Θέμα χρόνου η απευθείας επικοινωνία Μητσοτάκη με Ερντογάν – Αντίστροφη μέτρηση για διερευνητικές επαφές

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος, όπως όλα δείχνουν, για την έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Μετά τις συντονισμένες πιέσεις από ΗΠΑ και Γερμανία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να έχει “παγώσει” τα επιθετικά του σχέδια, κάτι που επιτρέπει στην Αθήνα να δώσει με τη σειρά της τη συγκατάθεσή της για την έναρξη των επαφών που σταμάτησαν το 2016.

Η αλλαγή κλίματος φάνηκε χθες όταν έγινε γνωστό ότι υπήρξε, για πρώτη φορά, τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού κ. Ελένης Σουράνη με τον αντ αυτού του Τούρκου προέδρου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις Ιμπράμ Καλίν.

Μάλιστα, έχει ιδιαίτερη αξία το γεγονός ότι την απευθείας επαφή των συνεργατών αποκάλυψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στον εκτελεστικό διευθυντή του Economist, Daniel Franklin, στο πλαίσιο της 24ης Ετήσιας Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist.

Aπό όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά, το Βερολίνο επιδιώκει είτε να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 24,25 Σεπτεμβρίου (ενδεχόμενο που δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες ), είτε, έστω να οριστεί ημερομηνία έναρξής τους πριν τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών. Και αυτό, για να μην τεθεί καν θέμα κυρώσεων προς την Τουρκία.

Το εγχείρημα, ωστόσο, δεν είναι εύκολο καθώς θα πρέπει να αποσαφηνιστούν μία σειρά από κρίσιμες παραμέτρους.

Οι πληροφορίες εμφανίζουν την Γερμανίδα Καγγελάριο να επιδιώκει μια τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο, με τη συμμετοχή της κ. Ελένη Σουρανή, του εξ απορρήτων συμβούλου της Άνγκελα Μέρκελ Γιάν Χέκερ και του Ταγίπ Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν. Και αυτό, γιατί έτσι, θα επιβεβαιωνόταν και δημόσια ο διαμεσολαβητικός ρόλος της γερμανικής προεδρίας για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Ο τόπος, ο χρόνος και η σύνθεση, πάντως, παραμένουν ανοικτά.

Αυτό που ακούγεται έντονα τις τελευταίες ώρες είναι ότι ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της ημερομηνίας και του τόπου επανέναρξης των διερευνητικών επαφών, θα υπάρξει και τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.