Θ. Βενιάμης: Η ναυτιλία μπορεί να αποτελέσει το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πόλο της πατρίδας μας

«Η ποντοπόρος ναυτιλία και το ευρύτερο ναυτιλιακό πλέγμα που αναπτύσσεται γύρω της, μπορεί να αποτελέσει το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πόλο της πατρίδας μας για τα επόμενα χρόνια, εφόσον διαφυλαχθεί η ανταγωνιστικότητα του κλάδου και αξιοποιηθεί η γεωγραφική θέση της Ελλάδας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), Θεόδωρος Βενιάμης, ως κεντρικός ομιλητής στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων (Council for International Relations – Greece) με θέμα «Συζήτηση για την Ελληνική Υψηλή Στρατηγική: Η Διάσταση της Ναυτιλίας».

Ο Πρόεδρος της ΕΕΕ υπογράμμισε πως «η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών ως θεσμός αντιπροσωπευτικός της ελληνόκτητης ναυτιλίας, αποτελεί το συλλογικό συνδικαλιστικό όργανο που προασπίζει σε εθνικό και διεθνές επίπεδο τα συμφέροντα του κλάδου μας» και τόνισε ότι «διαχειριζόμαστε το μεγαλύτερο cross-trading στόλο στον κόσμο, μεταφέροντας φορτία μεταξύ τρίτων χωρών και προσφέροντας υψηλής ανταγωνιστικότητας και ποιότητας μεταφορικές υπηρεσίες παγκόσμια».

Ο ελληνόκτητος στόλος αποτελεί έναν από τους ποιοτικότερους στόλους

Στη συνέχεια ο κ. Βενιάμης, αναφερόμενος στον ελληνόκτητο στόλο, είπε χαρακτηριστικά πως «αποτελεί έναν από τους ποιοτικότερους στόλους», ενώ πρόσθεσε ότι η «Ελλάδα παραμένει ένα από τα υψηλότερα νηολόγια παγκοσμίως με 685 πλοία άνω των 1.000 gt».

«Η ελληνική ναυτιλία έχει στρατηγική σημασία για την ΕΕ, καθώς τόσο η οικονομία της ΕΕ, όσο και η ευημερία των πολιτών της, εξαρτώνται από την πρόσβαση σε οικονομικά προσιτές πηγές ενέργειας. Στο πρόσωπο των Ελλήνων εφοπλιστών, όχι μόνο η Ευρώπη, αλλά όλοι οι εταίροι μας βλέπουν έναν σημαντικό και έμπιστο συνεργάτη. Γίνομαι αποδέκτης, ως πρόεδρος της ΕΕΕ, της επιδοκιμασίας και αναγνώρισης της ναυτιλιακής υπεροχής των Ελλήνων εφοπλιστών», συμπλήρωσε.

Μιλώντας για την ελληνική οικονομία, αναφέρθηκε στους πολλούς τρόπους με τους οποίους συνεισφέρει σε αυτή η ελληνική ναυτιλία επί δεκαετίες και υπενθύμισε πως απασχολεί περίπου 200.000 άτομα, ενώ η συνολική προσφορά του κλάδου αποτιμάται σε περισσότερο από 7% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας.

«Η ποντοπόρος ναυτιλία και το ευρύτερο ναυτιλιακό πλέγμα που αναπτύσσεται γύρω της, μπορεί να αποτελέσει το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πόλο της πατρίδας μας για τα επόμενα χρόνια, εφόσον διαφυλαχθεί η ανταγωνιστικότητα του κλάδου και αξιοποιηθεί η γεωγραφική θέση της Ελλάδας», ανέφερε.

 Στόχος του ελληνικού εφοπλισμού η διατήρηση της ηγετικής υπόστασης της ναυτιλίας στο παγκόσμιο ναυτιλιακό γίγνεσθαι

Η διατήρηση της ηγετικής υπόστασης της ναυτιλίας στο παγκόσμιο ναυτιλιακό γίγνεσθαι είναι ο στόχος του ελληνικού εφοπλισμού, σύμφωνα με τον κ. Βενιάμη.

