Θεοδωρικάκος: Εθνικής σημασίας το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Ιδιαίτερης εθνικής και πολιτικής σημασίας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των ελλήνων του εξωτερικού να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο της κατοικίας τους, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά τη συζήτηση του, που ξεκίνησε σήμερα στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Παράλληλα, ο κ. Θεοδωρικάκος απηύθυνε έκκληση προς όλα τα κόμματα και ιδιαίτερα στην αξιωματική αντιπολίτευση -την οποία κάλεσε να μην εμμείνει σε αβάσιμα επιχειρήματα-, να το στηρίξουν τονίζοντας ότι είναι ώρα ευθύνης για όλους και κανείς δεν πρέπει να λείψει από το προσκλητήριο να ασκηθεί ένα συνταγματικό δημοκρατικό δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού.

Ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο που είναι αποτέλεσμα συμβιβαστικής λύσης και τόνισε την ανάγκη να ψηφιστεί από το σύνολο των Ελλήνων βουλευτών ώστε όπως είπε, να αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και ένα αναγκαίο βήμα μπροστά.

«Το νομοσχέδιο έχει ιδιαίτερη πολιτική και εθνική σημασία και αφορά ένα αυτονόητο δημοκρατικό δικαίωμα των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό ώστε να μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ένα συνταγματικό δικαίωμα κατοχυρωμένο, που όμως δυστυχώς, επί δεκαετίες, το πολιτικό σύστημα δεν κατάφερε να βρει τον τρόπο να υλοποιήσει ένα αίτημα 10ετιών των ελληνικών οργανώσεων του εξωτερικού», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε:

«Ήρθε η ώρα να ανταποκριθούμε θετικά, σε μια χρονική μάλιστα περίοδο που σοβαροί κίνδυνοι και απειλές πολλαπλασιάζονται στη πατρίδα μας για την υπεράσπιση των συμφερόντων της στη περιοχή μας. Οι Έλληνες είμαστε πολύ λίγοι για να διαφωνούμε και οφείλουμε στη συζήτηση που θα ακολουθήσει να δείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε αυτό τουλάχιστο το αυτονόητο δημοκρατικό δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού».

Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, «η αρχική θέση της ΝΔ ήταν πιο προωθημένη από αυτή που κατατίθεται σήμερα και ήταν να έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν όλοι οι Έλληνες χωρίς διακρίσεις που βρίσκονται στο εξωτερικό με επιστολική ψήφο, μέθοδο που χρησιμοποιούν όλες οι δημοκρατικές χώρες».

«Στη προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση τους δύο μήνες της διαβούλευσης, τέθηκε το δίλημμα, ή να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινούς τόπους σύγκλισης για να καταλήξουμε σε μια συμβιβαστική λύση κάνοντας βήματα μπροστά, ή να εμμείνουμε στις αρχικές μας απόψεις χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα και να μην μπορούν να ψηφίσουν. Η κυβέρνηση αποφάσισε να απαντήσει θετικά, για αυτό κάναμε τα πάντα για να πετύχουμε τις αναγκαίες συναινετικές λύσεις», επεσήμανε.

Και ο κ. Θεοδωρικάκος κατέληξε:

«Το περιεχόμενο αυτού του νομοσχεδίου είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού και είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Καλώ το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να το στηρίξουνε ώστε να ψηφιστεί από το σύνολο των ελλήνων βουλευτών και να αποτελέσει έτσι ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και ένα αναγκαίο βήμα μπροστά. Ιδιαίτερα απευθύνομαι στην αξιωματική αντιπολίτευση και της ζητώ να ξεφύγει από τα επιχειρήματα της που δεν είναι ούτε βάσιμα ούτε ισχυρά και να δώσει τη θετική της στήριξη. Είναι ώρα ευθύνης όλων μας σε ένα προσκλητήριο από το οποίο δεν μπορεί κανείς να απουσιάσει».

-Ad-