Θάνατος Χρήστου Ζορμπά: «Μου το σκοτώσανε! Θέλω να μάθω γιατί;»

Τα εργατικά δυστυχήματα σε όλη την Ελλάδα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Άνθρωποι πεθαίνουν ενώ προσπαθούν να βγάλουν το μεροκάματο, οικογένειες ντύνονται στα μαύρα και βυθίζονται στη θλίψη, συχνά και στην οικονομική εξαθλίωση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, που δημοσιεύτηκαν το φθινόπωρο του 2021, για την περίοδο από το 2014 – 2017 καταγράφηκαν 279 θάνατοι εργατών. Ένας ανά τέσσερις ημέρες.

Και η κατάσταση αυτή δυστυχώς φαίνεται να βαίνει προς το χειρότερο. Από τις αρχές του 2021 μέχρι σήμερα υπάρχουν εκτιμήσεις (αφού δεν έχουν κυκλοφορήσει τα επίσημα στοιχεία) για πάνω από 40 νεκρούς εργάτες σε περισσότερα από 30 εργατικά δυστυχήματα, όπως στην Cosco ή σε εργοστάσιο στα Γρεβενά.

Οι οικογένειες, οι φίλοι και οι συνάδελφοι των ανθρώπων που χάνονται, μετά το σοκ της αιφνιδιαστικής απώλειας, διεκδικούν τη δικαίωση ως μια τελευταία «οφειλή» και στον νεκρό. Να διερευνηθεί το «γιατί» και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τον θάνατο του δικού τους ανθρώπου.

Η διαδικασία δύσκολη και επώδυνη, αφού και για αυτές τις υποθέσεις η εκδίκαση αργεί και συνήθως καλούνται να ξαναζήσουν από την αρχή το δυσάρεστο γεγονός που τους διέλυσε και να ανακαλέσουν μνήμες που πονάνε, ακυρώνοντας την όποια «δουλειά» του χρόνου γιατρού να απαλύνει τις πληγές.

Βαριά και δυσάρεστη κατάσταση και για τον εργοδότη – εταιρεία, που ένας άνθρωπος, ένας δικός της εργαζόμενος, έχασε τη ζωή του, ενώ προσέφερε τις υπηρεσίες του, κάτι που δεν αποτελεί πρόθεση κανενός, αλλά η αποτροπή του θα έπρεπε να αποτελεί μέλημα καθενός που προσφέρει εργασία σε ανθρώπους.

Σε μια τέτοια δύσκολη δίκη βρέθηκε το in.gr. Στην Άρτα όπου εκδικάζεται η υπόθεση του εργατικού δυστυχήματος με θύμα τον 29χρονο ηλεκτρολόγο Χρήστο Ζορμπά.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά ξεκίνησε η δίκη

Η ακροαματική διαδικασία στην υπόθεση του Χρήστου Ζορμπά ξεκίνησε λίγες ημέρες πριν συμπληρωθούν δύο χρόνια από τον χαμό του 29χρονου λόγω ηλεκτροπληξίας στο εργοστάσιο «Ήπειρος» στην Άρτα, στις 6 Ιουνίου του 2020, μετά από αίτηση επίσπευσης που είχε καταθέσει η οικογένειά του μέσω των δικηγόρων της.

Συγκλονιστικές ήταν οι καταθέσεις από τη μεριά των γονιών και της αδερφής του 29χρονου, ενώ η αίθουσα ήταν γεμάτη από φίλους και συγγενείς του Χρήστου που ήρθαν να συμπαρασταθούν.

Η δίκη διακόπηκε για τις 17 Ιουνίου λόγω παρέλευσης ωραρίου.

Κατηγορούμενοι στη δίκη για ανθρωποκτονία από αμέλεια είναι ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, Στέφανος Παντελιάδης, ο διευθυντής του συγκεκριμένου εργοστασίου και ο τεχνικός ασφάλειας.

Το πόρισμα του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Άρτας, καθώς και η έκθεση πραγματογνώμονα ανέδειξαν ανεπαρκέστατα μέτρα ασφάλειας στο εργοστάσιο, κάτι το οποίο καταγγέλλει και το Εργατικό Κέντρο Άρτας που πραγματοποίησε συγκέντρωση συμπαράστασης στην οικογένεια του 29χρονου εργάτη έξω από το Πρωτοδικείο όπου διεξάγεται η δίκη.

