Θανατηφόρα κρούσματα στρεπτόκοκκου – Μαθητές δημοτικού τα θύματα

Ένας ακόμη μαθητής Δημοτικού στη Βρετανία έχασε τη ζωή του από κρούσμα στρεπτόκοκκου της ομάδας Α. Πρόκειται για τον τέταρτο επιβεβαιωμένο θάνατο.

Την Παρασκευή (02/12/2022), ο Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) ανακοίνωσε ότι το τέταρτο παιδί, μαθητής δημοτικού στο Ίλινγκ του δυτικού Λονδίνου, πέθανε από τη συγκεκριμένη βακτηριακή λοίμωξη. Επίσης, οι γονείς ενός τετράχρονου αγοριού από το Μπάκιγχαμσαϊρ δήλωσαν ότι το παιδί τους πέθανε από λοίμωξη εξαιτίας του στρεπτόκοκκου της ομάδας Α. Άλλα δύο παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους, σε διάστημα μίας εβδομάδας, ηλικίας 6 ετών.

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις στο στοματοφάρυγγα και, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, νόσο που απειλεί τη ζωή. Ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται κυρίως με άμεση επαφή με τις εκκρίσεις του αναπνευστικού του πάσχοντος, που είναι ιδιαίτερα μολυσματικός κατά τη διάρκεια της οξείας λοίμωξης. Πάντως, η λοίμωξη είναι συνήθως ήπια και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό και δερματικό εξάνθημα.

Σύμφωνα με την UKHSA, τα κρούσματα της νόσου είναι υψηλότερα φέτος σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια και αποδίδουν την αύξησή τους πιθανότατα στην άρση των μέτρων που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19. Επίσης, συμβουλεύει τους νοσούντες, να μην πηγαίνουν στα νηπιαγωγεία, τα σχολεία ή τις δουλειές τους για τουλάχιστον 24 ώρες μετά την έναρξη της θεραπείας με αντιβιοτικά.