Συνέντευξη στο SkyNews παραχώρησε ο Χάρης Θεοχάρης για την επανεκκίνηση του τουρισμού.
“Ο τουρισμός είναι σημαντικός για ολόκληρη την Ευρώπη.
Η Ελλάδα συγκεκριμένα έχει περίπου 10% του ΑΕΠ σε άμεσα έσοδα και έμμεσα περίπου το διπλάσιο”, δήλωσε, ανάμεσα σε άλλα, ο υπουργός Τουρισμός στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Όπως τόνισε ο Χάρης Θεοχάρης “η Ελλάδα έχει ανακοινώσει το σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού για όλον τον κόσμο. Αυτό θα γίνει σε δύο στάδια, από 15 Ιουνίου, με τα δύο μεγάλα αεροδρόμια να δέχονται τουρίστες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και μετά την 1η Ιουλίου να ανοίγουν επίσης όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια”.
Αυτό θα γίνει – πρόσθεσε ο υπουργός Τουρισμού – σύμφωνα με δύο πρωτόκολλα. Επιτρέπουμε όλες τις πτήσεις αλλά θα έχουμε δύο πρωτόκολλα: Ένα για πτήσεις από τα αεροδρόμια που είναι στη λίστα της European Agency for the Safety of Aviation όπου θα ακολουθείται πρώτο πρωτόκολλο με πιθανή καραντίνα, και ένα δεύτερο πρωτόκολλο με δειγματοληπτικά τεστ που θα αφορά τα αεροδρόμια που δεν είναι σε αυτή τη λίστα.
Όσον αφορά τον προσδιορισμό για το ποιες χώρες θα θεωρούνται ότι είναι υψηλότερου ή χαμηλότερου κινδύνου, και συνεπώς κατάλληλες για να στείλουν τους ανθρώπους τους στην Ελλάδα ως τουρίστες, και πώς θα αποφασιστεί αυτό, ο κ. Θεοχάρης απάντησε:
“Δε βασίζουμε την απόφασή μας σε χώρες. Ακολουθούμε τη λίστα – όπως είπα πριν – του European Agency for the Safety of Aviation και έτσι ποια αεροδρόμια είναι σε περιοχές ή μέρη που έχουν πληγεί. Στην πραγματικότητα αυτή η λίστα ενημερώνεται κάθε εβδομάδα, οπότε θα την ακολουθήσουμε στενά και ελπίζουμε αυτή η λίστα θα γίνεται όλο και μικρότερη με τον καιρό. Συνεπώς δεν περιορίζουμε καμία πτήση αλλά ακολουθούμε αυστηρότερα πρωτόκολλα μόνο για αεροσκάφη που προέρχονται από αεροδρόμια αυτής της λίστας.
Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι η Ελλάδα απέφυγε τα χειρότερα με τον κορονοϊό, καθώς ο αριθμός των θανάτων δεν υπερέβη τους 200, ο υπουργός Τουρισμού παρέθεσε τρία στοιχεία που αποτέλεσαν τη “συνταγή της επιτυχίας”:
“Το πρώτο είναι η αποφασιστικότητα και οι σκληρές αποφάσεις που πήρε νωρίς ο Πρωθυπουργός ώστε να διασφαλίσει ότι θα προλαμβάνουμε την καμπύλη. Το δεύτερο είναι η αποτελεσματικότητα τόσο του υπουργικού συμβουλίου όσο και του δημόσιου τομέα, των υπαλλήλων υγείας, της αστυνομίας, των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, που έπρεπε να αντιμετωπίσουν την κρίση. Και το τρίτο ήταν η υπευθυνότητα με την οποία οι Έλληνες πολίτες εξέλαβαν το θέμα. Το πήραν σοβαρά και ενωμένοι καταφέραμε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Θέλουμε να εφαρμόσουμε τις ίδιες τρεις αρχές και στην έξοδο από την κρίση. Καθώς ανοίγουμε την οικονομία θα χρησιμοποιήσουμε τα ίδια συστατικά για να μας οδηγήσουν έξω από την κρίση”, ανέφερε, καταλήγοντας, ο υπουργός.