Την εικόνα σταθεροποίησης γύρω από το – μέχρι στιγμής – υψηλότερο επίπεδο της περιόδου σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνουν και οι τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
Όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ (επισυνάπτονται), οι ημερήσιες μετρήσεις του τελευταίου δεκαημέρου κυμαίνονται γύρω από την μεγαλύτερη τιμή του τρέχοντος πανδημικού κύματος που καταγράφηκε στις 9 Νοεμβρίου.
Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 17/11 και της Πέμπτης 18/11 είναι:
-Σταθερή (+5%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 15/11 και της Τρίτης 16/11.
-Σταθερή (+3%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 10/11 και Πέμπτης 11/11
«Η ανακοπή της έντονα αυξητικής τάσης στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα είναι μετά βεβαιότητος θετικό στοιχείο, που επιβεβαιώνεται και από τους εργαστηριακούς διαγνωστικούς ελέγχους. Στην τελευταία έκθεση επιτήρησης του ΕΟΔΥ ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη είναι 1018, ενώ στην αντίστοιχη έκθεση μία εβδομάδα νωρίτερα ήταν 1030», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.
«Οι μετρήσεις, οι αριθμοί και οι συγκρίσεις έχουν αξία για να γίνει κατανοητό στους πολίτες ότι σε τόσο μεγάλο επίπεδο διασποράς του ιού στην κοινότητα και με τετραψήφιους ημερήσιους αριθμούς επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, απέχουμε πολύ από το να πούμε πως θα υπάρξει σύντομα και μία αποσυμφόρηση στο σύστημα υγείας. Αυτή τη στιγμή τόσο οι ημερήσιες εισαγωγές στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης όσο και οι ημερήσιοι θάνατοι στην πόλη είναι σε διψήφιο αριθμό», εξήγησε ο κ. Παπαϊωάννου, σημειώνοντας πως «ενδεχομένως να είμαστε στην κορύφωση του τέταρτου κύματος, αλλά είναι νωρίς ακόμη να το εκτιμήσουμε», ενώ «σε κάθε περίπτωση η αποκλιμάκωση θα είναι αργή και δύσκολη για το σύστημα υγείας» και «όσοι ακόμη και σήμερα σπεύδουν να εμβολιαστούν συνεισφέρουν στον μέγιστο βαθμό, ώστε να περιοριστούν οι ανθρώπινες απώλειες».
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.