Θεοδωρικάκος: Η φαρμακευτική βιομηχανία που καινοτομεί, πρωταγωνιστής στο νέο παραγωγικό μοντέλο

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, συμμετείχε στο 4Ο Συνέδριο «Υγεία πάνω απ’ όλα / It’s all about health 2024» και στη συζήτηση με θέμα «Οι επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας και οι επιπτώσεις σε ασφαλισμένους και οικονομία», μαζί με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρο Τρύφων.

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το νέο παραγωγικό μοντέλο πρέπει να έχει ως πρωταγωνιστή την φαρμακευτική βιομηχανία. Μέσω της έρευνας και της καινοτομίας γίνεται πιο ανταγωνιστική, πιο εξαγωγική, πιο δυναμική ως κλάδος της ελληνικής οικονομίας, προσφέροντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Ανέφερε επίσης πως το Υπουργείο Ανάπτυξης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δημιουργεί ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο δανεισμού με 300 εκατ. ευρώ εγγύηση και μόχλευση 1,5 δισ. ευρώ με επιτόκια πολύ χαμηλότερα, ώστε να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση των επενδύσεων. Επιπλέον, σε συνεργασία με άλλα Υπουργεία γίνεται για ένα δεύτερο κύμα απογραφειοκρατικοποίησης της οικονομικής και βιομηχανικής δραστηριότητας.

Ακολουθούν οι απαντήσεις του Υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου:

Παραγωγικός Μετασχηματισμός, ποιο είναι το νέο παραγωγικό μοντέλο στην Ελλάδα για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα ύστερα από μια πολύ δύσκολη δεκαετία, τα τελευταία χρόνια πέτυχε δημοσιονομική σταθερότητα και ενίσχυσε την αξιοπιστία της. Τρέχει με αναπτυξιακούς ρυθμούς πάνω από 2% που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη και η πρόβλεψη για τα επόμενα 5 χρόνια είναι ότι η οικονομική μεγέθυνση της οικονομίας θα συνεχιστεί. Αλλά το κρίσιμο δεν είναι μόνο να υπάρχει οικονομική μεγέθυνση. Η εποχή μας είναι πολύ ανταγωνιστική και η οικονομία μας για να τα βγάλει πέρα και να συνεχίσει να έχει ανάπτυξη ή οποία θα τροφοδοτεί και ένα καλύτερο επίπεδο ζωής στην κοινωνία, θα πρέπει ν’ αλλάξει πολλά πράγματα.

Όταν μιλώ για παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, εννοώ ότι πρέπει να γίνει πιο παραγωγική, πιο εξαγωγική, πιο ανταγωνιστική, με καλύτερης ποιότητας προϊόντα που θα προκύπτουν από την καινοτομία και τη σύγχρονη τεχνολογία ώστε η ανάπτυξη να είναι διατηρήσιμη. Είναι μερικά κρίσιμα χαρακτηριστικά που η ελληνική οικονομία οφείλει να ενισχύσει και αυτό δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Πρέπει όμως να γίνει υπόθεση όλων μας.

Νέο παραγωγικό μοντέλο σημαίνει ισχυρή και σύγχρονη βιομηχανία, καθώς είναι ο τομέας που στέκεται πολύ καλύτερα στα πόδια του και εγγυάται την ασφαλή πρόοδο και την ασφαλή ανάπτυξη. Όταν συνδέεται με την έρευνα και την καινοτομία, τότε προσφέρει πολύ σημαντικά αποτελέσματα.

Η φαρμακευτική βιομηχανία είναι μια κατεξοχήν υπόθεση ενός κλάδου που παράγει, εξάγει, είναι ανταγωνιστικός και σε σημαντική άνοδο. Είναι απόλυτη προτεραιότητά μας η συνολική στήριξη της βιομηχανίας και ξεχωρίζει χωρίς καμία αμφιβολία ως προτεραιότητα η στήριξη της φαρμακευτικής βιομηχανίας, η οποία προσφέρει επενδύσεις, χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενίσχυση τους κύρους και της εικόνας της χώρας και ασφαλώς πολλά χρήματα στο ελληνικό ΑΕΠ.

