Θεοδωρικάκος σε περιφερειάρχες: Εθνική ενότητα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Εθνική ενότητα στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της Τουρκίας και εγρήγορση σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της απειλής του κορονοϊού, ζήτησε από τους περιφερειάρχες ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε ομιλία του στο Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.).

Κατά τη συνεδρίαση διαπιστώθηκε συναντίληψη στα συγκεκριμένα ζητήματα, καθώς επίσης και η ανάγκη άμεσης ψήφισης της μεταρρύθμισης που αφορά στο ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στο κεντρικό κράτος και τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης, με την αντίστοιχη μεταφορά αρμοδιοτήτων, πόρων και προσωπικού στους Δήμους και στις Περιφέρειες, αλλά και στην υλοποίηση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», στο οποίο δικαιούχοι είναι και οι Περιφέρειες, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στην τοποθέτηση του ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε την ανάγκη να διατηρηθεί το ισχυρό αίσθημα εθνικής ενότητας και αυτοπεποίθησης των Ελλήνων, τονίζοντας: «Είμαστε σε μία χρονική φάση που οι Έλληνες οφείλουμε να είμαστε – και είμαστε – απολύτως ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις που, δίχως καμία αμφιβολία, αποτελούν σοβαρή απειλή για τη χώρα, τα εθνικά μας δίκαια και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα θέματα με απόλυτη ετοιμότητα, ψυχραιμία κι αυτοπεποίθηση και πιστεύω ότι με τον ίδιο τρόπο οφείλει να τα αντιμετωπίσει – κι ελπίζω ότι θα το πράξει – το σύνολο του πολιτικού συστήματος της χώρας.

Όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος «οι Περιφέρειες, ως θεσμός αυτοδιοίκησης, οφείλουν να συμβάλουν ως κόρη οφθαλμού στη διαφύλαξη της εθνικής ενότητας. Της απόλυτης ενότητας των Ελλήνων όταν αντιμετωπίζουν προκλήσεις εθνικού χαρακτήρα».

Σε ό,τι αφορά στο θέμα του κορονοϊού, τον οποίο χαρακτήρισε δεύτερη απειλή, ζήτησε από τους περιφερειάρχες να εντείνουν την προσοχή τους στην εφαρμογή των μέτρων αποτροπής της πανδημίας, ιδιαίτερα τώρα που η χώρα έχει ανοίξει στον τουρισμό. Αναγνώρισε μια υφιστάμενη χαλάρωση είτε λόγω κόπωσης από την εφαρμογή των μέτρων είτε λόγω καλοκαιριού αλλά και λόγω επανάπαυσης η οποία προήλθε από την υπέρβαση της πρώτης φάσης με ελάχιστες – συγκριτικά με άλλες χώρες – απώλειες. Χαρακτήρισε απολύτως λανθασμένη αυτή την αντίληψη και ζήτησε μεγάλη προσοχή «μέχρι να έρθει η στιγμή του εμβολίου». Ο κ. Θεοδωρικάκος ζήτησε από τους περιφερειάρχες να εντείνουν την εφαρμογή των μέτρων «αξιοποιώντας το κατάλληλο δυναμικό, μεταφέροντας ξανά το αίσθημα εγρήγορσης σε όλη την κοινωνία, από την οποία ζητάμε να έχει τη δική της συνδρομή για να αντιμετωπιστεί αυτή η απειλή». Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι οι Έλληνες στα δύσκολα βγάζουν τον καλύτερό τους εαυτό. Ήταν μία πολύ καλή περίοδος. Σίγουρα υπήρξαν έγκαιρες αποφάσεις από την κυβέρνηση, σοβαρή στάση από το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα και μεγάλη συμβολή της αυτοδιοίκησης. Λοιπόν, όλα αυτά είναι ένα ισχυρό κεκτημένο που δεν πρέπει να χαθεί για τη χώρα».

Στη συνέχεια ο υπουργός ζήτησε τη συμβολή των περιφερειαρχών στην υλοποίηση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», καθώς οι ίδιοι γνωρίζουν καλά τις ανάγκες των Δήμων και των Περιφερειών που εκπροσωπούν.

