«Θερμό επεισόδιο Ελλάδας-Τουρκίας – Ρεβάνς για τα Ίμια»

Οι Ελληνες στη συντριπτική τους πλειοψηφία, σε ποσοστό 81,1%, θεωρούν βέβαιο ότι θα υπάρξει θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, ενώ σε περίπτωση ελληνοτουρκικής σύρραξης εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα είναι μόνη της με πιθανότητα να την υπερασπιστούν 4 χώρες, ενώ δεν περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Μόλις ένα ποσοστό 6,8% πιστεύει ότι δεν θα γίνει πόλεμος με την Τουρκία, το 92,5% δεν επιθυμεί υποχώρηση έναντι των τουρκικών προκλητικών διεκδικήσεων, ενώ ποσοστό άνω του 50% είναι αρνητικό σε προσφυγή στη Χάγη ή σε διεθνή διαιτησία, με το 84,8% να δηλώνει ότι η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει με πόλεμο σε περίπτωση παραβίασης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Αυτές είναι οι απαντήσεις πανελλαδικής έρευνας που προέκυψαν από τις ερωτήσεις σε δείγμα 5.01 3 ατόμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα διεξήχθη σε χρονικό διάστημα προγενέστερο της κρίσης του «Oruc Reis» και την παράνομη NAVTEX. Τα χρήσιμα στοιχεία που προκύπτουν παρουσιάζονται σήμερα από τη Realnews.

Θερμό επεισόδιο

Οι 5.013 ενήλικες με δικαίωμα ψήφου απάντησαν στις ερωτήσεις της συγκεκριμένης έρευνας στο χρονικό διάστημα από 14 Μαρτίου έως 26 Απριλίου 2020, ενώ το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν τεταμένο και ενώ τα τουρκικά πολεμικά πλοία δεν είχαν ακόμη εκπλεύσει από τον ναύσταθμο του Ακσάζ με κατεύθυνση στο Αιγαίο. Σύμφωνα με τον πίνακα 1 της συγκεκριμένης δημοσκόπησης το 81,1 των συμμετεχόντων απαντά ότι είναι αρκετά έως πολύ πιθανό να γίνει θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οσον αφορά το ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 71% το βλέπει από μέτρια έως πολύ πιθανό.

Είμαστε μόνοι μας

Στην άποψη ότι η Ελλάδα είναι μόνη σε περίπτωση θερμού επεισοδίου ή σύρραξης φαίνεται ότι συμφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων.

Ρεβάνς για τα Ιμια

Το ίδιο συντριπτικά είναι τα ποσοστά των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα ως προς τη διαπίστωση της ατυχούς έκβασης στην κρίση των Ιμίων και αντιστοίχως της προσδοκίας για επιτυχείς χειρισμούς σε επεισόδια που προκαλεί η τουρκική πλευρά. Το 87,5 δήλωσε ότι θεωρεί πολύ σημαντικό το να αντιμετωπίζεται επιτυχώς μια ελληνοτουρκική κρίση θεωρώντας ότι πρέπει η χώρα να πάρει ρεβάνς για τα Ιμια.

-Ad-