«Θερμό καλοκαίρι» στο Αιγαίο: Οπλισμένα τουρκικά F16 – «Τα Δωδεκάνησα θα επιστραφούν είτε με το καλό είτε με το ζόρι»

Το απόγευμα της Δευτέρας ήρθε η έκτακτη προειδοποίηση του υπουργείου Αμυνας για «θερμό καλοκαίρι» στον Εβρο και τα ελληνικά νησιά, λόγω των συνεχών και αυξανόμενων τουρκικών προκλήσεων.

Επιχειρώντας να «διαβάσει» πώς θα μπορούσε να κυλήσει το φετινό καλοκαίρι με τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις από αέρα, στεριά και θάλασσα, ο καθηγητής και αναλυτής διεθνών θεμάτων, Κωνσταντίνος Φίλης, τόνισε ότι υπάρχουν τρία σενάρια:

Οπως τονίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος βλέποντας το κόμμα του στις δημοσκοπήσεις να καταγράφει ιστορικά χαμηλά, αντιλαμβάνεται ότι η πόλωση γύρω από εθνικά θέματα είναι ίσως η μόνη λύση για να δημιουργήσει μια συσπείρωση γύρω από το πρόσωπό του. Παράλληλα, η ισχυροποίηση της Ελλάδας στη διεθνή σκακιέρα δεν είναι αυτή που περίμεναν οι γείτονες, όπως και το γεγονός ότι η Αθήνα δεν… τσίμπησε στις προκλήσεις κάτι που έχει κλονίσει την αυτοπεποίθηση της Τουρκίας. Πλέον ο Ερντογάν προσπαθεί να «ξεπλύνει» αμαρτίες του παρελθόντος, αλλά και την αλαζονεία του που ενώ αρχικά έβλεπε τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ και τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να είναι συνομιλητές του, τελικά κατέληξαν να είναι… οι καλύτεροι φίλοι της -εχθρικής σε αυτόν- Ελλάδας.

Τα σενάρια που οδηγούν σε… τζαρτζαρίσματα στο Αιγαίο

Οσο για το πώς θα μπορούσε να κυλήσει το φετινό καλοκαίρι με τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις από αέρα, στεριά και θάλασσα, ο κ. Φίλης ανέλυσε ότι κατά τη γνώμη του υπάρχουν τρία σενάρια:

Στο «ήπιο» σενάριο: Θα ενταθεί η αμφισβήτηση την κυριαρχίας των ελληνικών νησιών από την Αγκυρα μέσω της αποστρατιωτικοποίησης, θα συνεχιστούν οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου, η έκδοση παράνομων Naftex και μία ελεγχόμενη αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

Στο «μέτριο» (αλλά πιθανό) σενάριο: Θα έχουμε την εκ νέου αποστολή σκάφους για σεισμικές έρευνες, την αποστολή γεωτρητικού στην κυπριακή ΑΟΖ ακόμα και να προσπαθήσει να μπλοκαριστούν οι αεροναυτικές ασκήσεις.

Στο πιο «ακραίο» σενάριο: Θα δούμε την ενεργοποίηση του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου και ενδεχομένως τζαρτζαρίσματτα με αμορφή τα μεταναστευτικά. Παράλληλα, να μην ξεχνάμε ότι τα τουρκικά μαχητικά πετούν πλέον οπλισμένα και κάνουν τις παραβιάσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Απειλές Τσαβούσογλου – Μπαχτσελί προς την Ελλάδα για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

Σε νέες απειλές προς την Ελλάδα για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, είπε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας για “πόλεμο κυριαρχίας” σε διαφορετική περίπτωση. “Εάν η Ελλάδα δεν κάνει πίσω, θα ανοίξουμε τη συζήτηση για την κυριαρχία τους“, είπε.

“Τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα με τις συμφωνίες της Λωζάνης και του Παρισιού. Υπάρχει ο ίδιος όρος και στις δύο συμφωνίες: Η Ελλάδα να μην στρατιωτικοποιήσει αυτά τα νησιά. Αλλά άρχισαν να εξοπλίζουν αυτά τα νησιά και πρώτα το διέψευσαν και μετά το δέχτηκαν. Είπαν ότι υπάρχει απειλή από την Τουρκία. Εξάλλου εμείς ως Τουρκία προχωρήσαμε στις απαραίτητες προειδοποιήσεις. Στείλαμε δύο επιστολές στον ΟΗΕ” πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Σχολιάζοντας τις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ο Τσαβούσογλου είπε: “Θα είμαι ειλικρινής, με όλο τον σεβασμό. Διαπιστώνουμε έλλειψη χαρακτήρα, το ζήσαμε πολύ αυτό. Φιλιούνται και αγκαλιάζονται, μετά όταν μπαίνουν στη συνάντηση, κάνουν πολύ βαριές κατηγορίες κατά της Τουρκίας“.

