Θεοδωρίδου: Το ηλικιακό πρόβλημα με την AstraZeneca

Στη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έδωσε διευκρινίσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca και το πώς αυτό θα χρησιμοποιηθεί και στη χώρα μας. Η Μαρία Θεοδωρίδου επεσήμανε πως δεν θα γίνει, για την ώρα, σε ανθρώπους άνω των 65 καθώς δεν υπάρχει επαρκές δείγμα στις μελέτες έτσι ώστε να βγουν συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητά του.

Παράλληλα, έδωσε απαντήσεις για το αν ο εμβολιασμός μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα των γυναικών, ενώ έφερε ως παράδειγμα ελπίδας τη διαδικασία των εμβολιασμών στο Ισραήλ.

«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων στις 29 Ιανουαρίου ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca σε ανθρώπους άνω των 18 ετών. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και οι ανάλογες επιτροπές άλλων κρατών ανασκόπησαν τα δεδομένα, για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Το ίδιο έκανε και η δική μας επιτροπή, ενόψει του σύντομου χρονικού διαστήματος που θα διατίθεται το εμβόλιο», είπε αρχικά η κ. Θεοδωρίδου.

«Είναι ένα εμβόλιο ασφαλές, ανοσογόνο και αποτελεσματικό. Το σημαντικό είναι ότι προστατεύει το σύνολο των εμβολιασμένων έναντι σοβαράς νόσου, μειώνει τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και προστατεύει τους εμβολιαζόμενους και από την ήπια νόσο», πρόσθεσε.

«Σχετικά με την προστασία στα ηλικιωμένα άτομα υπάρχει ένα πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι πως οι δημοσιευμένες μελέτες μέχρι σήμερα περιλαμβάνουν μικρό αριθμό που συμμετείχαν στις μελέτες με αποτέλεσμα το δείγμα να μην είναι αξιόπιστο για τη διεξαγωγή συμπερασμάτων για την αποτελεσματικότητα. Τα στοιχεία για την ανοσογονικότητα του εμβολίου για όλες τις ηλικίες, μας κάνει να πιστεύουμε πως και στις μεγάλες ηλικίες θα είναι αποτελεσματικό», ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σχετικά με το θέμα της κάλυψης των ατόμων άνω των 65 ετών από το εμβόλιο της AstraZeneca.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως «αναμένονται αποτελέσματα με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων που θα τροποποιήσουν πιθανόν τη θέση που έχει η επιτροπή. Θα έχετε ακούσει τη σύσταση από την επιτροπή, που είναι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca να γίνει για άτομα από 18 ως 65 ετών».

Η κ. Θεοδωρίδου είπε ακόμα ότι: «Το μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης είναι 12 εβδομάδες. Γιατί τώρα αυτό το διάστημα, που σε πολλούς δημιουργεί απορία σε σύγκριση με το εμβόλιο που ήδη χορηγείται; Διότι οι μελέτες έχουν δείξει ότι όσο μεγαλύτερο είναι το μεσοδιάστημα ανάμεσα σε δυο δόσεις, τόσο ψηλότερο είναι το ποσοστό των αντισωμάτων που επιτυγχάνονται με τον εμβολιασμο».

«Αναμένονται νεότερα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα στις μεγαλύτερες ηλικίες και δεν θα είναι μετά από πολύ χρόνο, ούτως ώστε αν αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα, να επεκταθεί το πρόγραμμα του εμβολιασμού και στους ηλικιωμένους», πρόσθεσε.