«Ο εμπορικός στόλος αποτελεί το υπέρτατο όπλο σε εποχές κρίσης. Η ναυτιλία έχει αναγορευτεί σε εθνικό κεφάλαιο υπεροκομματικού χαρακτήρα για τη χώρα μας. Αποτελεί κοινό στόχο πολιτείας-εφοπλισμού η διατήρηση των στενών δεσμών της με τον τόπο και η διασφάλιση της βιωσιμότητάς της. Προϋπόθεση είναι μία. Να παραμείνει διεθνώς ανταγωνιστική. Έγιναν πρόσφατα σχετικές βελτιωτικές κινήσεις, ωστόσο χρειάζονται και άλλες…», δήλωσε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «η ναυτιλία αποτελεί τον πρώτο επιχειρηματικό κλάδο στην πατρίδα μας ο οποίος, με πρωτοβουλία της ΕΕΕ, ίδρυσε την εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού (ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ), που αποτελεί το επίσημο όχημα της ναυτιλιακής κοινότητας για την υλοποίηση έργων κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωφελών δράσεων μεγάλης εμβέλειας. Η ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, τα τελευταία χρόνια, συνέβαλε αποφασιστικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στους γιατρούς, στο νοσηλευτικό προσωπικό που δίνει μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ενισχύει τις Ενοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό Σώμα, στηρίζει τους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2018 στην Ανατολική Αττική. Στόχος μας είναι η ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ να κληροδοτηθεί στην επόμενη γενιά μας ως πρότυπο κοινωνικής υπευθυνότητας, αποτελώντας το συνδετικό κρίκο της ναυτιλίας με την κοινωνία μας».

 Η πανδημία ανέδειξε με πρωτόγνωρο τρόπο το ζωτικής σημασίας ρόλο της ναυτιλίας σε ένα εξαιρετικά παγκοσμιοποιημένο κόσμο

Ο Πρόεδρος της ΕΕΕ αναφέρθηκε και στην πανδημία σημειώνοντας ότι ανέδειξε με πρωτόγνωρο τρόπο το ζωτικής σημασίας ρόλο της ναυτιλίας σε ένα εξαιρετικά παγκοσμιοποιημένο κόσμο.

Βενιάμης: «Η ναυτιλία αποτελεί τον πρώτο επιχειρηματικό κλάδο στην πατρίδα μας ο οποίος, με πρωτοβουλία της ΕΕΕ, ίδρυσε την εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού (ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ), που αποτελεί το επίσημο όχημα της ναυτιλιακής κοινότητας για την υλοποίηση έργων κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωφελών δράσεων μεγάλης εμβέλειας»

Ο ρόλος της ναυτιλίας αποζητά και αξίζει τη διεθνή αναγνώριση

Στη συνέχεια, μιλώντας για το ρόλο της ναυτιλίας, σημείωσε ότι «αποζητά και αξίζει τη διεθνή αναγνώριση και την υποστήριξη από τους κυβερνώντες, ώστε να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη παροχή θαλάσσιων μεταφορικών υπηρεσιών. Πρέπει, παράλληλα, να επιλυθούν τα προβλήματα σχετικά με τις μετακινήσεις και τις αλλαγές των πληρωμάτων, αλλά και να εμβολιαστούν τα πληρώματα, όπως έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες».

«Δυστυχώς, η ναυτιλία αντιμετωπίζεται με μηδενική ανοχή από την κοινωνία και τους πολιτικούς εκπροσώπους της. Της καταλογίζουν με απόλυτη αυστηρότητα δυσανάλογες ευθύνες σε σχέση με άλλες βιομηχανίες, οριζόντια περιβαλλοντικά θέματα όπως η Κλιματική Αλλαγή. Δυστυχώς, η ναυτιλία δεν έχει ”πατρίδα” και δεν προστατεύεται, παρά την καθοριστική της υπόσταση στην οικονομία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΕΕ και συμπλήρωσε ότι «η ελληνική ναυτιλία, με την τεχνογνωσία που κατέχουν τα μέλη της, προωθεί λύσεις που όχι μόνο μπορούν να εγγυηθούν την ουσιαστική βελτίωση του αποτυπώματος άνθρακα της βιομηχανίας, αλλά και να εξασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του στρατηγικού αυτού τομέα με τα πολλαπλά οφέλη για την ΕΕ και τους πολίτες της».

 Από τους πρωταρχικούς στόχους της ελληνικής εφοπλιστικής κοινότητας η αναβάθμιση και καταξίωση του ανθρώπινου δυναμικού

«Ενας από τους πρωταρχικούς στόχους της ελληνικής εφοπλιστικής κοινότητας είναι η αναβάθμιση και καταξίωση του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και η προσέλκυση ικανών και κατάλληλα εκπαιδευμένων πληρωμάτων και αξιωματικών που θα εγγυώνται τη συνέχιση της ναυτιλιακής παράδοσης στην Ελλάδα και τη διατήρηση της ελληνικής ναυτιλιακής πρωτοκαθεδρίας διεθνώς», είπε ο Πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών.

