Θεσσαλονίκη: Στο εδώλιο δύο πρώην αντιδήμαρχοι για τον θάνατο 62χρονου

Επίθεση από αγέλη σκύλων τον Μάρτιο του 2020 δέχτηκε ένας 65χρονος, την ώρα που έκανε τζόκινγκ στο Ελαιόρεμα της Πυλαίας, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του μετά από τρεις εβδομάδες νοσηλείας σε ΜΕΘ. Λίγες ώρες αργότερα, μάλιστα, δέχτηκε επίθεση από την ίδια αγέλη σκύλων και ένας 82χρονος ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά.

Για την υπόθεση κάθονται στο εδώλιο δύο αντιδήμαρχοι και δύο μέλη επιτροπών για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Συγκεκριμένα, οι δύο αντιδήμαρχοι, αλλά και δύο μέλη των επιτροπών διαχείρισης και περισυλλογής των αδέσποτων στην περιοχή, ο πρώην αρμόδιος αντιδήμαρχος στο δήμο Θεσσαλονίκης Σωκράτης Δημητριάδης και ο νυν αντιδήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη, Ιωάννης Καρτάλης, κάθονται στο εδώλιο κατηγορούμενοι τόσο για ανθρωποκτονία από αμέλεια, όσο και για σωματική βλάβη από αμέλεια δια παραλείψεως, με την έννοια ότι ενώ είχαν ευθύνη και οι δύο, δεν φρόντισαν προκειμένου να μαζευτούν αυτά τα αδέσποτα και να μη φτάσουμε στο σημείο να επιτεθούν σε δύο ανθρώπους.

Στις απολογίες τους ουσιαστικά επέρριψε ο ένας την ευθύνη στον άλλον. Ο μεν κ. Δημητριάδης υποστήριξε ότι δεν είχε λάβει καμία καταγγελία ο ίδιος του ως αρμόδιος αντιδήμαρχος για κυκλοφορία αγέλης στη συγκεκριμένη περιοχή. Από την άλλη, ο αντιδήμαρχος του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη είπε ότι είχε ενημερώσει την εντεταλμένη σύμβουλο του δήμου Θεσσαλονίκης (όχι τον αντιδήμαρχο) και πως οι επιθέσεις έγιναν σε εδαφική περιοχή που ανήκει στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Η εισαγγελέας, πρότεινε την απαλλαγή των δύο μελών της Επιτροπής, καθώς είχαν την ευθύνη μόνο για την διαχείριση των αδέσποτων, όχι για την περισυλλογή τους και την καταδίκη του κ. Καρτάλη, διότι όπως είπε, εκείνος ο δήμος είχε λάβει καταγγελίες από τις 2 του μήνα για μια επίθεση σε βάρος μιας κοπέλας- η οποία τραυματίστηκε ευτυχώς ελαφρά- και δεν έγινε κάτι που να κινητοποιήσει όσο έπρεπε τον δήμο, παρά μόνο στις 6 του μήνα, αλλά ήταν ήδη αργά, καθώς όταν είχε γίνει η επίθεση στον 65χρονο.

Αντίθετα, πρότεινε την απαλλαγή του κ. Δημητριάδη είπε ότι τουλάχιστον προκύπτουν αμφιβολίες για το αν όντως ενημερώθηκε για την κυκλοφορία της συγκεκριμένης αγέλης των σκύλων, είπε ότι δεν ταυτίζεται η ίδια αγέλη με την αγέλη που έλαβε καταγγελία ο δήμος Θεσσαλονίκης που κυκλοφορούσε στο δάσος του Σέιχ Σου, επομένως ζήτησε την καταδίκη μόνο του αντιδημάρχου Πυλαίας Χορτιάτη.