Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου το πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο MIS-C, έχει εμφανιστεί σε περισσότερα από 100 παιδιά στην Ελλάδα – Έχει καταγραφεί ένας θάνατος 14χρονου παιδιού.
Πάνω από 100 περιπτώσεις misc έχουν καταγραφεί σε παιδιά σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Εξ αυτών έχει καταγραφεί ένας θάνατος 14χρονου παιδιού με υποκείμενο νόσημα.
Το πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο MIS-C, μπορεί να εμφανιστεί σε δύο έως έξι εβδομάδες μετά τη νόσηση, σε παιδιά και εφήβους.
Επίσης η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών, μίλησε για το νέο εμβόλιο της Novavax.
Αρχικά, η κυρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι «Από τον Ιανουάριο του 2022 που αναγνωρίστηκε το γονιδίωμα του κορονοϊού άρχισε ο παγκόσμιος αγώνας επιστημών και τεχνολογιών για την Παρασκευή εμβολίων. Σήμερα περισσότερα από 200 εμβόλια υπό ανάπτυξη, ενώ έχουν γίνει 10 δισεκατομμύρια εμβολιασμοί στον κόσμο».
Και πρόσθεσε: «Σε λίγες ημέρες φτάνει στη χώρα μας το πρωτεϊνικό εμβόλιο Nuvaxovid. Στο νέο εμβόλιο Nuvaxovid, έκδοση πρωτεϊνικής ακίδας, που έχει παραχθεί έτοιμη, δεν χρειάζεται να την παράξει ο οργανισμός, η τεχνολογία είναι παλαιά, είναι της δεκαετίας του ‘ 80.
Μια δόση του εμβολίου περιέχει 5 μικρογραμμάρια πρωτεΐνης κι έχει ως ενισχυτική ουσία σαπωνίνη, τη Matrix M. Διατηρείται 9 μήνες σε θερμοκρασία ψυγείου. Είναι φθηνό εμβόλιο και εύκολο στη μεταφορά και εκτιμάται ότι θα συμβάλει σημαντικά στους εμβολιασμούς.
Η έγκριση του εμβολίου έγινε με βασικά δεδομένα από δύο κλινικές μελέτες, στις ΗΠΑ και στη Βρετανία. Διαπιστώθηκε 90% και 89,7% αντίστοιχα αποτελεσματικότητα για μείωση της μέτριας και σοβαρής συμπωματικής νόσου», ανέφερε η Μαρία Θεοδωρίδου.
Μάλιστα, η Μαρία Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι «To εμβόλιο χορηγείται για πρωτογενή εμβολιασμό σε σχήμα δύο δόσεων, με μεσοδιάστημα 21 ημερών, σε ηλικίες άνω των 18 ετών».
«Τα δεδομένα για τη χορήγησή του ως αναμνηστικής δόσης είναι εξαιρετικά περιορισμένα, εντούτοις από μία-δυο μελέτες που υπάρχουν, φαίνεται ότι προκαλεί ικανοποιητική ανοσοποιητική ανταπόκριση, δηλαδή, παράγονται υψηλά αντισώματα», υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου.