Μεγάλη ανησυχία δημιουργεί στην Αθήνα και Βρυξέλλες η στάση της Τουρκίας με τις συνεχιζόμενες προκλήσεις, καθώς η Άγκυρα φαίνεται ότι δεν επιλέγει την ακραία πόλωση μόνο στις σχέσεις της με την Ελλάδα, αλλά -μετά τα όσα εκφράστηκαν από Ερντογάν, Μπαχτσελί και Τσαβούσογλου και τα οποία αμφισβητούσαν την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου- αλλά και με τις Βρυξέλλες, καθώς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στράφηκε εναντίον του Ευρωκοινοβουλίου μετά την έκθεση-κόλαφο για την ενταξιακή πορεία της χώρας.
Με δεδομένη την ένταση που επικρατεί, η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να στέλνει μήνυμα αποφασιστικότητας και προσήλωσης στην λογική της προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Η στάση αυτή αντανακλάται στο σαφές μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος προειδοποίησε για ακόμη μία φορά την Τουρκία να σταματήσει να μεταφράζει την προκλητική ρητορική σε ένταση στο πεδίο. «Εύχομαι και ελπίζω και ενθαρρύνω ανοικτά την Τουρκία αυτή η ρητορική να μην εκφραστεί στο πεδίο. Είμαστε μακριά από την ένταση του καλοκαιριού του 2020 και χρειάζεται αυτοσυγκράτηση από όλους. Δεν χρειάζονται πρόσθετες εστίες αναταραχής εντός της συμμαχίας».
Η δήλωση του πρωθυπουργού έχει τη σημασία της, καθώς έρχεται λίγα μόλις 24ωρα πριν από τη συνάντησή του με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, στη Θεσσαλονίκη.
Θα παραμείνει στις λεκτικές προκλήσεις;
Η Αθήνα εξακολουθεί να θεωρεί ως πιθανότερο σενάριο να παραμείνει ο Ερντογάν στο επίπεδο των λεκτικών επιθέσεων και να μη μεταφέρει την ένταση στο πεδίο.
Και αυτό γιατί, όπως εκτιμά, η κλιμακούμενη ένταση από την Άγκυρα σημειώνεται σε μία στιγμή που η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε εξαιρετικά εύθραυστη συγκυρία, ενώ πλέον έχει καταστεί σαφές προς τον Ερντογάν ότι, αν επιχειρήσει να δημιουργήσει νέα εστία έντασης στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τότε ο κλοιός θα σφίξει περισσότερο τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και από τη Συμμαχία.
Υπό τις συνθήκες, ωστόσο, που διαμορφώνονται στην Τουρκία, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα το προσεχές διάστημα, αν λάβει υπόψιν κιόλας ότι οι εμπρηστικές και προσβλητικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων παραπέμπουν πια σε γλώσσα… πεζοδρομίου.
Σύμφωνα με τον διεθνολόγο Αλέξανδρο Δεσποτόπουλο, ο Ερντογάν έχει αποτύχει στην εξωτερική πολιτική και ψάχνει διεξόδους. Ο τούρκος πρόεδρος οδεύει προς τις εκλογές πληγωμένος και ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, ίσως εξισορροπήσει το κλίμα, σημειώνει ο διεθνολόγος.
Υπογραμμίζει δε, πως αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, είναι το ενδεχόμενο, οι Τούρκοι να εμπλέξουν μια τρίτη χώρα όπως για παράδειγμα τη Λιβύη.
«Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει θερμό επεισόδιο» – Ο ρόλος της Λιβύης
Αναλυτικότερα, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα ΜEGA», ο κ. Δεσποτόπουλος σημείωσε:
«Εάν δούμε τη μεγάλη εικόνα, η Τουρκία βρίσκεται σε μία διαρκή διαπραγμάτευση με την Δύση, κυρίως με τις ΗΠΑ, είδε ότι με το ουκρανικό ζήτημα ξαναείναι χρήσιμη στη Δύση και προσπαθεί να το αξιοποιήσει. Έχει ανοίξει μία βεντάλια διεκδικήσεων από όλους. Οι Τούρκοι διεκδικούν θαλάσσιες ζώνες, στην Μεσόγειο και στο Αιγαίο, και αμφισβητούν την κυριαρχία των νησιών.
Υπάρχει ο φόβος ότι με μία καλή ή κακή ηγεσία, να έχουμε μία σοβαρή περιπέτεια με τους Τούρκους. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα θερμό επεισόδιο. Ο Ερντογάν οδεύει σε εκλογές πληγωμένος, η αντιπολίτευση έχει συσπειρωθεί, και ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, ίσως προσπαθήσει να εξισορροπήσει το κλίμα ες βάρος του. Έχει αποτύχει την εξωτερική πολιτική και ψάχνει διεξόδους. Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι να μπλέξουν μία τρίτη χώρα, για παράδειγμα την Λιβύη, και να στείλουν ως Λιβύη και όχι ως Τουρκία, ένα ερευνητικό σκάφος στην περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο επικαλύπτει το ελληνοαιγυπτιακό μνημόνιο».