«Σε αυτή την προσπάθεια η Ελληνική Αστυνομία είναι παρούσα και βοηθάει καθοριστικά στην εφαρμογή του νόμου και στην κοινωνική συνοχή» τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος
«Με ψυχραιμία, ενότητα και αυστηρή εφαρμογή των μέτρων αντιμετωπίζουμε και αυτό το κύμα τη πανδημίας. Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε δεν προσφέρεται για πολιτικές αντιπαραθέσεις, καθώς είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και ολόκληρη η ανθρωπότητα δοκιμάζεται».
Αυτά τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ενώ επισήμανε: «Σε αυτή την προσπάθεια, για να ξεπεραστεί η δοκιμασία, η Ελληνική Αστυνομία είναι παρούσα και βοηθάει καθοριστικά στην εφαρμογή του νόμου και στην κοινωνική συνοχή. Έχουν κινητοποιηθεί 10.000 αστυνομικοί, άνδρες και γυναίκες, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω γιατί αποδείχθηκε ότι βοηθούν σημαντικά στην επιτήρηση των μέτρων ενάντια στην πανδημία».
Αμέσως μετά, ο υπουργός αναφέρθηκε στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, υπογραμμίζοντας: «Τις τελευταίες εβδομάδες σε κάποια μαγαζιά η κατάσταση ξέφυγε με τον αντικαπνιστικό νόμο και γι’ αυτό βεβαιώθηκαν εκατοντάδες παραβάσεις. Δεν είναι δυνατόν να δίνουμε τη μάχη για να προστατευτούμε από τη θανατηφόρο δυστυχώς πανδημία του κορονοϊού και να γυρίσουμε πίσω σε μία εποχή που την έχουμε ζήσει όλοι μας σε διάφορα μαγαζιά όπου κάπνιζαν όλοι».
Ο κ. Θεοδωρικάκος συμπλήρωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ελέγχων διενεργούνται από εμβολιασμένους αστυνομικούς.
Όσον αφορά την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, ο υπουργός παρέθεσε στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι σε σχέση με το 2018 και το 2019 η μείωση είναι της τάξης του 25%. «Κάθε βράδυ βρίσκονται στους δρόμους 160 στελεχωμένα περιπολικά και το γεγονός αυτό είναι ένας πολύ σοβαρός αποτρεπτικός παράγοντας για όποιον θέλει να προβεί σε εγκληματικές πράξεις», είπε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Θεοδωρακάκος και στο σχέδιο για την αναδιοργάνωση της ΕΛΑΣ: «Το 2022 στοχεύουμε να είναι ένα έτος τομής για την Ελληνική Αστυνομία. Ένα έτος στο οποίο θα εξοικονομήσουμε αστυνομικές δυνάμεις που σήμερα ασχολούνται με πάρεργα άλλης φύσεως, δυνάμεις οι οποίες θα στραφούν στα καθήκοντα τους, που αφορούν την ασφάλεια των πολιτών. Για να το πετύχουμε αυτό μια βασική προσπάθεια που γίνεται είναι η ψηφιοποίηση υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας. Ήδη από μεθαύριο, από 1η Ιανουαρίου δεν θα πηγαίνει κανείς στα Αστυνομικά Τμήματα για το γνήσιο της υπογραφής, διότι αυτή η διαδικασία θα γίνεται καθολικά μέσω του διαδικτύου».
Τέλος, ερωτηθείς για την έξαρση που παρουσιάζει η παραβατικότητα των ανηλίκων, απάντησε: «Εργαζόμαστε συντονισμένα σε ό,τι αφορά αυτόν τον ευαίσθητο τομέα. Πρέπει να αναζητηθούν οι αιτίες που οδηγούν ανήλικα παιδιά σε βίαιες πράξεις. Είτε αυτές σημειώνονται μέσα στο σχολείο, είτε είναι bullying σε βάρος μαθητών, είτε είναι βίαιες πράξεις που καθοδηγούνται μέσα από τα social media και το διαδίκτυο. Εκεί η Ελληνική Αστυνομία δρα όσο γίνεται προληπτικά και συνεργάζεται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πιστεύω, όμως, ότι ενεργή συμμετοχή στην προσπάθεια πρέπει να έχουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί γιατί είναι και αυτοί παράγοντες που επηρεάζουν καθοριστικά τη συμπεριφορά των νέων ανθρώπων. Πιστεύω, επίσης, ότι σ’ ένα νέο παιδί πρέπει να δίνεις δεύτερη ευκαιρία».