Η πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Εμβολιασμών εξήγησε το γιατί θα πρέπει να γίνεται η δεύτερη δόση, ενώ επιβεβαίωσε την έναρξη εμβολιασμού των εφήβων.
«Καμπανάκι» για τους εμβολιασμούς από την κ. Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Εμβολιασμών, κυρίως λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα που έχει επαναφέρει υψηλά επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορονοϊού.
Η κ. Θεοδωρίδου επανέλαβε πως η εν λόγω μετάλλαξη «χτυπά» περισσότερο τους νέους και τόνισε πως για αυτό τον λόγο υπάρχει η θετική γνωμοδότηση για τον εμβολιασμό εφήβων από 15 ως 17 ετών. Παράλληλα, εξήγησε ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί μόνο με μια δόση κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο από τη μετάλλαξη Δέλτα, ενώ ανέλυσε τις κατηγορίες ανθρώπων που ακόμα δεν έχουν αποφασίσει να εμβολιαστούν.
«Θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στα νέα παιδιά, για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, που κατάφεραν να πετύχουν και να περάσουν το κατώφλι των σχολών της ανώτατης εκπαίδευσης. Απαραίτητο εφόδιο για τα νέα παιδιά θα πρέπει να είναι φέτος ο εμβολιασμός τους, κι όχι μόνο για τους πρωτοετής αλλά και για τους φοιτητές των παλαιότερων ετών. Θα είναι ευκαιρία να χαρούν τη φοιτητική ζωή και τη ζωντανή επικοινωνία με τους καθηγητές τους. Θα πρέπει να είναι χρωματισμένη περίοδος κι όχι γκρίζα», είπε αρχικά η πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Εμβολιασμών.
«Η μετάλλαξη Δέλτα έχει μετακυλήσει το ενδιαφέρον για την επιδημία στις μικρότερες ηλικίες αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όλων αφού τα επόμενα επιδημικά κύματα θα πυροδοτούνται από τις μεταλλάξεις που θα μεταδίδουν οι νεαρότεροι στους ανεμβολίαστους», πρόσθεσε στη συνέχεια.
Αναφορικά με τον εμβολιασμό εφήβων, εξήγησε: «Πριν μια εβδομάδα ανακοινώθηκε η θετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για εμβολιασμό ατόμων 15 ως 17 ετών. Ο κύριος Θεμιστοκλέους θα αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες. Ο κίνδυνος από τη νόσηση είναι μικρός αλλά υπαρκτός. Και σε αυτές τις ομάδες ηλικιών υπάρχουν άτομα με υποκείμενα νοσήματα άρα και αυξημένο κίνδυνο. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι κυρίως η διασπορά του ιού στο περιβάλλον, στο οποίο μπορούν να βρίσκονται άτομα ευάλωτα ή και ανεμβολίαστα. Οι μελέτες επισημαίνουν τον σημαντικό ρόλο των ανεμβολίαστων κυρίως για την πορεία των μεταλλάξεων».
«Τα ανεμβολίαστα άτομα είναι σαν εργαστήριο παραγωγής μεταλλάξεων, που αυξάνονται γρήγορα και μεγαλώνουν την εστία διασποράς. Ο εμβολιασμός αποτρέπει τις νοσηλείες και τη βαριά νόσηση σε ποσοστό που ξεπερνά το 93% και σε μικρότερο ποσοστό αποτρέπει το να κολλήσει κανείς. Ο εμβολιασμός φρενάρει και αναστέλλει τη λειτουργία νέων μεταλλάξεων και μειώνει το ιικό φορτίο και τη διασπορά».
«Καμπανάκι» για όσους έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση
«Στην επιδημία από τη μετάλλαξη Δέλτα ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι εμβολιασμένοι με μια δόση. Η μια δόση προσφέρει προστασία από 33% ως 50%. Εκτινάσσεται πάνω από 90% με τη δεύτερη δόση» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου και συμπλήρωσε ότι:
«Στις ΗΠΑ διαπιστώθηκε ότι 1/10 δεν κάνει δεύτερη δόση και οι ηλικίες που το κάνουν αυτό είναι νέα άτομα. Η πιθανή ερμηνεία του φαινομένου είναι ότι στις ηλικίες αυτές υπάρχουν πολλές οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις. Χρειάζεται υπενθύμιση και διευκόλυνση στα άτομα που έχουν κάνει τη μια δόση. Να μην ξεχνάμε τη δεύτερη δόση γιατί είναι σημαντική».
«Λόγω της μετάλλαξης Δέλτα είναι σε κίνδυνο οι ανεμβολίαστοι. Στη χώρα μας είναι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες άτομα. Στο κάλεσμα των συμπολιτών μας άνω των 60 υπήρξε θετική ανταπόκριση. Τώρα γιατί υπάρχουν ανεμβολίαστοι; Θα κάνουμε επιλεκτικά μερικές διαπιστώσεις. Ο τύπος των εμβολίων δεν περιέχει ζώντες μικροοργανισμούς, εξασθενημένους ιούς ή μικρόβια. Το εμβόλιο μπορεί να γίνει σε όλες τις κατηγορίες νοσημάτων. Υπάρχουν νοσήματα που μπορεί να υπολείπεται η αποτελεσματικότητα αλλά πρέπει να γίνεται εμβολιασμός. Υπάρχουν και θεραπείες που μπορεί ο γιατρός να προγραμματίσει τον χρόνο μεταξύ ενός φαρμάκου και του εμβολίου», υπογράμμισε.