Αυτή τη συζήτηση την ανοίξαμε με μεγαλύτερη ένταση μαζί με τον πρωθυπουργό σε μια εκδήλωση του Υπουργείου Ανάπτυξης στις 21 Οκτωβρίου και θέλω να πω ότι αυτή η υπόθεση έχει χρονικό βάθος και υποχρεωτικά οδηγεί και προϋποθέτει την αλλαγή εικόνας και στερεοτύπων και στην οικονομία και στη κοινωνία. Δεν μπορείς να προχωρήσεις μπροστά χωρίς να αντιμετωπίσεις τα πραγματικά προβλήματα.

Πηγαίνω σε πάρα πολλές επιχειρήσεις και πάρα πολλοί επιχειρηματίες- βιομήχανοι μου θέτουν το θέμα ότι δεν βρίσκουν ανθρώπους να εργαστούν. Είμαστε σε μια χώρα η οποία την παρέλαβε η κυβέρνηση της Ν.Δ με 18% ανεργία και αυτή τη στιγμή είναι στο 9,3%. Υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις στη χώρα οι οποίες δεν βρίσκουν τους ανθρώπους που χρειάζονται.

Άρα ένα νέο παραγωγικό μοντέλο σημαίνει σοβαρούς μετασχηματισμούς στο σύστημα εκπαίδευσης, στο σύστημα κατάρτισης. Είμαστε σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και με τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων προκειμένου από κοινού να γίνονται αυτά προγράμματα και να διασφαλίσουν τις ανάγκες της αγοράς. Αλλά το φέρνω ως ένα παράδειγμα χαρακτηριστικό για την Ελλάδα του σήμερα και του αύριο, η οποία οφείλει και πρέπει να είναι περισσότερο παραγωγική για να αντέξει στις δυσκολίες και στους ανταγωνισμούς της εποχής και στις μεγάλες μεταβολές που φέρνει η γεωστρατηγική ρευστότητα. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε τους δύο πολέμους στην ευρύτερη γειτονιά και την πολιτική αλλαγή στις ΗΠΑ, στην οποία η Ευρώπη οφείλει να προσαρμοστεί και να αξιολογήσει χθες.

Τι κίνητρα θα δώσει η ελληνική Πολιτεία για την ενίσχυση των επενδύσεων στην φαρμακοβιομηχανία; Θα είναι μόνιμου χαρακτήρα;

Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο πρέπει να έχει ως πρωταγωνιστή την φαρμακευτική βιομηχανία. Μέσω της έρευνας και της καινοτομίας γίνεται πιο ανταγωνιστική, πιο εξαγωγική, πιο δυναμική ως κλάδος της ελληνικής οικονομίας. Είναι τμήμα ενός οργανωμένου σχεδίου που ανακοινώσαμε και είμαστε δεσμευμένοι για να το κάνουμε πράξη.

Το επενδυτικό clawback είναι στα 200 εκατ. ευρώ, θα το συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια. Είναι μια συζήτηση που έχουμε κάνει με το Υπουργείο Οικονομικών, διότι εμπλέκεται και αυτό, εκ των πραγμάτων με πολύ αυστηρούς όρους ενός νέου Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος.

Είναι ήδη ενταγμένες οι στρατηγικές επενδύσεις που υποστηρίζει το Υπουργείο Ανάπτυξης στον φαρμακευτικό τομέα της τάξης των 400 εκατ. ευρώ.

Τα καινούργια νέα είναι τα εξής. Πρώτον, ανακοινώσαμε και νομοθετούμε εντός του επόμενου τριμήνου ότι διατηρούμε τον θεσμό των εμβληματικών επενδύσεων, οι οποίες μέχρι τώρα είχαν χρηματοδότηση μόνο μέσω του RRF. Αυτό έχει όμως συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Διατηρούμε, λοιπόν, τον θεσμό των εμβληματικών επενδύσεων για μεγάλες, σοβαρές, καινοτόμες, πράσινες επενδύσεις που χωρίς καμία αμφιβολία μπορούν να ενταχθούν επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας.

Δεύτερον, δημιουργούμε δύο νέα αναπτυξιακά καθεστώτα, τα οποία θα εξελιχθούν τον χειμώνα και την άνοιξη του 2025 και στα οποία επίσης μπορούν να ενταχθούν επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας. Είναι μεγάλες επενδύσεις με φοροαπαλλαγές 150 εκατ. ευρώ τον χρόνο, άρα 300 εκατ. ευρώ για την επόμενη διετία. Επίσης, ανακοινώσαμε ένα ξεχωριστό καθεστώς μόνο για τις παραμεθόριες περιοχές, από την Ήπειρο και τη Μακεδονία, μέχρι την Θρακη και τον Έβρο συνολικά, με επενδύσεις τις οποίες θα στηρίξουμε και με οικονομική ενίσχυση και με απευθείας χρηματοδότηση.

