Θέμα ημερών η ανακοίνωση ημερομηνίας επανέναρξης των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας-Άγκυρας

Tην έναρξη του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών αναμένεται να ανακοινώσουν ταυτόχρονα Αθήνα και Άγκυρα την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsique, καθοριστικός προκειμένου οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, υπήρξε ο ρόλος της Γερμανίδας Καγγελαρίου Μέρκελ, η οποία είχε θέσει ως στόχο να απομακρυνθούν τα εμπόδια και να οριστεί η ημερομηνία επανέναρξης των διερευνητικών επαφών, πριν την Σύνοδο Κορυφής, στις 24-25 Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε να μην τεθεί θέμα κυρώσεων προς την Τουρκία.

Ολες τις τελευταίες ημέρες, το παρασκήνιο ήταν πυκνό, με τις δύο πλευρές να φτάνουν αρκετές φορές κοντά σε συμφωνία και να απομακρύνονται. Η στιγμή που “κλείδωσε” η συμφωνία ήταν όταν για πρώτη φορά υπήρξε απευθείας συνομιλία της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένης Σουράνη με τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή και του συμβούλου εξωτερικής πολιτικής της Γερμανίδας Καγγελαρίου, Γιάν Χέκερ.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι δύο πλευρές φέρονται να έφτασαν σε συμφωνία και για το πλαίσιο της συζήτησης. Ο διάλογος θα ξεκινήσει από το σημείο που είχε σταματήσει το 2016, οπότε και διακόπηκαν με ευθύνη της Τουρκίας, η οποία αποχώρησε.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών, από την Τσεχία όπου βρισκόταν, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν ζητά την επιβολή κυρώσεων στην Σύνοδο Κορυφής –από την στιγμή που έχει ανοίξει ο δρόμος της διπλωματίας και συνεχίζεται η αποκλιμάκωση από πλευράς Άγκυρας- αλλά, επιθυμεί να υπάρχει στο τραπέζι του Συμβουλίου ο κατάλογος με τις κυρώσεις, ώστε να είναι ξεκάθαρο ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία επαναφέρει την ένταση στο Αιγαίο.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet, δήλωσε χθες ότι ήθελε να κάνει χώρο στη διπλωματία με την απόσυρση του Oruc Reis..