Θέμα ημερών ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης – Ποιοί ετοιμάζονται να δουν την πόρτα της εξόδου

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, επιβεβαίωσε από το Ισραήλ ότι επίκειται διορθωτικός ανασχηματισμός της κυβέρνησης, με τη φράση “συνήθως παίρνω τις αποφάσεις μου στα βουνά, αλλά τώρα είναι καλοκαίρι”. Κι όπως έλεγε χθες στενός του συνεργάτης, όταν κάτι προαναγγέλλεται δι αυτού του τρόπου, είναι θέμα ημερών να πραγματοποιηθεί.

Η αντίστροφη μέτρηση, λοιπόν, έχει ξεκινήσει και τόσο στα υπουργεία όσο και στα βουλευτικά έδρανα επικρατεί αγωνία για τους κερδισμένους και τους χαμένους των πρωθυπουργικών επιλογών. Ο κ Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε δομικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης, καθώς η συγκυρία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη εν όψει τόσο των εξελίξεων στην Ε.Ε για τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και σε αυτό των εθνικών θεμάτων, με τη διαρκώς κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα. Ως εκ τούτου, θα προχωρήσει σε στοχευμένες αλλαγές.

Το κλίμα είναι βαρύ για τους υπουργούς Εργασίας Γιάννη Βρούτση, στον οποίον, παρ ότι αναγνωρίζεται εργατικότητα, “χρεώνεται” η υπόθεση των ΚΕΚ, αλλά και Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, από τις επιδόσεις του οποίου το Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι ικανοποιημένο. Για τη θέση του κ. Βρούτση, ως επικρατέστερος διάδοχος θεωρείται ο νυν κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας, ο οποίος θεωρείται δεδομένο ότι θα ολοκληρώσει τον κύκλο του στο συγκεκριμένο πόστο.

Κυβερνητικά στελέχη προεξοφλούν ότι θα αποχωρήσει από τη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού και ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης, αν δεν θα πρέπει να προεξοφλείται η εξοδός του από την κυβέρνηση.

Αμετακίνητοι θεωρούνται υπουργοί που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην διαχείριση της πανδημίας, αλλά και υπουργοί που κατέχουν κρίσιμα πόστα όπως ο ΥΠΟΚ κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας. Από τους πλέον επιτυχημένους υπουργούς θεωρείται και ο κ. Βασίλης Κικίλιας, που ωστόσο, δεν αποκλείεται να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο, κατόπιν συνεννόησης μαζί του, ενώ πολύ ικανοποιημένο είναι το Μέγαρο Μαξίμου από τις επιδόσεις του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, που ολοκλήρωσε σε χρόνο ¨μηδέν” τον ψηφιακό ανασχηματισμό του κράτους, του υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου, που επίσης χειρίστηκε με μαεστρία την ψήφο των ομογενών, ενώ έχει κατακτήσει έναν λειτουργικό δίαυλο επικοινωνίας με τους Δήμους και τις Περιφέρειες.
Στις θέσεις του αναμένεται να παραμείνουν, εξάλλου, οι υπουργοί Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστης Χατζηδάκης και Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, παρά τα σενάρια που ακούστηκαν το προηγούμενο διάστημα για ενδεχόμενο “σπάσιμο” των δύο τελευταίων αυτών υπουργείων.

Πολλή συζήτηση έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες για την παραμονή ή μη στο ίδιο πόστο, της υπουργού Παιδείας κ. Νίκης Κεραμέως. Οι πληροφορίες του Newsique, ωστόσο, αναφέρουν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί πολύ καλό κλιμα και, εκτός απροόπτου, δεν σχεδιάζεται μετακίνησή της.

Αμετακίνητη, εξάλλου, θεωρείται η ισχυρή τριάδα του Μεγάρου Μαξίμου, και συγκεκριμένα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης που μαζί με τον υφυπουργό Άκη Σκέρτσο και τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρη Δημητριάδη διαχειρίζονται όλες τις δύσκολες αποστολές. Ενα ερωτηματικό που ωστόσο μάλλον έχει απαντηθεί λόγω της συγκυρίας είναι αν θα παραμείνει στο πόστο του ο νυν υπουργός Αμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Οι μεγάλες αλλαγές αναμένονται στους υφυπουργούς του κυβερνητικού σχήματος, όπου θα γίνει κανονικό “σάρωμα”, προκειμένου αφενός να δουν την έξοδο βουλευτές και στελεχη που δεν επιβεβαίωσαν τις κυβερνητικές προσδοκιες και αφετέρου να δοθεί η δυνατότητα σε πρόσωπα να αποδείξουν τις ικανότητές τους. Εκτός κυβερνητικού σχήματος θα βρεθούν αρκετά εξωκοινοβουλευτικά στελέχη που δεν απέδωσαν όσα περίμενε ο Πρωθυπουργός και δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες που υπήρχαν