Θα γκρεμίσει ο Covid την κυριαρχία του δολαρίου;

Ο χρόνος πανδημίας τρέχει με ταχύτητα δίνης. Αυτό ισχύει για το ποσοστό μόλυνσης COVID-19, καθώς και για τις άνευ προηγουμένου επιστημονικές προσπάθειες για την εξεύρεση εμβολίου.

Είναι επίσης αλήθεια για τις εξελίξεις που συμβαίνουν σήμερα σε οικονομίες που πλήττονται από πανδημία. Ακριβώς όπως η ύφεση που προκλήθηκε από το lockdown έφερε την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα σε σχεδόν αδιέξοδο σε μόλις δύο μήνες, οι ελπίδες για ανάκαμψη σε σχήμα V βασίζονται σε ένα εξίσου γρήγορο άνοιγμα των κλειστών οικονομιών.

Μπορεί να μην είναι τόσο απλό. Μια ξαφνική διακοπή – που συνδέεται από καιρό με την έξοδο κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές – συχνά εκθέτει βαθιά ριζικά διαρθρωτικά προβλήματα που μπορούν να επηρεάσουν την οικονομική ανάκαμψη. Μπορεί επίσης να προκαλέσει απότομες κινήσεις τιμών περιουσιακών στοιχείων ως απάντηση στην αποκάλυψη των μακροπρόθεσμων ανισορροπιών, σύμφωνα με το sofokleous10.gr.

Αυτό ισχύει για την οικονομία των ΗΠΑ με πανδημία. Η επιθετική δημοσιονομική απάντηση στο σοκ του COVID-19 δεν είναι χωρίς σημαντικές συνέπειες. Αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα δεν έχουν σημασία επειδή τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια μετριάζουν τυχόν αυξήσεις στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, στο τέλος δεν υπάρχει «μαγικό χρήμα» ή δωρεάν γεύμα. Η εγχώρια εξοικονόμηση, ήδη καταθλιπτική, κατευθύνεται βαθιά σε αρνητικό έδαφος. Αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε ρεκόρ ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και μεγάλη πτώση στην αξία του δολαρίου.

Καμία χώρα δεν μπορεί να σπαταλήσει τις δυνατότητές της για εξοικονόμηση – τελικά, το σπόρο της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης. Αυτό ισχύει ακόμη και για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι νόμοι της οικονομίας έχουν συχνά αγνοηθεί υπό το πρόσχημα του «Αμερικάνικου εξαιρετισμού».

Δυστυχώς, τίποτα δεν είναι για πάντα. Η κρίση COVID-19 είναι ένα ιδιαίτερα σκληρό πλήγμα για μια χώρα που εδώ και καιρό λειτουργεί σε ένα λεπτό περιθώριο εξοικονόμησης κεφαλαίου.

Προχωρώντας στην πανδημία, το καθαρό εγχώριο ποσοστό αποταμίευσης της Αμερικής – η συνδυασμένη αποταμίευση προσαρμοσμένη στις αποσβέσεις των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και του κυβερνητικού τομέα – ανήλθε στο 1,4% του εθνικού εισοδήματος, επιστρέφοντας στο χαμηλό μετά την κρίση στα τέλη του 2011.

Ο καθαρός εθνικός ρυθμός αποταμίευσης ήταν κατά μέσο όρο 7% κατά την περίοδο 45 ετών από το 1960 έως το 2005. Και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, αναγνωρίστηκε από καιρό ως η ισχυρότερη περίοδος της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ που οδήγησε στην παραγωγικότητα στην εποχή μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, το καθαρό ποσοστό αποταμίευσης κατά μέσο όρο 11,5%.

Αν και η ακαθάριστη εγχώρια αποταμίευση το πρώτο τρίμηνο του 2020, στο 17,8% του εθνικού εισοδήματος, ήταν επίσης πολύ χαμηλότερη από το 45ετές του 21% από το 1960 έως το 2005, το έλλειμμα δεν ήταν τόσο σοβαρό όσο αυτό που καταγράφηκε από το καθαρό μέτρο. Αυτό αντικατοπτρίζει μια άλλη ανησυχητική εξέλιξη: την ταχεία γήρανση της Αμερικής και όλο και πιο ξεπερασμένο απόθεμα παραγωγικού κεφαλαίου.

Εκεί μπαίνουν στο παιχνίδι ο τρέχων λογαριασμός και το δολάριο. Έχοντας έλλειψη αποταμίευσης και θέλοντας να επενδύσουν και να αναπτυχθούν, οι ΗΠΑ συνήθως δανείζονται πλεόνασμα αποταμίευσης από το εξωτερικό και αντιμετωπίζουν χρόνια ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών για να προσελκύσουν το ξένο κεφάλαιο.

Χάρη στο «υπερβολικό προνόμιο» του δολαρίου ΗΠΑ ως το κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο, αυτός ο δανεισμός χρηματοδοτείται συνήθως με εξαιρετικά ελκυστικούς όρους, απουσιάζει σε μεγάλο βαθμό τυχόν παραχωρήσεις επιτοκίου ή συναλλαγματικής ισοτιμίας που διαφορετικά θα χρειαζόταν για την αποζημίωση ξένων επενδυτών για κίνδυνο.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ κινήθηκε με χαρακτηριστική ταχύτητα για να προσφέρει ανακούφιση εν μέσω μιας ρεκόρ οικονομικής ελεύθερης πτώσης. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου αναμένει άνευ προηγουμένου ομοσπονδιακά δημοσιονομικά ελλείμματα κατά μέσο όρο 14% του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2020-21. Και, παρά την αμφισβητούμενη πολιτική συζήτηση, είναι πιθανό να ληφθούν πρόσθετα φορολογικά μέτρα.