Αντίθετα, η επιχείρηση «Ήπειρος» υποστηρίζει ότι στο εργοστάσιο τηρούνται όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ενώ, σύμφωνα με τους δικηγόρους που την εκπροσωπούν, θα συμβάλει για να βγει στο φως η αλήθεια για τον θάνατο του Χρήστου Ζορμπά.

Συγκλονιστικές καταθέσεις

Πρώτος κατέθεσε στο δικαστήριο ο Χαράλαμπος Ζορμπάς, πατέρας του 29χρονου ηλεκτρολόγου. Ανάμεσα σε άλλα, τόνισε ότι ο γιος του είχε σπουδάσει στο ΤΕΙ Πάτρας, ενώ είχε κάνει την πρακτική του στη ΔΕΗ.

Σημείωσε ότι ο γιος του είχε εκφράσει φόβους και προβληματισμούς για το γεγονός ότι τον έβαζαν μόνο σε βάρδια, ενώ δεν είχε συμπληρώσει ούτε τρεις μήνες στο εργοστάσιο.

Επίσης, είπε ότι ο γιος του είχε αγοράσει μόνος του εξοπλισμό για την ασφάλειά του αφού δεν του είχαν δοθεί τα αναγκαία.

Ο πατέρας του 29χρονου τόνισε με πικρία ότι η εταιρεία δεν ειδοποίησε ποτέ την οικογένεια για τον θανατό του στις 6 Ιουνίου του 2020, με αποτέλεσμα η οικογένεια να μάθει την τραγική είδηση τα ξημερώματα της επόμενης μέρας από φίλο του Χρήστου.

Τόνισε ακόμη ότι η εταιρεία δεν επέτρεψε στην οικογένεια να επισκεφθεί το σημείο που άφησε την τελευταία του πνοή το παιδί της.

«Είχε φόβους γιατί τον έβαζαν μόνο σε βάρδιες. Δεν ήξερε καλά το εργοστάσιο αφού ήταν λίγο καιρό εκεί. Η διεύθυνσή μας ήταν καταγεγραμμένη στο βιογραφικό του», είπε σχετικά με το αν μπορούσε η εταιρεία να ειδοποιήσει για τον χαμό του.

«Οικοδόμος και γαζώστρα»

Όταν ρωτήθηκε από το δικαστήριο γιατί ο ίδιος βρισκόταν εκεί απάντησε ότι «ήρθα για να δικαιώσω τον Χρήστο». Στη συνέχεια ρωτήθηκε ποια είναι η οικονομική κατάσταση της οικογένειας και αν ο Χρήστος μπορούσε να μην εργάζεται.

Ο πατέρας είπε ότι και οι δύο γονείς είναι βιοπαλαιστές. Ο 29χρονος από παιδί δούλευε μαζί του στην οικοδομή, ενώ η μητέρα του είναι γαζώστρα.

«Ερχόταν μαζί μου για δουλειά, ήταν πολύ εργατικός και προσεκτικός», τόνισε.

Στη συνέχεια επανέλαβε ότι ο Χρήστος έλεγε τους προβληματισμούς του για την κατάσταση στο εργοστάσιο, ενώ σημείωσε ότι ήταν «πάστα καλού ανθρώπου, προσπαθούσε για το καλύτερο, ήταν παιδί συνεσταλμένο, αν έβρισκε κάποιον να έχει ανάγκη, θα τον βοηθούσε».

«Δεν πήρε την απόφαση να πάει μόνος του εκεί», εννοώντας το σημείο όπου σκοτώθηκε, στο πατάρι της μονάδας παραγωγής του εργοστασίου.

Τέλος, ο πατέρας του 29χρονου, μετά από σχετική ερώτηση, είπε για την αγάπη που είχε ο Χρήστος στο χωριό του, το Αθαμάνιο Άρτας, όπου ήταν ιδιαίτερα αγαπητός, ενώ τόνισε ότι αγαπούσε πολύ τη φύση και θα ήθελε να ζήσει εκεί.

«Γιατί τον αφήσατε μόνο του;»

Έπειτα, ξεκίνησε η κατάθεση της μητέρας του 29χρονου εργάτη, Γεωργίας Παπαδήμα. Μια κατάθεση ανατριχιαστική.

