Θερμό επεισόδιο: Κλιμάκωση από την Τουρκία – Στο Αιγαίο ο ελληνικός στόλος

Η Άγκυρα «δυναμιτίζει» ακόμη περισσότερο το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, βγάζοντας (με παράνομη NAVTEX) το ερευνητικό πλοίο «Yunus» στο Αιγαίο.

Με νέα Navtex η Τουρκία στέλνει σχεδόν στην «καρδιά» του Αιγαίου το ερευνητικό σκάφος «Γιουνούς», δεσμεύοντας με παράνομη NAVTEX μία περιοχή ανάμεσα στον Αη Στράτη, τη Λήμνο, τη Λέσβο και τη Χίο.

Το ερευνητικό πλοίο -σύμφωνα με την Άγκυρα- θα πραγματοποιήσει έρευνες που θα διαρκέσουν από την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου έως και την ερχόμενη Τετάρτη 5 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη η στρατιωτική άσκηση «Αργώ» με τη συμμετοχή Ελλάδας και Γαλλίας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα καθώς με τη νέα παράνομη NAVTEX στο Αιγαίο, η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση.

Αξίζει να τονιστεί ότι η Τουρκία είχε στείλει ξανά το ίδιο πλοίο, στις ίδιες ακριβώς συντεταγμένες, στα τέλη του περασμένου Μαΐου.

Σημειώνεται ακόμη ότι η Τουρκία πραγματοποίησε υπερπτήση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από την Κίναρο, ενώ συνολικά τις τελευταίες ώρες σημειώθηκαν 54 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Στο Αιγαίο ο ελληνικός στόλος

Παράλληλα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη η ελληνογαλλική άσκηση «Λόγχη», με τις Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Παρά το γεγονός ότι η κινητοποίηση των πολεμικών πλοίων του Στόλου ήταν προγραμματισμένη, εντούτοις συνδέεται άμεσα και με την αύξηση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό καταρτίζει ήδη σχέδια αντιμετώπισης μίας ενδεχόμενης προσπάθειας της Τουρκίας να δημιουργήσει τυχόν τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή, ωστόσο δεν ανεβάζουν τους τόνους ούτε δραματοποιούν μια προγραμματισμένη στρατιωτική άσκηση, παρά το γεγονός ότι και η Τουρκία πραγματοποιεί ασκήσεις με στόλο.

Άλλωστε, και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στο υπουργικό συμβούλιο και απαντώντας στη ρητορική παροξυσμού της απέναντι πλευράς, είχε διαμηνύσει ότι η Τουρκία «σε αυτό το γαϊτανάκι έχει μείνει μόνη», για να μιλήσει για την επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεων: «Εμείς μένουμε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση στις καθαρές μας θέσεις με την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, την επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεών μας, τη συμπαράσταση των συμμάχων μας» είπε χαρακτηριστικά.