέφεραν κανένα στοιχείο για την ενίσχυση της κατηγορίας αντιθέτως έδειξαν πως επρόκειτο για μία εμπορική και ιδιωτική διαφορά του κ. Καλογρίτσα. Απόρροια όλων αυτών ήταν, όπως σημειώνει, στη συνεδρίαση της Τρίτης οι ίδιοι οι βουλευτές της ΝΔ ωρυόμενοι να αναφέρουν ότι επί πέντε ημέρες εμπαίζονται από τον κ. Καλογρίτσα. Σύμφωνα με την  βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το κίνητρο Καλογρίτσα είναι “ηλίου φαεινότερον” να μην επιστρέψει στον λιβανέζικο όμιλο τα 3 εκατομμύρια που παρανόμως παρακρατεί.

Η Θεοδώρα Τζάκρη καταγγέλλει ευθέως ότι ο πρόεδρος της Προανακριτικής κ. Κελέτσης, παρενέβη χθες, Τρίτη, εκ νέου στα πρακτικά -πράξη για την οποία ο Ν. Παππάς έχει καταθέσει μήνυση- και εξαφάνισε τις επιθετικές παρεμβάσεις των βουλευτών-μελών της ΝΔ στην Προανακριτική Επιτροπή προς τον μάρτυρα Χρήστο Καλογρίτσα. Αυτό, τονίζει, εκτός από αξιόποινη πράξη αποτελεί ακραία παράβαση της υποχρέωσης τήρησης αξιόπιστων και έγκυρων πρακτικών κάθε συλλογικού οργάνου, γιατί αυτή είναι η πεμπτουσία της τήρησης των πρακτικών από τον Πρόεδρο. Για την Θεοδώρα Τζάκρη, η ΝΔ ψάχνει πλέον διαδικαστικούς τρόπους για να κλείσει την υπόθεση.

 

Συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά

Κυρία Τζάκρη σε τι έχει γίνει σοφότερη η Βουλή έως τώρα από τη λειτουργία της Προανακριτικής Επιτροπής διερεύνησης των ευθυνών του Ν. Παππά;

Η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, που είναι και δικαιοδοτικό όργανο, πρέπει με σοβαρότητα να αξιοποιείται και όχι να κακοποιείται για μικροπολιτικές διευθετήσεις. Η ΝΔ υπέπεσε σε σοβαρό θεσμικό ατόπημα να υιοθετήσει μια αστική οικονομική διαφορά μεταξύ δύο επιχειρήσεων και να τη χρησιμοποιήσει ως πολιτικό όπλο εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. Αυτό δεν είχε καμία πιθανότητα ευδοκίμησης και γυρίζει πίσω στην ίδια ως πολιτικό μπούμεραγκ και ως μεγάλη επικοινωνιακή ήττα, για να μην πω ως πολιτική καταστροφή. Όπως προέκυψε από την εξέταση του κυρίου Καλογρίτσα, η χρόνια
κακοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από μια δημοσκοπική εταιρεία φαίνεται να είναι προϊόν μιας προβληματικής συναλλαγής της ΝΔ με τον «γενίτσαρο» κύριο Καλογρίτσα.

 

Από τις έως τώρα εξετάσεις μαρτύρων επιβεβαιώνεται η αναγκαιότητα για συγκρότηση αυτής της Επιτροπής;

Το ακριβώς αντίθετο. Το αποδεικτικό υλικό ήταν τέτοιο που ούτε δικαιολογούσε ούτε δικαιολογεί την παραπομπή στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής του κυρίου Παππά. Διότι, όπως σας είπα και παραπάνω, πρόκειται για μια τυπική εργολαβική διαφορά μεταξύ δύο επιχειρήσεων που επιλύεται στα πολιτικά δικαστήρια. Η υπόθεση του κυρίου Καλογρίτσα, αντί να δικαστεί από τον φυσικό της δικαστή, δηλαδή το Εμποροδικείο, έφτασε στη Βουλή ως μείζων πολιτική υπόθεση και τάχα πολιτικο-εκδοτικό σκάνδαλο. Πρόκειται περί αστειοτήτων που δεν αντέχουν όχι στον νομικό αλλά ούτε καν στο λογικό έλεγχο.