«Μου το σκοτώσανε. Ήταν μόνο τρεις μήνες στο εργοστάσιο. Οι καμένες λάμπες που πήγε να αλλάξει ήταν καμένες από όταν πήγε ο Χρήστος για δουλειά. Γιατί τον έστειλαν, γιατί; Γιατί το κάνανε; Αυτό θέλω να μάθω», είπε με σπαρακτική φωνή, κοιτάζοντας τους κατηγορούμενους και τους δικηγόρους τους.

«Θέλω να μάθω γιατί δεν πήγαν οι παλιοί. Ο Χρήστος τι σας έφταιξε;», πρόσθεσε.

Η μητέρα του Χρήστου Ζορμπά τόνισε ότι μιλούσε συνέχεια με το παιδί της που της εξέφραζε τους φόβους του για τις συνθήκες ασφάλειας στο εργοστάσιο, ενώ ανέφερε ότι ο 29χρονος είχε παράπονα καθώς της έλεγε ότι δεν τον εκπαίδευαν σωστά. Και η μητέρα υπογράμμισε ότι ο 29χρονος είχε αγοράσει μόνος του εξοπλισμό για τη δουλειά του.

«Φοβόταν. Μου έλεγε να πάρω προϋπηρεσία και να φύγω», είπε χαρακτηριστικά η μητέρα του 29χρονου.

«Θα έπρεπε να ήταν δύο άτομα»

Μετά τη μητέρα, ακολούθησε η κατάθεση της αδερφής του 29χρονου, Λαμπρινής Ζορμπά. Η ίδια τόνισε ότι ο αδερφός της ήταν πολύ υποστηρικτικός, τη βοηθούσε με τις σπουδές της, ενώ επισήμανε ότι ο Χρήστος πηγαινοερχόταν στην Πάτρα αφού παράλληλα με τις σπουδές του δούλευε με τον πατέρα του στην οικοδομή.

Η αδερφή του θύματος απηύθυνε την ίδια ερώτηση με τη μητέρα της στους κατηγορούμενους και τους δικηγόρους τους: «Γιατί τον αφήσατε μόνο του; Θα έπρεπε να ήταν δύο άτομα για αυτή την εργασία».

Μάλιστα, μετέφερε ότι ο Χρήστος είχε αναρωτηθεί σε συζήτησή τους: «Πώς γίνεται σε ένα τόσο μεγάλο εργοστάσιο να υπάρχουν το πρωί τρία άτομα βάρδια και το βράδυ να είμαι μόνος μου», σημειώνοντας ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που τον είχαν αφήσει μονοβάρδια.

Η Λαμπρινή Ζορμπά υπογράμμισε, επίσης, στην κατάθεσή της ότι: «Ο Χρήστος ήταν προσεκτικός. Δεν ήταν τσαπατσούλης. Δεν θα έβαζε το χέρι του κάπου που δεν ήξερε».

Τόνισε και η ίδια ότι ήθελε να είναι τυπικός στη δουλειά του, ενώ πρόσθεσε ότι ήξερε ότι χρειαζόταν εμπειρία για να κάνεις ηλεκτρολογικές δουλειές στο εργοστάσιο και ότι διαμαρτυρόταν που δεν τον εκπαίδευαν, την ώρα που ο ίδιος είχε όρεξη να μάθει.

«Μακάρι να μη γίνει κάτι»

Μετά από ερώτηση, η αδερφή του 29χρονου αποκάλυψε ότι μιλούσε συνεχώς με φίλες και φίλους του τόσο σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, όσο και στα social media για την κατάσταση στο εργοστάσιο και τους φόβους που είχε σχετικά με την ασφάλεια για τους εργαζόμενους.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι ένα από αυτά τα μηνύματα (που έχει στη διάθεσή του το δικαστήριο) αναφέρει «το Σάββατο είμαι μόνος», «μακάρι να μη γίνει κάτι», κάτι που συγκλόνισε το ακροατήριο.