Ως αποτέλεσμα, το καθαρό εγχώριο επιτόκιο αποταμίευσης θα ωθηθεί βαθιά στην αρνητική περιοχή. Αυτό συνέβη μόνο μία φορά πριν: κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση 2008-09, όταν η καθαρή εθνική αποταμίευση ήταν κατά μέσο όρο -1,8% των εθνικών εσόδων από το δεύτερο τρίμηνο του 2008 έως το δεύτερο τρίμηνο του 2010, ενώ τα ελλείμματα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού ήταν κατά μέσο όρο 10% του ΑΕΠ.

Στην εποχή του COVID-19, το καθαρό εθνικό ποσοστό αποταμίευσης θα μπορούσε να βυθιστεί από -5% έως -10% τα επόμενα 2-3 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι η σημερινή οικονομία των Η.Π.Α. θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική μερική εκκαθάριση καθαρής αποταμίευσης

Με την άνευ προηγουμένου πίεση στην εγχώρια αποταμίευση που ενδέχεται να ενισχύσει την ανάγκη της Αμερικής για πλεόνασμα ξένου κεφαλαίου, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα πρέπει να διευρυνθεί απότομα. Από το 1982, αυτό το ευρύ μέτρο του εξωτερικού ισοζυγίου κατέγραψε ελλείμματα κατά μέσο όρο 2,7% του ΑΕΠ. Κοιτώντας μπροστά, το προηγούμενο ρεκόρ 6,3% του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2005 θα μπορούσε να εκλείψει. Αυτό εγείρει ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα:

Οι ξένοι επενδυτές θα απαιτήσουν παραχωρήσεις για την παροχή της τεράστιας αύξησης του ξένου κεφαλαίου που πρόκειται να απαιτήσει η οικονομία της Αμερικής;

Η απάντηση εξαρτάται αποφασιστικά από το αν οι ΗΠΑ αξίζουν να διατηρήσουν το υπερβολικό προνόμιο. Δεν πρόκειται για νέα συζήτηση. Αυτό που είναι νέο είναι το COVID time warp: η ετυμηγορία μπορεί να εκδοθεί νωρίτερα και όχι αργότερα.

Η Αμερική ηγείται του προστατευτισμού. Το μερίδιό του δολαρίου στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα έχει μειωθεί από λίγο πάνω από 70% το 2000 σε λίγο λιγότερο από 60% σήμερα. Ο περιορισμός του COVID-19 υπήρξε μια άσχημη αποτυχία. Και η ιστορία του συστημικού ρατσισμού και αστυνομικής βίας προκάλεσε ένα μετασχηματισμένο κύμα αστικών αναταραχών. Σε αυτό το πλαίσιο, ειδικά σε σύγκριση με άλλες μεγάλες οικονομίες, φαίνεται λογικό να συμπεράνουμε ότι οι υπερβολικές ανισορροπίες αποταμίευσης και τρεχουσών συναλλαγών θα έχουν επιτέλους ενεργές συνέπειες για τα επιτόκια του δολαρίου και / ή των ΗΠΑ.

Στο βαθμό που καθυστερεί η ανταπόκριση στον πληθωρισμό και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα διατηρεί την εξαιρετικά ευνοϊκή νομισματική πολιτική της, το μεγαλύτερο μέρος της παραχώρησης πρέπει να πραγματοποιείται μέσω του νομίσματος και όχι των επιτοκίων. Ως εκ τούτου, προβλέπεται πτώση 35% του ευρέος δείκτη δολαρίου τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Σοκαριστικό οσο κι αν ακούγεται, μια τέτοια φαινομενικά υπερβολική πτώση του δολαρίου δεν είναι χωρίς ιστορικό προηγούμενο. Η πραγματική πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου μειώθηκε κατά 33% μεταξύ 1970 και 1978, κατά 33% από το 1985 έως το 1988 και κατά 28% κατά το διάστημα 2002-11.

Ο COVID-19 μπορεί να έχει εξαπλωθεί από την Κίνα, αλλά το νομισματικό σοκ COVID φαίνεται ότι θα γίνει στην Αμερική.

Πηγή : sofokleous10.gr

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Νέα επιδείνωση του καιρού – Έρχονται χιόνια και στην Αττική
27 Δεκεμβρίου, 2024
Τροχαίο σοκ! Ένας νεκρός μετά από μετωπική σύγκρουση ΙΧ με φορτηγό
27 Δεκεμβρίου, 2024
Νέες δηλώσεις από τον αντιδήμαρχο Χαλανδρίου για τον αστυνομικό που επιτέθηκε σε κόσμο και χαιρέτησε ναζιστικά
27 Δεκεμβρίου, 2024
Ρωσία προς Τραμπ: «Εξετάζουμε διάφορες επιλογές, αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε πυρηνική δοκιμή»
27 Δεκεμβρίου, 2024
Εκτός για ένα μήνα ο Ντόντσιτς
27 Δεκεμβρίου, 2024
Καταργείται το ΤΧΣ – Απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ από το Υπερταμείο
27 Δεκεμβρίου, 2024
Εύβοια: Υπερχείλισε ο ποταμός Κηρέας και πλημμύρισαν σπίτια
27 Δεκεμβρίου, 2024
Βαρύ κατηγορητήριο για τους 4 συλληφθέντες στην επίθεση στον ΗΣΑΠ Αμαρουσίου
27 Δεκεμβρίου, 2024
24η απεργία και 5ωρη στάση εργασίας για τους διανομείς της efood
27 Δεκεμβρίου, 2024
Πού παρατείνονται οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
27 Δεκεμβρίου, 2024