AP PHOTO

Θάνατος Ναβάλνι: Αποφασισμένη να εκδικηθεί η σύζυγός του

Ο Αλεξέι Ναβάλνι είχε πει στο παρελθόν ότι δε θα μπορούσε να συνεχίσει τον ολοένα και πιο δύσκολο και μονόπλευρο αγώνα του ενάντια στο Κρεμλίνο χωρίς αυτήν.

Η σύζυγος του Αλεξέι Ναβάλνι, Γιούλια, κρατούσε πάντα χαμηλό προφίλ, επιμένοντας ότι ο κύριος ρόλος της ήταν σύζυγος και μητέρα και όχι πολιτικός. Μετά τον θάνατο του συζύγου της την Παρασκευή, ωστόσο, απηύθυνε έκκληση για δικαιοσύνη στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου. Η χήρα του Ναβάλνι, πλέον, είναι μια σημαντική προσωπικότητα στην αντιπολίτευση της Ρωσίας, ίσως από προεπιλογή.

Παρά τον βασικό ρόλο της στο παρελθόν, η Ναβάλναγια υποστήριζε πάντα θερμά τον σύζυγό της και συνέβαλε καθοριστικά στην απομάκρυνσή του από τη Ρωσία για επείγουσα θεραπεία, όταν δηλητηριάστηκε με τον νευροδιαβιβαστικό παράγοντα Νοβιτσόκ το 2020. Έχει χαρακτηριστεί ως η «Πρώτη Κυρία» της ρωσικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι είχε πει στο παρελθόν ότι δε θα μπορούσε να συνεχίσει τον ολοένα και πιο δύσκολο και μονόπλευρο αγώνα του ενάντια στο Κρεμλίνο χωρίς αυτήν. Η δημόσια ιστορία αγάπης και η οικογενειακή τους ζωή (έχουν δύο παιδιά) έχουν εμπνεύσει τους υποστηρικτές τους.

Ποια είναι η «Σιδηρά Κυρία» της ρωσικής αντιπολίτευσης

Η Γιούλια γεννήθηκε στη Μόσχα το 1976, κόρη του έγκριτου επιστήμονα Μπορίς Αμπροσίμοφ.

Πτυχιούχος οικονομικών επιστημών, έκανε καριέρα στον τραπεζικό κλάδο, αλλά εγκατέλειψε τη δουλειά της, για να μεγαλώσει τα δύο παιδιά της, όταν ο Αλεξέι έγινε γνωστός ως πολιτικός της αντιπολίτευσης. Είχαν γνωριστεί σε διακοπές στην Τουρκία το 1998 και παντρεύτηκαν δύο χρόνια αργότερα. Τότε δε διαφαινόταν ακόμα το μέλλον και η φήμη που θα αποκτούσε ο άντρας της. «Δεν παντρεύτηκα έναν πολλά υποσχόμενο δικηγόρο ή έναν αρχηγό της αντιπολίτευσης. Παντρεύτηκα έναν νεαρό άνδρα, που ονομαζόταν Αλεξέι», είπε στη ρωσική εβδομαδιαία εφημερίδα «Σαμπεσέντνικ» το 2020.

«Σκοτώνοντας τον Αλεξέι, ο Πούτιν πήρε τη μισή μου ζωή, τη μισή μου καρδιά και τη μισή μου ψυχή» είναι το σπαρακτικό μήνυμα της χήρας του Ναβάλνι. Ωστόσο, όπως ξεκαθαρίζει η ίδια «ό,τι και να μου πήρε ο Πούτιν σκοτώνοντας τον άντρα μου, εγώ έχω ακόμη το άλλο μισό του εαυτού μου, το οποίο μου λέει ότι δεν έχω το δικαίωμα να κάνω πίσω».

Στο ίδιο βίντεο η Γιούλια Ναβάλναγια υπόσχεται πως θα συνεχίσει το έργο του Αλεξέι Ναβάλνι από εκεί όπου το άφησε εκείνος έως την κατάκτηση του τελικού στόχου, που είναι μια «ελεύθερη Ρωσία». Η Ναβάλναγια συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τη Δευτέρα 19/2 στις Βρυξέλλες. Δείχνει απολύτως αποφασισμένη να φτάσει ως τα άκρα. Ήδη ισχυρίζεται πως διαθέτει όλες τις αποδείξεις ότι ο Αλεξέι έπεσε θύμα δολοφονίας.

Φαίνεται ότι η Γιούλια συμμεριζόταν την πολιτική του Αλεξέι από νωρίς. Τη δεκαετία του 2000, μάλιστα, ήταν και οι δύο μέλη του φιλελεύθερου κόμματος Γιάμπλακα (Yabloko), αλλά η ίδια μέχρι τη δηλητηρίαση του συζύγου της το 2020 έκανε λίγες δημόσιες εμφανίσεις ή ομιλίες.

Όταν ο σύζυγός της αρρώστησε στην πόλη Ομσκ της Σιβηρίας τον Αύγουστο του ίδιου έτους, εκείνη έγραψε απευθείας στον πρόεδρο Πούτιν, ζητώντας του να αφεθεί ελεύθερος για θεραπεία στη Γερμανία. «Κάθε στιγμή που ήμασταν εκεί, σκεφτόμουν ότι έπρεπε να τον βγάλω έξω», είπε στον ρώσο ντοκιμαντερίστα Γιούρι Νταντ.

Ο Ναβάλνι κατάφερε να φύγει από τη Ρωσία, με τη βοήθεια μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης με έδρα τη Γερμανία. Η Γιούλια επέστρεψε μαζί του στη Μόσχα αρκετούς μήνες αργότερα μετά τη θεραπεία του και τον είδε να συλλαμβάνεται αμέσως. Το υπόλοιπο της ζωής του το πέρασε πίσω από τα κάγκελα, μεταδίδει το BBC.

Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία, Μάικλ ΜακΦόλ, ο οποίος αποκάλεσε τη Γιούλια «ατρόμητη», είπε τότε ότι θα ασκηθεί τεράστια πίεση, για να παίξει έναν πιο δημόσιο ρόλο και ότι είχε «όλα τα διαπιστευτήρια». «Ο Ναβάλνι δε θα μπορούσε να έχει καλύτερη σύντροφο στη ζωή από τη Γιούλια Ναβάλναγια. Μοιράζεται τις πεποιθήσεις του, τη γενναιότητά του, την αφοβία του», είπε στο αμερικανικό δίκτυο NBC. «Έχει επίσης μεγαλώσει και προστατεύσει τα δύο παιδιά της με τρόπο που έχει προκαλέσει βαθύ θαυμασμό στους υποστηρικτές της δημοκρατίας στη Ρωσία. Χωρίς αμφιβολία, η Γιούλια έσωσε τη ζωή του συζύγου της».