“Αυτό που κάνουν Μητσοτάκης και Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο να επικρίνουν την Τουρκία, αλλά και να εκστρατεύουν εναντίον της αμυντικής βιομηχανίας μιας συμμάχου χώρας του ΝΑΤΟ. Κάνουν λόμπι. Είναι αυτό συμβατό με το πνεύμα της συμμαχίας;” διερωτήθηκε.

“Για τον λόγο αυτό ο πρόεδρος μας έχει δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουμε στον μηχανισμό συμβουλίου συνεργασίας υψηλού επιπέδου που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, που περιμέναμε 7 χρόνια. Έτσι κι αλλιώς δεν μας έδιναν και ημερομηνία. Ετοιμάσαμε ένα έγγραφο με εντολή του προέδρου μας και τερματίσαμε αυτόν τον μηχανισμό. Με άλλα λόγια, δεν γίνεται από την μια να λέμε συνεργασία υψηλού επιπέδου και από την άλλη να συκοφαντούν με ψέματα την Τουρκία” πρόσθεσε.

Απειλές Μπαχτσελί: Τα Δωδεκάνησα θα επιστραφούν είτε με το καλό είτε με το ζόρι

Ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μίλησε στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, προχωρώντας σε νέες προκλητικές δηλώσεις. “Η Ελλάδα, που κλιμακώνει τις εντάσεις στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, παίζει με τη φωτιά. Οι 9 στρατιωτικές βάσεις που δημιούργησαν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα αποτελούν απειλή για την εθνική μας ταυτότητα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έμαθε τίποτε από τους παππούδες βάνδαλους που έπεσαν στη θάλασσα” είπε.

“Τα Δωδεκάνησα είναι η φυσική προέκταση της Ανατολίας και μας τα έχουν πάρει άδικα και σίγουρα θα επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους, είτε με το καλό είτε με το ζόρι. Η επιθυμία της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ χωρίς αίμα και χωρίς τη φωνή των όπλων. Εμείς δεν έχουμε ξεχάσει τα Δωδεκάνησα και σίγουρα θα τα δούμε πάλι δικά μας” πρόσθεσε.

Γ. Οικονόμου: Ανιστόρητες και απαράδεκτες οι δηλώσεις Τσαβούσογλου

Με σκληρή γλώσσα σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις Τσαβούσογλου κάνοντας λόγο για ανιστόρητες αναφορές που έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με το διεθνές δίκαιο και αντανακλούν τα εσωτερικά προβλήματα της κυβέρνησης Ερντογάν.

Σε συνέντευξη του στον Real FM αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά και τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο κ. Οικονόμου είπε ότι υπάρχει κλιμακούμενη προκλητικότητα από τους Τούρκους, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες και ανιστόρητες τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠ.ΕΞ. “Αντιμετωπίζουμε άμεσα αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις σε όλα τα επίπεδα, στους συμμάχους και στις διμερείς σχέσεις. Είναι ανιστόρητες αυτές οι δηλώσεις και δεν εδράζονται πουθενά. Δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω στην κυριαρχία μας και την προστασία της. Όλα αυτά αντανακλούν τα πολλαπλά εσωτερικά προβλήματα του Ερντογάν, την νευρικότητα και τη δυσαρέσκεια που υπάρχει εξαιτίας των αλλεπάλληλων επιτυχιών του πρωθυπουργού στη διεθνή σκηνή” είπε ο κ. Οικονόμου.

Τέλος ανέφερε ότι “υβριδικές απειλές” μπορεί να είναι απειλές όπως στον Έβρο το 2020, ή στην κυβερνοασφάλεια, και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση διαχειρίστηκε επιτυχώς τέτοιες απειλές, που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. “Κάθε χώρα που αντιλαμβάνεται το διεθνές περιβάλλον οφείλει να παίρνει τα μέτρα της να τις αντιμετωπίσει. Στο παρελθόν διαχειριστήκαμε επιτυχώς τέτοιες απειλές που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας όπως στο χώρο της κυβερνοασφάλειας” είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.