«Βασικό μέλημα είναι αυτό το πρόγραμμα να “κουμπώσει” με τους συνολικούς σχεδιασμούς που έχει κάθε Περιφέρεια και έργα τα οποία δεν ήταν δυνατό να μπουν στα περιφερειακά προγράμματα και να εξασφαλιστεί άλλη πηγή χρηματοδότησης, μέσω αυτού να ενταχθούν και να καλύψουν απαραίτητες τοπικές αναπτυξιακές ανάγκες», τόνισε. Πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών, ανακοίνωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, είναι μέσα στο επόμενο εξάμηνο να προγραμματισθεί ένα πρώτο σημαντικό πακέτο έργων που θα προστεθεί στα έργα του «Φιλόδημος Ι», τα οποία δεν είχαν διασφαλισμένη χρηματοδότηση και εντάχθηκαν με απόφαση του ιδίου (του υπουργού) στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Η δεύτερη προτεραιότητα του υπουργείου Εσωτερικών, στην οποία ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους περιφερειάρχες να υπάρξει συναντίληψη και συμβολή τους αφορά στη μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση για το πλήρες ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων Δήμων και Περιφερειών τόσο μεταξύ τους όσο και απέναντι στη κρατική διοίκηση. Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση θα γίνει σε συνδυασμό με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων Δήμων και Περιφερειών. Ο ίδιος εξέφρασε την απόλυτα σύμφωνη θέση του επάνω στο διαχρονικό αυτό αίτημα της αυτοδιοίκησης και ζήτησε τη συνδρομή της Ένωσης των Περιφερειών, για την πραγματοποίηση της μεταρρύθμισης. Ανέφερε ότι περιμένει το πόρισμα της Επιτροπής, στην οποία προεδρεύει ο καθηγητής κ. Κοντιάδης, προκειμένου να αρχίσει η διαβούλευση για την επίτευξη αυτού του «φιλόδοξου» και με «διάρκεια», όπως σημείωσε, στόχου. «Δεν υπάρχει κανένα νόημα στο να κάνουμε μια μεταβολή με βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα. Βασική μας αρχή είναι να πετύχουμε τις αναγκαίες συγκλίσεις με το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων που θέλουν κι εκείνες μια σοβαρή μεταρρύθμιση που θα ενισχύει την αυτοδιοίκηση», ανέφερε χαρακτηρίζοντας «αυτονόητο», το γεγονός ότι με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων θα μετακινηθούν οι αντίστοιχοι οικονομικοί πόροι και το αντίστοιχο ανθρώπινο δυναμικό». Ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε από την ΕΝ.Π.Ε., εντός του Σεπτεμβρίου, να οργανώσει συζήτηση για το θέμα των αρμοδιοτήτων και της επικείμενης μεταρρύθμισης. «Είμαστε από την ίδια πλευρά του λόφου και είναι ώριμη η στιγμή, κατά την ψήφιση αυτού του νόμου στο Κοινοβούλιο, να υπάρξει η καθολική αποδοχή του», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ο υπουργός Εσωτερικών στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ, Απόστολο Τζιτζικώστα και με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Κασαπίδη τους ενημέρωσε για την απόφαση του υπουργείου να στηρίξει – στο πλαίσιο του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» – την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, καθώς εκεί θα εξελιχθεί το πρόγραμμα της ταχύτερης απολιγνιτοποίησης, το οποίο επισύρει σειρά πολύ σοβαρών μελετών και έργων. Ο κ. Τζιτζικώστας αναγνώρισε ότι το «Αντώνης Τρίτσης» έρχεται να συμπληρώσει τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, τα οποία οι Περιφέρειες “τρέχουν” με επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια και μάλιστα με πολύ υψηλές απορροφητικότητες. Μεταφέροντας δε «τα αισθήματα όλων», όπως σημείωσε, δήλωσε στο πλευρό του υπουργού σε ό,τι αφορά στην προσπάθεια του για την συντομότερη εκκίνηση του ‘«Αντώνης Τρίτσης», ώστε να “τρέχει”, να απορροφά χρήματα, να δημιουργούνται θέσεις εργασίας και έργα που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας».

Σε σχέση με τη μεταρρύθμιση που αφορά το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους και αυτοδιοίκησης ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: «Ναι είμαστε θετικοί. Χαιρόμαστε που για πρώτη φορά ο υπουργός και υπουργείο Εσωτερικών βάζει μία τάξη. Εμείς ως ΕΝ.Π.Ε. συμμετέχουμε στην Επιτροπή που έχετε διαμορφώσει. Βέβαια ο πραγματικός διάλογος θα γίνει, αφού πρώτα κατατεθεί το πόρισμα της Επιτροπής και θα ξεκινήσει διαβούλευση με την Ένωση Περιφερειών». Ο κ. Τζιτζικώστας έθεσε το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να μη μπορούν οι Περιφέρειες να ανταποκριθούν στις αρμοδιότητες που έχουν να εκτελέσουν.

-Ad-