Σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής βρίσκεται η Αθήνα για την πορεία του τούρκικου ερευνητικού σκάφους Oruc Reis, το οποίο από χθες το βράδυ πλέει με χαμηλή ταχύτητα, γεγονός που γεννά βάσιμες υπόνοιες ότι έχει ήδη ποντίσει τα ηχοβαλιστικά καλώδιά του.
Το κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και το υπουργείο Αμυνας είναι αν το ερευνητικό πλοίο θα περάσει τα 12 μίλια από το Καστελόριζο, κάτι που θα συνιστά μείζονα κλιμάκωση, η οποία θα χρίζει άμεσης αντίδρασης από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, το ερευνητικό πλοίο και τα τουρκικά πολεμικά που το συνοδεύουν, αναμένεται να πλησιάσει στο σημείο που ξεκινούν τα 12 ναυτικά μίλια αργά την Παρασκευή ή το Σάββατο.
Και μόνο η χρονική σειρά των πιθανών γεγονότων έχει την αξία της αφού αύριο και την Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, κατά την οποία, ο πρωθυπουργός θα θέσει μεν το ζήτημα των κυρώσεων προς την Τουρκία, αλλά όπως και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, θα γίνουν πράξη – αν δεν συμμορφωθεί στο μεταξύ η Άγκυρας – τον Δεκέμβριο, στην επόμενη συνάντηση των ηγετών.
Ο πρωθυπουργός προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής αποφασισμένος να πιέσει τους Ευρωπαίους συμμάχους ώστε να γίνουν απολύτως σαφείς σε ό,τι αφορά τις συνέπειες που θα έχει για την Άγκυρα η συνέχιση της ακραία παραβατικής και προκλητικής συμπεριφοράς της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει από τους συμμάχους να δεσμευτούν σε συγκεκριμένη λίστα κυρώσεων οι οποίες θα επιβληθούν στην Τουρκία, αν μέχρι την επόμενη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών τον Δεκέμβριο, δεν έχει ανακρούσει πρύμναν. Παράλληλα, θα επιδιώξει να αποσταλεί ένα σαφές και καθαρό μήνυμα στον Ερντογάν ότι αυτή είναι η τελευταία του ευκαιρία.
Ούτως ή άλλως, το ζήτημα της Τουρκίας δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα της Συνόδου, η οποία θα ασχοληθεί με το Brexit και άλλα ευρωπαϊκά ζητήματα. Με αυτό ως δεδομένο, η βασική επιδίωξη της Αθήνας είναι η ενίσχυση του συμμαχικού μετώπου έναντι της Τουρκίας. Σε επιχειρησιακό επίπεδο, το σύνολο των Ένόπλων Δυνάμεων της χώρας παραμένει σε επιφυλακή και καταρτίζει σχέδια αντίδρασης για κάθε πιθανή εξέλιξη.