Τέλος, θέλω να επισημάνω το νέο πακέτο για όλες τις επιχειρήσεις στον τομέα της έρευνας, με υπερδέσμευση φορολογικών δαπανών μέχρι και 250%, όταν η φαρμακοβιομηχανία συνεργάζεται με startups επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα για δαπάνες έρευνας και καινοτομίας. Πιστεύω είναι ένα πολύ σημαντικό κίνητρο για να επεκταθεί ακόμα περισσότερο αυτή η εξαιρετικά καθοριστική επιστημονική και τεχνοκρατική δουλειά που τροφοδοτεί τα αποτελέσματα της φαρμακοβιομηχανίας και την έρευνα.

Θέλω να πω επίσης ότι επειδή η υλοποίηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου πρέπει να είναι υπόθεση όλων μας, είμαστε ανοικτοί σε κάθε σοβαρή σκέψη και ιδέα που μπορεί να βοηθήσει. Διότι δεν θα γίνει εύκολα πραγματικότητα, καθώς υπάρχουν σκληρά στερεότυπα, από τα οποία πρέπει να ξεφύγουμε. Δεν φτάνει η απόδοση της δημοσιονομικής πολιτικής και είναι απόλυτη ανάγκη να προχωρήσουμε σε όλες αυτές τις αναπτυξιακές δράσεις μέσα από τις επενδύσεις.

Πάντοτε στην πορεία μου λειτουργούσα και λειτουργώ με πολύ μεγάλη πειθαρχία. Άρα ως μέλος της Κυβέρνησης είμαι υποχρεωμένος με πολύ αυστηρό τρόπο να μείνω στο πλαίσιο που αυτή η ιδιότητα περιγράφει και επιτρέπει.

Yπό τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις που έχει η χώρα και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά ως μέλος της Ευρωζώνης. Η εύρεση εθνικών πόρων είναι εξαιρετικά δύσκολη και θέλω να υπενθυμίσω ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπήρχαν στο Υπουργείο Ανάπτυξης, τώρα είναι στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, του ΕΣΠΑ περιλαμβανομένου.

Θα μπορούσε κανείς να αντιμετωπίσει κανείς να αντιμετωπίσει τα πράγματα με μια μεγάλη απόσταση. Σε εμένα δεν ταιριάζει η απόσταση. Γι’ αυτό στις 21 Οκτωβρίου βάλαμε και άλλη μια παράμετρο στο τραπέζι. Το Υπουργείο Ανάπτυξης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δημιουργεί ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο δανεισμού με 300 εκατ. ευρώ εγγύηση δική μας και μόχλευση 1,5 δισ. ευρώ με επιτόκια πολύ χαμηλότερα από τα επιτόκια των ελληνικών τραπεζών και γενικότερους όρους δανεισμού καλύτερους από αυτούς που προσφέρει η εμπορική αγορά.

Το κάνουμε γιατί θέλουμε να διευκολύνουμε την χρηματοδότηση των επενδύσεων και επίσης πρέπει να πω ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με άλλα Υπουργεία δουλεύει για ένα δεύτερο κύμα απογραφειοκρατικοποίησης της οικονομικής και βιομηχανικής δραστηριότητας. Τα πρώτα πέντε χρόνια έγιναν πολλές σημαντικές αλλαγές, αλλά υπάρχει ακόμα γραφειοκρατικό λίπος που πρέπει να κόψουμε άμεσα για να διευκολύνουμε τις επενδύσεις. Πολλές φορές έχουμε δει ότι δρα ανασταλτικά και είναι ένας παράγοντας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ο άλλος παράγοντας έχει σχέση με την δικαιοσύνη και γίνεται μεγάλη προσπάθεια από το αρμόδιο Υπουργείο.