 

«Όπως προέκυψε από την εξέταση του κυρίου Καλογρίτσα, η χρόνια κακοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από μια δημοσκοπική εταιρεία φαίνεται να είναι προϊόν μιας προβληματικής συναλλαγής της ΝΔ με τον “γενίτσαρο” κύριο Καλογρίτσα»

 

Δεν έχουν δοθεί κάποια επιπλέον στοιχεία δηλαδή που να ενισχύουν τους ισχυρισμούς του κ. Καλογρίτσα;

Όσοι μάρτυρες πέρασαν μέχρι τώρα, που η ΝΔ τους είχε αξιολογήσει ως σημαντικούς και για αυτό τους προέταξε στην αποδεικτική διαδικασία, δεν εισέφεραν κανένα στοιχείο για την εξεταζόμενη κατηγορία. Αντιθέτως εισφέρουν στοιχεία για την εμπορική διαφορά του κυρίου Καλογρίτσα με τον εντολέα του. Και το μόνο που αποδεικνύεται είναι το πόσο άδικο έχει ο Καλογρίτσας σε αυτή την ιδιωτική διαφορά. Αυτό όμως ουδόλως ενδιαφέρει την Προνακριτική Επιτροπή του ελληνικού κοινοβουλίου.

 

Ο βασικός μάρτυρας Χρήστος Καλογρίτσας έχει διαφωτίσει περαιτέρω για την υπόθεση την Επιτροπή;

Αρκεί να σας πω μόνο ότι στη συνεδρίαση της Τρίτης, 25 Μαΐου, οι βουλευτές της ΝΔ ωρυόμενοι ανέφεραν επανειλημμένα ότι επί πέντε μέρες εμπαίζονται από την κατάθεση του κ. Καλογρίτσα. Από αυτό το γεγονός και μόνο αντιλαμβάνεστε ότι η κατάθεση του κ. Καλογρίτσα, όπως ήταν αναμενόμενο, «ουδέν κομίζει» στην αποδεικτική διαδικασία.

 

«Πρόκειται περί αστειοτήτων που δεν αντέχουν όχι στον νομικό αλλά ούτε καν στο λογικό έλεγχο»

 

Πηγές της ΝΔ υποστηρίζουν ότι τα sms που προσκόμισε δείχνουν πολλά…

Άνθρακας ο θησαυρός! Διότι το μόνο που προκύπτει από τα κατατεθειμένα sms του κ. Καλογρίτσα είναι η αφόρητη πίεσή του προς τον Νίκο Παππά καθώς και η συστηματική προσπάθεια του Νίκου Παππά να απαλλαγεί από τον οχληρό και επίμονο συνομιλητή του.

 

Γιατί κατά τη γνώμη σας ο επιχειρηματίας όταν εμφανίστηκε τελικώς στην Προανακριτική απομείωσε τον ρόλο της με τον χαρακτηρισμό «παρωδία» ενώ είπε ότι δεν θυμάται καν το περιεχόμενο της μήνυσης που κατέθεσε;

Ο ίδιος με τις δηλώσεις του αυτές επιβεβαιώνει το προφανές, ότι δηλαδή η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής δεν είναι ο φορέας που θα διευθετήσει τη διαφορά του.

 

Πού πιστεύετε ότι στοχεύει;

Ουδείς πλέον έχει την ελάχιστη αμφιβολία για τον σκοπό και το κίνητρο του κ. Καλογρίτσα που είναι «ηλίου φαεινότερον», δηλαδή να μην επιστρέψει στον εντολέα του τα 3 εκατ. που εισέπραξε, όπως ομολόγησε, και παρανόμως παρακρατεί.

 

Η πλειοψηφία, που διαπιστώνει πως η διαδικασία δεν εξελίσσεται όπως θα επιθυμούσε, πού αποσκοπεί πλέον;

Η πλειοψηφία ψάχνει διαδικαστικό τρόπο να κλείσει την υπόθεση πριν της γυρίσει πίσω ως πολιτικό μπούμεραγκ, όπως ήδη προανέφερα. Πλέον συνειδητοποιούν ότι «πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι».

 

«Πλέον συνειδητοποιούν ότι “πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι”».

 

Ο Ν. Παππάς κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά εναντίον του Προέδρου της Επιτροπής κ. Κελέτση για αλλοίωση των πρακτικών της. Τι συνέβη;

Ο Πρόεδρος της Προανακριτικής, ο κ. Κελέτσης, απροκάλυπτα αλλοίωσε τα πρακτικά της Βουλής, γιατί, όπως ευθαρσώς δήλωσε, πιστεύει ότι έχει την απόλυτη διακριτική ευχέρεια να παρεμβαίνει στα πρακτικά και να τα αλλοιώνει ενώ είναι προφανές ότι αυτό αποτελεί αξιόποινη πράξη, η οποία κολάζεται από περισσότερες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα. Για αυτό τον λόγο και ο κ. Παππάς κατέθεσε μήνυση εναντίον του.

