Θεσσαλονίκη: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου στα λύματα

Σταθερά μειούμενο βαίνει το ιικό φορτίο των λυμάτων στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τις καθημερινές μετρήσεις για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Η τάση αποκλιμάκωσης που ξεκίνησε στις 7 Απριλίου συνεχίζεται και την τρέχουσα εβδομάδα και, όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε απόλυτες τιμές το ιικό φορτίο μετράται πλέον στο 1/3 της υψηλότερης τιμής της περιόδου, που καταγράφηκε στις 5 Απριλίου.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 26/04 και της Τρίτης 27/04 είναι:

-Μειωμένη κατά 13% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Παρασκευής 23/04 και της Κυριακής 25/04.

-Μειωμένη κατά 44% σε σχέση με την μέση τιμή της Δευτέρας 19/04 και Τρίτης 20/04.

«Παρατηρούμε πλέον μία εμφανή πορεία αποκλιμάκωσης, που εφόσον συνεχίζεται σταδιακά θα αποτυπωθεί και ως μικρότερη πίεση στα νοσοκομεία της πόλης. Καθώς η εθνική εκστρατεία εμβoλιασμού βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, η Θεσσαλονίκη όπως και όλη η χώρα θωρακίζονται απέναντι στην πανδημία και η πολυπόθητη ελευθερία, όσα στερήθηκαν οι πολίτες τόσους μήνες, έρχονται πιο κοντά», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να αναμένονται και νέες επιδημιολογικές εξάρσεις σε αυτό το κύμα της πανδημίας με το σταδιακό άνοιγμα των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων απάντησε πως «με σύμμαχο και τη βελτίωση του καιρού, είναι στο χέρι μας να μην ανακοπεί αυτή η καλή πορεία» και «όσο τηρούμε τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, θα κάνουμε βήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα».

Σχετικά με την επιδημιολογική καμπύλη σε αυτό το κύμα της πανδημίας στην πόλη σε σχέση και με τα προηγούμενα ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος εξήγησε: «Από περίπου τα μέσα Απριλίου παρατηρείται μια μικρή αλλά επίμονη μείωση στις τιμές της έκκρισης ιικού φορτίου στα λύματα η οποία πλέον δεν αμφισβητείται από τα όρια της πειραματικής αβεβαιότητας Σε αυτό το τρίτο κύμα της πανδημίας τόσο η έξαρση όσο και η ύφεση στην έκκριση ιικού φορτίου είναι πιο ήπιες σε σχέση με το δραματικό δεύτερο κύμα του Νοεμβρίου 2020. Αυτό είναι κάτι που παρατηρείται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και υποδηλώνει διαφορετικά χαρακτηριστικά στην διασπορά του ιού από οτι τον περασμένο Νοέμβριο».

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Γαλλία: Ένας νεκρός από επίθεση με μαχαίρι σε αγορά της Μυλούζης – Μακρόν: «Τρομοκρατική ενέργεια χωρίς αμφιβολία»
22 Φεβρουαρίου, 2025
Σεισμοί: Σε ύφεση η ακολουθία – Κλειστά σχολεία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ανάφη και Ίο αποφάσισαν οι Επιτροπές
22 Φεβρουαρίου, 2025
Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 22-9: «Βούλιαξε» τον «αιώνιο» αντίπαλο στον τελικό και χρίστηκε Κυπελλούχος Ελλάδας στο πόλο των ανδρών
22 Φεβρουαρίου, 2025
«Πρεμιέρα» για τη συγκοινωνιακή αστυνομία με περισσότερους από 150 ελέγχους και τέσσερις συλλήψεις
22 Φεβρουαρίου, 2025
Βασίλης Καλογήρου: Αμείλικτα τα ερωτήματα από τις καταγγελίες συγγενών για τον θάνατό του – «Είναι προϊόν εγκληματικής ενέργειας»
22 Φεβρουαρίου, 2025
Κινητοποιήσεις για τα Τέμπη σε συνοικίες της Αθήνας και στη Θεσσαλονίκη
22 Φεβρουαρίου, 2025
Γερμανία: O προεκλογικός αγώνας και τα σενάρια της επόμενης μέρας
22 Φεβρουαρίου, 2025
Βασίλης Καλογήρου: Ψάχνουν για απαντήσεις στη διαδρομή θανάτου 18 χιλιομέτρων του 39χρονου – Καταγραφικά και τοξικολογικές ρίχνουν «φως» στο μυστήριο
22 Φεβρουαρίου, 2025
Χαλκίδα: 22χρονη κατήγγειλε πως έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού – Τέσσερις συλλήψεις
22 Φεβρουαρίου, 2025
Πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για Τέμπη: Οι ερευνητές κάνουν λόγο για «αντικρουόμενα στοιχεία» – Παρουσιάζεται στις 27 Φεβρουαρίου
22 Φεβρουαρίου, 2025