Τόνισε δε ότι «για το λόγο αυτό έχουμε απευθύνει πρόκληση στους νέους σε ”Μια Θάλασσα Ευκαιρίες” με ορίζοντες προσωπικής και επαγγελματικής ανάδειξης, σε μια εποχή με ιδιαίτερες προσκλήσεις για την επαγγελματικής τους αποκατάσταση. Στόχος μας είναι να μην χαθεί η ναυτική τεχνογνωσία από τον τόπο μας και να αυξηθεί η παρουσία των Ελλήνων ναυτικών στο σύνολο της ελληνόκτητης ναυτιλίας».

«Η ναυτιλία είναι συνυφασμένη με τον τόπο μα και με το DNA του λαού μας», κατέληξε ο κ. Θεόδωρος Βενιάμης.

Πρόεδρος ΕΕΕ, Θεόδωρος Βενιάμης: «Η ελληνική ναυτιλία, με την τεχνογνωσία που κατέχουν τα μέλη της, προωθεί λύσεις που όχι μόνο μπορούν να εγγυηθούν την ουσιαστική βελτίωση του αποτυπώματος άνθρακα της βιομηχανίας, αλλά και να εξασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του στρατηγικού αυτού τομέα με τα πολλαπλά οφέλη για την ΕΕ και τους πολίτες της»

Πρόεδρος ΕΕΕ, Θεόδωρος Βενιάμης: «Η ελληνική ναυτιλία, με την τεχνογνωσία που κατέχουν τα μέλη της, προωθεί λύσεις που όχι μόνο μπορούν να εγγυηθούν την ουσιαστική βελτίωση του αποτυπώματος άνθρακα της βιομηχανίας, αλλά και να εξασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του στρατηγικού αυτού τομέα με τα πολλαπλά οφέλη για την ΕΕ και τους πολίτες της»Στο χαιρετισμό του, ο Αριστοτέλης Τζιαμπίρης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, τόνισε πως «η Ελλάδα είναι υπερδύναμη στον τομέα της Ναυτιλίας. Εδώ και δεκαετίες η Ελλάδα είναι σταθερά πρώτη…».

Στη συζήτηση παρενέβησαν, επίσης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Αγγελος Κότιος, η Αν. Καθηγήτρια στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Μαρία Μποϊλέ και ο Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Διευθυντής του Προγράμματος Διεθνών Σπουδών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο και Πολυτεχνικό Ινστιτούτο της Βιρτζίνια, Ιωάννης Στιβακτής.

Κωνσταντίνα Μπότσιου: «Θ. Βενιάμης, ένας δεινός διαπραγματευτής των ελληνικών συμφερόντων»

Η Αν. Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Κωνσταντίνα Μπότσιου, η οποία συντόνισε τη συζήτηση, σημείωσε ότι «αποτελεί τιμή που ο κ. Βενιάμης αποδέχθηκε την πρόσκλησή μας. Πρόκειται για έναν δεινό διαπραγματευτή των ελληνικών συμφερόντων, όταν οι συνθήκες το καλούν. Τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες τον καλούν πιο συχνά και η ελληνική ναυτιλία αποδεικνύει ότι είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για το κράτος, ο οποίος διαμορφώνει τις συνθήκες που βοηθούν τη ναυτιλία να προκόβει και να προσδίδει στο κράτος στρατηγικό πλεονέκτημα».

Αναλυτικά ολόκληρη η συζήτηση με τον Πρόεδρο της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρο Βενιάμη:

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σουηδία: Δεν θα μας εκφοβίσουν οι προκλήσεις της Μόσχας
22 Νοεμβρίου, 2024
Προϋπολογισμός: 16 ερωτήσεις και απαντήσεις για την οικονομία
22 Νοεμβρίου, 2024
Αεροδρόμια: Άνοδος 8,9% στην επιβατική κίνηση στο δεκάμηνο
22 Νοεμβρίου, 2024
Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να βάλει φραγμό στα σχέδια της διαπλοκής
22 Νοεμβρίου, 2024
Πολάκης: Τη Δευτέρα θα ξεκινήσουμε την αντεπίθεση
22 Νοεμβρίου, 2024
Κρατούμενος στις φυλακές Χανίων έκρυβε ναρκωτικά στο κελί του
22 Νοεμβρίου, 2024
Ξέσπασε ο Κουσουλός: Ρε δεν ντρέπεστε;
22 Νοεμβρίου, 2024
Αλέξης Τσίπρας: Η λατρεία της εικόνας διείσδυσε και στην πλευρά της προόδου
22 Νοεμβρίου, 2024
Συνάντηση Στυλιανίδη με τον Τούρκο υπουργό Μεταφορών στην Κωνσταντινούπολη
22 Νοεμβρίου, 2024
Ζελένσκι: Ο Πούτιν πρέπει να νιώσει τις πραγματικές συνέπειες των πράξεών του
22 Νοεμβρίου, 2024