Ο ιός έχει εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες πέρα από την Ελλάδα, χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα επικίνδυνος γιατί ακόμη δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένη θεραπεία.
Εκτός κινδύνου είναι το παιδί που νοσηλεύεται στη Θεσσαλονίκη αφού προσβλήθηκε από παρβοϊό. Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό που καταγράφεται στον παιδικό σταθμό στον οποίο πήγαινε και το κοριτσάκι που πέθανε από τον ίδιο ιό.
Μετά το τραγικό περιστατικό με το κοριτσάκι που πέθανε σε ηλικία 3,5 ετών από παρβοϊό, άλλα 11 παιδάκια βρέθηκαν θετικά στον ιό. Στον παιδικό σταθμό που πήγαιναν τα παιδιά, σύμφωνα με πληροφορίες ενημερώθηκαν οι γονείς έγκαιρα και παραπέμφθηκαν για προληπτικές εξετάσεις για τα ποσοστά της τιμής τροπονίνης.
Ένα παιδί που ήταν κλινικά καλά και δεν είχε κάποιο πρόβλημα υγείας, είχε αυξημένη την τιμή της τροπονίνης με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί με περικαρδίτιδα στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο για 2 εβδομάδες και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Ωνάσειο με μυοκαρδίτιδα. Ευτυχώς πλέον το παιδί έχει διαφύγει τον κίνδυνο αφού οι γιατροί «πρόλαβαν» την έξαρση του παρβοϊό.
Τα 11 κρούσματα σημειώθηκαν στις αρχές του περασμένου μήνα και συγκεκριμένα στον παιδικό σταθμό που πήγαιναν και τα ίδια όπως και το παιδάκι που έφυγε από την ζωή, λήφθηκαν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα, έγινε απολύμανση και έλεγχος από τον ΕΟΔΥ. Οι μαμάδες των παιδιών πήραν την πρωτοβουλία και έκαναν εξετάσεις στα παιδιά τους τα οποία παρουσίασαν ένα κοινό, την αυξημένη τιμή τροπονίνης.
Η ουσία της τροπονίνης μπορεί να φανεί αυξημένη για διάφορους λόγους όπως την έντονη σωματική άσκηση ωστόσο, αποτελεί ένδειξη του ιού στον οργανισμό. Πολλά άτομα σε όλα τα σχολεία της Θεσσαλονίκης πέρασαν παρβοϊό, σύμφωνα με πληροφορίες, και μετά τις προληπτικές εξετάσεις των παιδιών, οι υπόλοιποι γονείς ενημερώθηκαν για να κάνουν εξετάσεις στα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου, ανάμεσα στα οποία βρέθηκαν και άλλα κρούσματα θετικά στον ιό.
Ο παρβοϊός δεν έχει κάποια ανησυχητικά συμπτώματα, πράγμα που έκανε πολλές μητέρες να μπερδέψουν τα συμπτώματα με αλλεργία. Συγκεκριμένα οι ενδείξεις του είναι το κοκκίνισμα στα μάγουλα και η εμφάνιση εξανθημάτων, ενώ δεν κάνει πυρετούς και δεν προκαλεί σωματικό πόνο.
Από το σχολείο της 3χρονης όλα τα παιδάκια ανάρρωσαν πλήρως ενώ και το παιδί που νοσηλεύτηκε δεν κινδυνεύει.