Αναπτυξιακό μοντέλο Ευρώπης, ποιος θα είναι ο στόχος της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας την επόμενη 5ετία;

Πολλές φορές αισθάνομαι ότι οι υπόλοιποι στην ανθρωπότητα αντιμετωπίζουν την Ευρώπη σαν ένα κράτος που το ανταγωνίζονται. Εμείς στην Ευρώπη αντιμετωπίζουμε τους εαυτούς μας σαν 27 ξεχωριστές οντότητες που κάθε λίγους μήνες συναντώνται οι Υπουργοί και οι αρχηγοί των Κρατών στα συμβούλια. Και από πίσω μια γραφειοκρατία καθορίζει πολλά πράγματα, τα οποία άλλοτε δουλεύουν και άλλοτε δημιουργούν προβλήματα.

Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας και πρέπει, με μεγάλη αποφασιστικότητα και τόλμη, να υλοποιήσουμε πράγματα. Πορευτήκαμε αυτά τα 5,5 χρόνια με πολιτική σταθερότητα χάρη στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης μαζί με την κοινωνία, την επιχειρηματική κοινότητα, τους εργαζόμενους. Αλλά βλέπετε ότι αυτή την περίοδο οι δύο μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης έχουν τα δικά τους ζητήματα. Ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία τελειώνει, η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές και μακάρι αυτές να οδηγήσουν σε πολιτική σταθερότητα και σε κυβέρνηση που θα συμβάλει στο να ανταποκριθεί στον κρίσιμο ρόλο που έχει ως η μεγαλύτερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δε Γαλλία, πέρα από την πολιτική της ρευστότητα, είναι από τις τελευταίες χώρες στο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου.

Τα προβλήματα αναφέρονται όχι για να φανούμε απαισιόδοξοι, αλλά για την επίλυσή τους. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο και είμαι βέβαιος ότι θα είναι ακόμα πιο ισχυρός.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον για την ελληνική οικονομία, θέλουμε να καταγραφεί ένας πιο σημαντικός ρόλος για την βιομηχανία. Ώστε να αφήσει ένα ισχυρότερο αποτύπωμα και στο ΑΕΠ και στην απασχόληση και να μειωθεί το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο ως ποσοστό του ΑΕΠ βρίσκεται εκεί που ήταν στις αρχές του 21ου αιώνα παρά την αύξηση των εξαγωγών μας. Είναι μεγάλη πρόκληση και εθνική αναγκαιότητα για την επιχειρηματικότητα και όλη την κοινωνία.

Στον πολίτη που ενδεχομένως θα έλεγε ότι δεν τον ενδιαφέρει το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου, θέλω να πω το εξής. Όταν καταναλώνεις περισσότερα από αυτά που εξάγεις, τότε το εισόδημά σου θα γίνεται μικρότερο. Αν εξάγεις περισσότερο απ’ όσο καταναλώνεις, τότε το εισόδημα μεγαλώνει καθώς μειώνονται διαρκώς οι φόροι. Και το ζητούμενο είναι το καλύτερο επίπεδο ζωής για κάθε πολίτη σε όλη την χώρα, χωρίς εξαιρέσεις.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Παπαστεργίου: Η κυβερνοασφάλεια έρχεται να βοηθήσει στη λειτουργία των επιχειρήσεων
21 Νοεμβρίου, 2024
Εξιχνίαση τριών υποθέσεων κλοπής στα Χανιά
21 Νοεμβρίου, 2024
ΤΑΙΠΕΔ: Πώς θα λειτουργεί το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών
21 Νοεμβρίου, 2024
Φουρνιέ: Στον Ολυμπιακό ζω ξανά το μπάσκετ
21 Νοεμβρίου, 2024
Απάντηση του ΥΠΠΟ σε δημοσίευμα για το σιντριβάνι της πλατείας Συντάγματος
21 Νοεμβρίου, 2024
Τασούλας: Πρώτη φορά που δεν ισχύει η ψήφος του εκλογικού σώματος
21 Νοεμβρίου, 2024
Συνελήφθη 16χρονος για εκδικητική πορνογραφία σε βάρος 11 ανήλικων κοριτσιών
21 Νοεμβρίου, 2024
Πέρασαν με κόκκινο, εμβόλισαν διερχόμενο όχημα και χτύπησαν αστυνομικό που σταμάτησε να βοηθήσει
21 Νοεμβρίου, 2024
Τουλάχιστον 47 νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Μπααλμπέκ του Λιβάνου
21 Νοεμβρίου, 2024
Μαρόκο: Συντριβή εκπαιδευτικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας με δύο νεκρούς
21 Νοεμβρίου, 2024