Θεσσαλονίκη: Κρίσιμη μέρα για μίνι lockdown – Ο… Άη-Δημήτρης «τρομάζει» τους ειδικούς

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας αναμένεται να αποφασιστεί από την Ολομέλεια της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, εάν θα επιβληθούν εκ νέου περιοριστικά μέτρα (με τη μορφή μίνι lockdown) στην Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και σε άλλες περιοχές ή όχι.

Τη Δευτέρα το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθούν -προληπτικά- στο «τραπέζι» της επιτροπής περιοριστικά μέτρα ή συστάσεις κατά το εορταστικό τριήμερο του Αγ. Δημητρίου και της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

«Θα συζητήσουμε αν τυχόν χρειαστεί να εξαγγελθούν περιοριστικά μέτρα ή συστάσεις δεδομένου ότι και η εμβολιαστική κάλυψη δεν είναι πολύ υψηλή για να μην έχουμε τυχόν φαινόμενα εκτεταμένης διασποράς την περίοδο αυτή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευής προσθέτοντας πως η επιτροπή ανησυχεί για τη συνεχιζόμενη αύξηση σε γειτονικές περιφέρειες, ενώ έκανε λόγο για τη μοναδική Υγειονομική Περιφέρεια στη χώρα στην οποία καταγράφεται αύξηση των νοσηλειών.

Επίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενος τροποποποίησης των υφιστάμενων μέτρων ή σχεδιασμού επιπλέον μέτρων ενόψει της χειμερινής περιόδου για όσες περιοχές είναι στο Επίπεδο 4 του επιδημιολογικού χάρτη («κόκκινο»), ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου lockdown είπε πως «σχεδόν θα το αποκλείσουμε».

Τα όποια μέτρα εφαρμοστούν, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, θα έχουν τοπικό χαρακτήρα, θα λαμβάνουν υπόψη τα ποσοστά εμβολιασμού και θα είναι -κατά κύριο λόγο- στοχευμένα ως επί το πλείστον στους ανεμβολίαστους.

Τέλος ο κ. Παρασκευής επισήμανε πως στο προσεχές χρονικό διάστημα θα δούμε διαφορές στη διασπορά της πανδημίας λόγω των ποσοστών εμβολιασμού.

Ανησυχία για την αύξηση του κρουσμάτων και νοσηλειών
Στο μεταξύ το σύνολο της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων η Ολομέλεια της οποίας συνεδριάζει σήμερα, δεν κρύβει την ανησυχία του για την εικόνα που παρουσιάζει επιδημιολογικά η Θεσσαλονίκη όλο αυτό το διάστημα, ενώ παράλληλα υπάρχει φόβος για επανάληψη του περσινού σκηνικού και όλων όσων ακολούθησαν τους εορτασμούς της 26ης και 28ης Οκτωβρίου.

«Υπάρχει σαφέστατα ανησυχία στην Επιτροπή, όχι μόνο για την εικόνα της Θεσσαλονίκης, αλλά και για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς τελευταία παρατηρούμε ότι έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά στους εμβολιασμούς. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολη μια τέτοια απόφαση, όμως πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη όλα τα δεδομένα» ανέφερε στο GRTimes.gr λοιμωξιολόγος, μέλος της επιτροπής που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Την ίδια ώρα οι νοσηλείες στην περιοχή αυξάνονται και η Επιτροπή δεν θέλει σε καμία περίπτωση, με βάση τη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης του κορωνοϊού να διακινδυνέψει ενδεχόμενη πίεση στο ΕΣΥ, η οποία θα είναι ούτως ή άλλως αυξημένη με δεδομένο ότι στην εξίσωση έχουν προστεθεί και οι υγειονομικοί που έχουν βγει σε αναστολή εργασίας.