Θερμο-ΣΟΚ – Έχετε υπολογίσει πόσο ακριβότερα πληρώνετε το φυσικό αέριο;

Προφανώς και την τελευταία περίοδο θα έχει τύχει να συζητήσετε -με άτομα του κύκλου σας- την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Προφανώς και μέχρι σήμερα θα έχετε ακούσει διάφορες εκτιμήσεις σχετικά με το πόσο έχει αυξηθεί. 40%; 90%; 150%;

Και αυτή η συζήτηση επανέρχεται έντονα στην επικαιρότητα σήμερα, δεδομένου ότι πολλά νοικοκυριά, που λόγω προβλημάτων έμειναν χωρίς θέρμανση για 2-3-4 μέρες, θα χρειαστούν πολύ μεγαλύτερη κατανάλωση (μετά την αποκατάσταση) προκειμένου να ξαναζεστάνουν ένα παγωμένο σπίτι. Πολύ μεγαλύτερη κατανάλωση, με πολύ μεγαλύτερο κόστος.

Η αύξηση εκτοξεύθηκε!

Δημοσκοπήσεις, ινστιτούτα, εκθέσεις αρμόδιων και αναρμόδιων φορέων… γενικά, στοιχεία σχετικά με την αύξηση του ενεργειακού κόστους υπάρχουν πολλά. Τρόποι να τα διαβάσεις ακόμη περισσότεροι.

Εμείς, στο newsique, υιοθετήσαμε τον πιο απλό τρόπο μέτρησης, που αφορά σε χιλιάδες νοικοκυριά που έβαλαν φυσικό αέριο, και δεν είναι άλλος από τη σύγκριση δύο αντίστοιχων λογαριασμών. Για να βρούμε πόσα περισσότερα ευρώ πραγματικά βγαίνουν από την τσέπη μας, με όλους τους φόρους μέσα, χωρίς θεωρητικές ρήτρες και χωρίς αστερίσκους. Και το εύρημα δεν είναι καλό….

— Λογαριασμοί —

Στα 282% ο φετινός λογαριασμός!

Οι λογαριασμοί φυσικού αερίου είναι εκκαθαριστικοί και αφορούν στην ίδια χρονική περίοδο (με έναν χρόνο διαφορά).

Αυτοί οι άνθρωποι πλήρωσαν λοιπόν…

306,15 ευρώ το 2020 καταναλώνοντας 7.012 KWh. Δηλαδή κόστος 0,044 /KWh

408,98 ευρώ το 2021 καταναλώνοντας 3.303 KWh. Δηλαδή κόστος 0,124/KWh

Δηλαδή, φέτος τα νοικοκυριά, με τη μισή κατανάλωση σε σχέση με πέρυσι, πληρώνουν το φυσικό αέριο 30% ακριβότερα!

Συγκεκριμένα, μιλάμε για λογαριασμό (ανά KWh) στα 282%!

Ένα κόστος που, αν κανείς το προβάλει στο έτος, συνιστά μια σοβαρή μείωση εισοδήματος, στοιχείο που καθιστά αναγκαία όχι μόνο την παράταση της επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου (όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών χθες από τον αέρα του ΣΚΑΙ) αλλά και τη διεύρυνσή του, την ενίσχυσή του και τη συμπλήρωσή του από περαιτέρω άμεσες δράσεις ενίσχυσης εισοδήματος.