 

Τζάκρη στο newsique: «Όσοι μάρτυρες πέρασαν μέχρι τώρα, που η ΝΔ τους είχε αξιολογήσει ως σημαντικούς και για αυτό τους προέταξε στην αποδεικτική διαδικασία, δεν εισέφεραν κανένα στοιχείο για την εξεταζόμενη κατηγορία. Αντιθέτως εισφέρουν στοιχεία για την εμπορική διαφορά του κυρίου Καλογρίτσα με τον εντολέα του»

 

Αυτό εμποδίζει ωστόσο την επανάληψη μίας τέτοιας πρακτικής, δηλαδή να βγάζει ο Πρόεδρος της Προανακριτικής επιλεκτικά κομμάτια των καταθέσεων από τα πρακτικά;

Όπως διαπίστωσα από την ανάγνωση των πρακτικών της συνεδρίασης της 25ης Μαϊου της Προανακριτικής Επιτροπής, στην οποία συνεχίστηκε η κατάθεση του μάρτυρα Χρήστου Καλογρίτσα, ο Πρόεδρος αυτής, ο κ. Κελέτσης, κατά την προσφιλή του συνήθεια παρενέβη εκ νέου στα πρακτικά και εξαφάνισε τις επιθετικές παρεμβάσεις των βουλευτών-μελών της ΝΔ στην Προανακριτική Επιτροπή προς τον μάρτυρα Χρήστο Καλογρίτσα. Αυτό, εκτός από αξιόποινη πράξη, αποτελεί ακραία παράβαση της υποχρέωσης τήρησης αξιόπιστων και έγκυρων πρακτικών κάθε συλλογικού οργάνου, γιατί αυτή είναι η πεμπτουσία της τήρησης των πρακτικών από τον Πρόεδρο. Ο Πρόεδρος εγγυάται την αυθεντική καταγραφή των όσων διαμείβονται. Δεν κάνει κοπτοραπτική ούτε κολάζ στις τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής και των μαρτύρων που εξετάζονται από αυτήν.

 

«Ο κ. Κελέτσης, κατά την προσφιλή του συνήθεια, παρενέβη εκ νέου στα πρακτικά και εξαφάνισε τις επιθετικές παρεμβάσεις των βουλευτών-μελών της ΝΔ στην Προανακριτική Επιτροπή προς τον μάρτυρα Χρήστο Καλογρίτσα»

 

Ο κ. Κελέτσης γιατί σας προσέβαλε και σας επιτέθηκε μιλώντας απαξιωτικά για… κομμωτήρια;

Πρόκειται για ευτελές σεξιστικό σχόλιο μέσα στο ναό της Δημοκρατίας, το κοινοβούλιο, όπου η κύρια υποχρέωση όλων μας είναι να υπερασπιζόμαστε κατά κύριο λόγο τις πανανθρώπινες αξίες και τα ατομικά δικαιώματα. Ο κ. Κελέτσης, ως βουλευτής της κυβερνώσας παράταξης και Πρόεδρος της Προανακριτικής, πιστεύει και πράττει το αντίθετο: Υποτιμά τις γυναίκες, προσβάλλει τις γυναίκες, χρησιμοποιεί μειωτικούς χαρακτηρισμούς για συναδέλφους του που ανήκουν στο γυναικείο φύλο.

 

Πού πιστεύετε ότι θα οδηγήσει όλη αυτή η διαδικασία της Προανακριτικής; Ο κύριος μάρτυρας έχει εξεταστεί χωρίς να προσθέσει στοιχεία στο κατηγορητήριο, αντιθέτως ίσως και να το αποδυνάμωσε…

Ο κ. Καλογρίτσας με την στρεψοδικία αλλά και την κατάθεσή του κατάφερε να εξατμίσει κυριολεκτικά το όποιο κατηγορητήριο. Για αυτό και τόνισα παραπάνω ότι τα παιχνίδια με την Προανακριτική Επιτροπή για την εξυπηρέτηση κοντόφθαλμων μικροκομματικών πολιτικών και την αποκόμιση μικροπολιτικού οφέλους δεν αποδεικνύουν μόνο την ένδεια μιας σοβαρής κυβερνητικής αντζέντας αλλά προσβάλλουν σοβαρές λειτουργίες της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και υποσκάπτουν το θεσμικό κύρος του ίδιου του κοινοβουλίου. Είναι πλέον καταφανές ότι ο μεγάλος χαμένος αυτής της υπόθεσης είναι σίγουρα η κυβερνώσα παράταξη, δηλαδή η ΝΔ.

 

Η Θεοδώρα Τζάκρη είναι βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής.