Η Μαρία Θεοδωρίου μίλησε για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα.
Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, μίλησε για τον εμβολιασμό των εγκύων, την συμβολή των εμβολιασμών στο επίπεδο θνησιμότητας από κορονοϊό, αλλά και στην αναμνηστική δόση.
Ειδική αναφορά έκανε, για άλλη μια φορά, στις έγκυες, στέλνοντας μήνυμα ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τον εμβολιασμό τους, αντίθετα αν δεν εμβολιαστούν θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους και το μωρό τους.
Η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε χαρακτηριστικά ότι «Το πρόβλημα με τους ανεμβολίαστους συζητείται καθημερινά. Υπάρχει φόβος. Υπάρχει φόβος και για έναν μεγάλο αριθμό εγκύων γυναίκων, που εκθέτουν τον εαυτό τους στον κύνδυνο, όχι μόνο τον εαυτό τους, αλλά και το κυφορούμενο έμβρυο» .
Παράλληλα, σημείωσε ότι «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα εμβόλια επηρεάζουν τη γονιμότητα είτε άμεσα είτε μακροπρόθεσμα», ενώ επισήμανε ότι «Οι έγκυες γυναίκες καθ’όλη τη διάρκεια της κύησης, όπως και 42 ημέρες μετά τον τοκετό πρέπει να θεωρούνται ότι κινδυνεύουν όπως τα άτομα με τα υποκείμενα νοσήματα».
Μάλιστα, η κυρία Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι «οι έγκυες πρέπει να ρωτούν τους γυναικολόγους και πρέπει να παίρνουν απαντήσεις με βάση τις ερωτήσεις που τους κάνουν».
Σύμφωνα τα επιστημονικά δεδομένα, όπως είπε, «η χημική ανοσία μειώνεται με την πάροδο των 6 μηνών. Η εμφάνιση των μεταλλάξεων συμβάλει στη μείωση της ανοσίας, αλλά παραμένει η προστασία από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο». Ακόμη, σημείωσε ότι «έχουν αποτραπεί 8.500 θάνατοι» λόγω του εμβολίου.
Για την τρίτη δόση
Αναφερόμενη στην τρίτη δόση, η Μαρία Θεοδωρίδου είπε ότι παρατηρείται αναβολή για την τρίτη δόση, καθώς αρκετοί θεωρούν ότι έχουν αντισώματα και τόνισε ότι τα τεστ αντισωμάτων αρκετές φορές παραπλανούν.
Ερωτηθείσα για την υβριδική ανοσία, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών απάντησε ότι «ορισμένοι συμπολίτες μας έχουν κάνει δύο δόσεις εμβολίου και έχουν νοσήσει μετά», επαναλαμβάνοντας ότι η «φυσική νόσηση είναι σαν πρώτη δόση».
Ακόμη, επισήμανε ότι «εάν ένας συμπολίτης μας είχε κάνει εμβόλια και νόσησε, αυτό θεωρείται σαν αποτυχία των εμβολίων που προηγήθηκαν. Επομένως και μετά τη νόσηση θα πρέπει και αυτός να κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου. Δεν είναι το ίδιο με πρώτη τη φυσική λοίμωξη και εν συνεχεία τον εμβολιασμό».