Η κατάθεση του εργάτη που βρήκε νεκρό τον 29χρονο

Ακολούθως, κατάθεση έδωσε ο Γ.Σ., εργάτης παραγωγής γάλακτος στην «Ήπειρος». Σύμφωνα με την κατάθεσή του, ο συγκεκριμένος ήταν αυτός που εντόπισε τον 29χρονο και ειδοποίησε ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική, καθώς και τον διευθυντή του εργοστασίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκείνη την ημέρα επρόκειτο να σχολάσει στις 10 το βράδυ (όπως και ο Χρήστος Ζορμπάς) και ξεκίνησε να τον ψάχνει πέντε λεπτά πριν τελειώσει η βάρδια του, ενώ τον είχε δει να περνάει από κοντά του περίπου στις 8:30 με 9 παρά τέταρτο.

Η συγκεκριμένη αναφορά «γέννησε» μια σειρά από ερωτήσεις, καθώς στην πρώτη κατάθεσή του στην Αστυνομία, λίγο μετά το τραγικό περιστατικό, ο μάρτυρας είχε μιλήσει για άλλες ώρες.

Η εισαγγελέας ρώτησε τον μάρτυρα αν ήξερε τι εργασία είχε αναλάβει να κάνει ο Χρήστος Ζορμπάς, με τον ίδιο να απαντάει αρνητικά.

Όταν ρωτήθηκε από την εισαγγελέα γιατί είχε πάει μόνος του να αλλάξει τις λάμπες στο πατάρι, ο μάρτυρας τόνισε ότι σε περίπτωση βλάβης πάντα έρχονταν δύο τεχνικοί και ότι δεν ήξερε γιατί πήγε μόνος ο Χρήστος Ζορμπάς.

«Γιατί ψάχνατε τον νέο εργαζόμενο της επιχείρησης και όχι κάποιον παλιότερο», ρώτησε η εισαγγελέας όταν ο μάρτυρας απάντησε ότι πάντα έρχονταν δύο άτομα. Ο ίδιος υποστήριξε ότι μίλησε με τον υπεύθυνο βάρδιας σχετικά με το ποιον να ψάξει.

«Φρεσκάρισμα της μνήμης του μάρτυρα»

Στη συνέχεια τού έκαναν ερωτήσεις οι δικηγόροι της οικογένειας του Χρήστου Ζορμπά, οι οποίοι ανέδειξαν την αντίφαση ανάμεσα στην πρώτη κατάθεση και τη συμπληρωματική κατάθεση του μάρτυρα, αυτά δηλαδή που είπε και στο δικαστήριο.

Ο ίδιος είχε δηλώσει στην πρώτη κατάθεσή του στις 23:30 η ώρα, στην Αστυνομία, ότι περίπου στις 20:30 είχε ξεκινήσει να ψάχνει τον Χρήστο.

Αντίθετα, στη συμπληρωματική κατάθεσή του και στο δικαστήριο, υποστήριξε ότι ξεκίνησε να τον ψάχνει στις 21:55.

Μάλιστα, οι δικηγόροι της οικογένειας έκαναν λόγο «για φρεσκάρισμα της μνήμης του μάρτυρα», ενώ επισήμαναν ότι από το κατηγορητήριο λείπει μια ακόμα κατάθεση, αυτή του υπευθυνου βάρδιας, κάτι που είναι «τουλάχιστον παράδοξο».

Σε αυτό το σημείο παρενέβησαν οι συνήγοροι των κατηγορούμενων που ζήτησαν να κληθεί ο συγκεκριμένος μάρτυρας.

Η δίκη, όπως προαναφέρθηκε, διακόπηκε για τις 17 Ιουνίου λόγω παρέλευσης ωραρίου.

«Δικαιοσύνη για τον Χρήστο»

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Θανάσης Καμπαγιάννης, ένας από τους δικηγόρους της οικογένειας του 29χρονου σημείωσε: «Ξεκίνησε σήμερα το δικαστήριο για τις εγκληματικές ευθύνες που υπάρχουν όσον αφορά τον θάνατο του 29χρονου Χρήστου Ζορμπά που ήταν ηλεκτρολόγος στο εργοστάσιο Ήπειρος.

