Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στην ανοσολογική απόκριση των παιδιών στα εμβόλια αλλά και στην έναρξη της χορήγησης τέταρτης δόσης στην Ελλάδα.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε να ανοίξει η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση του εμβολίου, σε ό,τι αφορά ανοσοκατασταλμένους πολίτες, σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου. Η πλατφόρμα θα ανοίξει στις 20 Ιανουαρίου, με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, να αναφέρει πως για να χορηγηθεί τέταρτη δόση θα πρέπει κάποιος να έχει συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας του και να έχουν παρέλθει τρεις μήνες από την τελευταία δόση.
Παράλληλα, η κ. Θεοδωρίδου έδωσε εξήγηση για το γεγονός ότι τα παιδιά νοσούν ηπιότερα από ό,τι οι ενήλικες, με βάση πρόσφατες διεθνείς μελέτες. Όπως είπε, «από την αρχή γνωρίζαμε ότι η νόσος είναι πιο ήπια για τα παιδιά, παρότι η Όμικρον αύξησε τις νοσηλείες των παιδιών στα νοσοκομεία διεθνώς και ελαφρώς και στη χώρα μας». Όπως είπε, η νόσηση δεν είναι σοβαρή για τα βρέφη κάτω του ενός έτους και οι εισαγωγές τους στο νοσοκομείο γίνονται κυρίως για προληπτικούς λόγους. Αναφερόμενη επίσης σε άλλη μελέτη , είπε πως δείχνει ότι η κυτταρική ανοσία στα παιδιά είναι διπλάσια από αυτή των ενηλίκων. «Τα αντισώματα στα παιδιά διαρκούν πέραν των έξι μηνών» τόνισε κυρία Θεοδωρίδου και συμπλήρωσε ότι «υπάρχει πολύ καλή ανοσιακή ανταπόκριση των παιδιών» και αυτό μπορεί να δικαιολογήσει την ύπαρξή ήπιας λοίμωξης στο ανώτερο και όχι στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα των παιδιών. Η ίδια είπε ότι «τα παιδιά φαίνεται πως αναπτύσσουν ισχυρούς αμυντικούς μηχανισμούς κατά της λοίμωξης covid -19».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών στις έγκυες, τονίζοντας για μία ακόμη φορά ότι «πρόκειται για πληθυσμό αυξημένου κινδύνου» και προσθέτοντας ότι είναι λάθος να φοβούνται τα εμβόλια και να μην εμβολιάζονται, καθώς οι παρενέργειες για τις ίδιες αλλά κυρίως για το έμβρυο είναι σημαντικές από τον ιό.
Αναφερόμενη σε νεότερες μελέτες στις ΗΠΑ που έγιναν μεταξύ του 2000 και του 2021 και εξέτασαν τα ελλιποβαρή και πρόωρα βρέφη σε σχέση με τον εμβολιασμό ή όχι των εγκύων που τα κυοφορούσανε, τόνισε ότι η επίπτωση όσον αφορά την προωρότητα και τα ελλιποβαρή βρέφη σε σχέση με τον εμβολιασμό ήταν η ίδια σε εμβολισμένες και μη εγκύους. Αυτό σημαίνει όπως είπε ότι «ένθερμα πλέον το CDC συστήνει τον εμβολιασμό στις εγκύους που κυοφορούν αλλά και σε αυτές που πρόκειται να κυοφορήσουν» ως ασφαλή.
Επίσης αναφερόμενη σε άλλη μελέτη από τη Σκωτία είπε ότι αυτή δείχνει πως ο εμβολιασμός στην κύηση προστατεύει σημαντικά την μητέρα και το νεογνό καθώς η λοίμωξη covid 19 σε ορισμένες περιπτώσεις δοκιμάζει την υγεία και των δύο.
Κάνοντας μία αναφορά, στο τέλος της τοποθέτησης της, για το μέλλον της πανδημίας, η ίδια είπε ότι οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «υπάρχει αδυναμία προβλέψεων γι’ αυτό ζητούν από όλους να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα και να εμβολιάζονται».
Η πλημμελής εμβολιαστική κάλυψη παρατείνει την πανδημία κατέληξε η κυρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας για ακόμη μία φορά ότι τα εμβόλια συμβάλλουν στην πρόληψη της εισαγωγής στο νοσοκομείο της βαριάς νόσησης αλλά και του θανάτου.
Ιδίως για την παραλλαγή Όμικρον είπε ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, έχουν δεκαπλάσια πιθανότητα να κολλήσουν τον κορονοϊό και εικοσαπλάσια να νοσήσουν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι όπως φάνηκε με την Όμικρον τα εμβόλια δεν μπορούν να αποτρέψουν την μόλυνση κάποιου.