Θεοδωρικάκος: Η χθεσινή ημέρα ήταν ημέρα γιορτής, ενότητας και καταδίκης της Χρυσής Αυγής

«Ο ελληνικός λαός, σταθερά και μόνιμα αφήνει στο περιθώριο όσους έχουν φασιστικές αντιλήψεις» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, τονίζοντας από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής, ότι «η χθεσινή ημέρα ήταν μια μέρα γιορτής της ενότητας και καταδίκης της Χρυσής Αυγής».

Σχολιάζοντας την στάση του ΣΥΡΙΖΑ κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου, την χαρακτήρισε ως «σημαντικά παρελκυστική», λέγοντας ότι «αντιλαμβάνομαι πως σας έχει φέρει σε δύσκολη θέση με τις δηλώσεις του, ο συνάδελφός σας Σταύρος Κοντονής». Ο υπουργός Εσωτερικών απέρριψε την τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τα πολιτικά δικαιώματα των καταδικασμένων στελεχών της Χρυσής Αυγής, λέγοντας ότι «όσο περισσότερο καταθέτετε προφανώς αντισυνταγματικές προτάσεις, τόσο περισσότερο επιβεβαιώνετε την αναξιοπιστία σας που διαχρονικά χαρακτηρίζει το κόμμα σας». Κάλεσε μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ να ξανασκεφτεί την στάση του, λέγοντας ότι «υπάρχει πάντα και η επόμενη ημέρα και δεν παίζονται όλα στις εντυπώσεις του μισού λεπτού της ώρας».

Η επόμενη ημέρα, τόνισε ο Τ. Θεοδωρικάκος, απαιτεί σοβαρές μεταρρυθμίσεις και η κυβέρνηση μπορεί να υλοποιεί ένα οργανωμένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και μια αξιωματική αντιπολίτευση που με αξιόπιστο τρόπο θα επιλέξει να συμμετέχει σε μια τέτοια πορεία».

Αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου του υπουργείου για την «Τροποποίηση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων στον δημόσιο τομέα, ρύθμιση οργανωτικών θεμάτων της γενικής γραμματείας Ιθαγένειας και της γενικής γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, ρυθμίσεις για την αναπτυξιακή προοπτική και την εύρυθμη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης» είπε πως αποτελεί «μια ακόμη σημαντική μεταρρυθμιστική τομή που έρχεται να προστεθεί σε όσα άλλα έχουν γίνει το προηγούμενο 15μηνο».

Μιλώντας ειδικά για τον τρόπο απόδοση της ιθαγένειας, που ρυθμίζεται με το σχέδιο νόμου, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι αυτή θα πρέπει να αποδίδεται «με όρους διαφάνειας, αντικειμενικότητας, καθολικότητας και εγκυρότητας». Σχετικά με τα αιτήματα των αλλογενών αλλοδαπών που θέλουν να λάβουν την ελληνική ιθαγένεια, ο υπουργός είπε ότι «αυτή την στιγμή διεκπεραιώνονται 30.000 αιτήσεις, ορισμένες από τις οποίες έχουν κατατεθεί πριν 10 χρόνια!». Αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν η αντιπολίτευση να επικρίνει τον θεσμό των πανελληνίων εξετάσεων που θεσπίζεται όταν η Αρχή Διαφάνειας που μελέτησε το πρόβλημα έχει αναφέρει ότι στις επιτροπές ακροάσεων που σήμερα λειτουργούν, υπάρχουν εστίες διαφθοράς και αδιαφάνειας και όταν 1 στους 5 που απορρίπτεται από τις επιτροπές αυτές, καταφεύγει σε ενστάσεις.

Στόχος μας είναι, υπογράμμισε ο υπουργός, ο διαφανής τρόπος αλλά και η ταχύτητα απόδοσης της ιθαγένειας σε όσους πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις. Βάζουμε, είπε, «ένα οριστικό τέλος στις πελατειακές σχέσεις και στην διαφθορά».

Ο υπουργός ανέφερε πως οι πανελλήνιες εξετάσεις θα διεξάγονται σταθερά δύο φορές το χρόνο, και θα υπάρχει τράπεζα θεμάτων σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα, η οποία θα είναι προσβάσιμη στον οποιονδήποτε ηλεκτρονικά, ενώ θα υπάρχει πρόνοια και για τα ΑΜΕΑ.

-Ad-