Εξετάστηκαν σήμερα οι γονείς του και η αδερφή του που συγκλόνισαν το δικαστήριο γιατί πραγματικά περιέγραψαν ένα φιλότιμο εργατικό νεαρό, ο οποίος έπεσε θύμα αμέλειας, η οποία υπήρχε εντός του εργοστασίου που έχει υποδειχθεί από τα πορίσματα της Έκθεσης Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και από πραγματογνώμονα, ο οποίος θα εξεταστεί στην πορεία της δίκης.

Από τη δική μας την πλευρά από την πρώτη στιγμή βροντοφωνάζουμε ότι υπάρχουν εγκληματικές ευθύνες και το μόνο πράγμα το οποίο ζητάει η οικογένεια αυτή τη στιγμή είναι δικαιοσύνη».

Δικηγόρος κατηγορούμενων: «Το ποιος ευθύνεται θα το κρίνει το δικαστήριο»

Από τη μεριά των συνηγόρων των κατηγορούμενων τονίστηκε ότι αυτή τη στιγμή η δίκη είναι σε εξέλιξη και δεν μπορούν να ειπωθούν πολλά, ενώ σημείωσαν ότι «και οι δύο πλευρές ψάχνουν την αλήθεια».

Αναλυτικότερα, ο Δημήτρης Λαμπράκης, εκ των δικηγόρων των κατηγορουμένων, σημείωσε ότι όλοι οι παράγοντες της δίκης συνέβαλαν για να ξεκινήσει αυτή η δίκη. «Ένα παιδί έχει χαθεί, δεν γυρίζει πίσω. Η μητέρα του, ο πατέρας του , η αδερφή του, είναι πάρα πολύ στεναχωρημένοι. Και όλος ο κόσμος, αλλά μαζί και το εργοστάσιο, στο οποίο εργάστηκε και εκεί άφησε την τελευταία του πνοή.

Το ποιος ευθύνεται θα το κρίνει το δικαστήριο.

Από εκεί και πέρα μεσούσης της διαδικασίας δεν θα κάνουμε καμία κρίση. Και οι συνάδελφοι της πολιτικής αγωγής και οι συνάδελφοι της υπεράσπισης, αυτό που θέλουμε είναι να βγει η αλήθεια. Αυτό θέλουν και οι δικαστές. Φαντάζομαι όλοι θα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη».

Συγκέντρωση συμπαράστασης από το Εργατικό Κέντρο Άρτας

Από νωρίς το πρωί της Τρίτης έξω από το Πρωτοδικείο Άρτας, μετά απο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου, είχαν συγκεντρωθεί εργαζόμενοι, αλλά και συγγενείς και φίλοι της οικογένειας για συμπαράσταση.

Ο Παναγιώτης Κύρτσιας, γραμματέας του ΕΚΑ τόνισε στο in.gr ότι το Εργατικό Κέντρο από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό της οικογένειας και ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για να βελτιωθούν οι συνθήκες ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς για να μην υπάρξει άλλος νεκρός εργάτης.

Πηγή: in.gr

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Τι ποινή επιβλήθηκε στον 38χρονο που συνελήφθη να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ και χωρίς δίπλωμα
17 Ιανουαρίου, 2025
Συντάξεις: Πολύ καλά νέα αν έχετε τόση σύνταξη
Συντάξεις: Πολύ καλά νέα αν έχετε τόση σύνταξη
17 Ιανουαρίου, 2025
Ποινική δίωξη για βιασμό ανηλίκου και στη σύζυγο του αστυνομικού της Βουλής
17 Ιανουαρίου, 2025
Το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ υπερψήφισε τη συμφωνία με τη Χαμάς
17 Ιανουαρίου, 2025
Ρέντη: Φωτιά σε εγκαταλελειμμένο κτίριο
17 Ιανουαρίου, 2025
Nova: 21 υποψηφιότητες στα βραβεία κύρους 2025 EE BAFTA Film Awards
17 Ιανουαρίου, 2025
Πέθανε η ηθοποιός Τζόαν Πλόουραϊτ
17 Ιανουαρίου, 2025
Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 34χρονος για κλοπή
17 Ιανουαρίου, 2025
Αττική Οδός: Έπεσαν χώματα στο ύψος της Μεταμόρφωσης
17 Ιανουαρίου, 2025
Φραγκογιάννης: Αποχωρώ αλλά παραμένω πάντα έτοιμος να στηρίξω την πατρίδα μας
17 Ιανουαρίου, 2025