Θεσσαλονίκη: Ζητιάνοι μεταμφιεσμένοι σε πρόσφυγες – Έχουν μαζί τους ακόμα και βαλίτσα

Επίκληση στα συναισθήματα αλληλεγγύης κάνουν επιτήδειοι στη Θεσσαλονίκη οι οποίοι παριστάνουν τους πρόσφυγες και ζητιανεύουν σε κεντρικές οδούς.

Πρόκειται για μια εικόνα που είναι πλέον συνηθισμένη, κυρίως στην οδό Τσιμισκή, με έναν άντρα καθισμένο στο πεζοδρόμιο, μία γυναίκα δίπλα του με μαντήλα, ένα ή δύο παιδάκια που συνήθως κοιμούνται και μία μεγάλη βαλίτσα ακουμπισμένη στο πλάι όπου υποτίθεται μεταφέρουν το βιός τους.

Η εικόνα αυτή, επαναλαμβάνεται σε διάφορες …παραλλαγές, σε όλο το μήκος των κεντρικών αρτηριών της πόλης και όσο πλησιάζουν οι μέρες των Χριστουγέννων, αναμένεται να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Όπως αναφέρουν όμως στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μέλη της ομάδας Streetwork της «ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων» που έρχονται καθημερινά σε επαφή με ανθρώπους που επαιτούν στο δρόμο, όταν τους προσέγγισαν, απαντούσαν ότι είναι από τη Συρία αλλά όταν τους μιλούσαν αραβικά, δεν απαντούσαν .

«Αν και υποστηρίζουν ότι είναι πρόσφυγες, εμείς δεν το έχουμε διαπιστώσει» λένε οι εργαζόμενοι της ΑΡΣΙΣ, σημειώνοντας ότι ,οι υποτιθέμενες οικογένειες, («δεν ξέρουμε αν τα παιδιά είναι όντως δικά τους» αναφέρουν), προέρχονται από βαλκανικές χώρες, κυρίως από τη Βουλγαρία.

«Σκοπός τους είναι να πείσουν ότι είναι κυρίως, Σύριοι πρόσφυγες, δημιουργώντας μία …μεταμφίεση που δεν είναι τίποτε άλλο από μία δουλειά αφού φεύγουν από το πόστο τους για να κάνουν διάλειμμα για… τσιγάρο, επιλέγοντας να καπνίσουν λίγο μακρύτερα και μετά να επιστρέψουν στον… ρόλο τους».

Μάλιστα, τα μέλη του Streetwork έχουν διαπιστώσει ότι οι περισσότεροι γνωρίζονται μεταξύ τους και πολλές φορές, συναντιούνται όλοι μαζί, προτού χωριστούν και πάει ο καθένας στο προκαθορισμένο… πόστο του.

Έκκληση των υπευθύνων της ομάδας, είναι να σταματήσει ο κόσμος να τους δίνει λεφτά καθώς έτσι συντηρείται το φαινόμενο που αναμένεται, όσο πλησιάζουν οι γιορτινές μέρες, να πάρει μεγαλύτερη έκταση και έτσι, ακόμη περισσότερα παιδιά να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ένταση στο κέντρο της Αθήνας – Έγιναν 14 προσαγωγές
8 Μαρτίου, 2025
E. Λέκκας για Σαντορίνη: Η δύσκολη περίοδος πέρασε και έχουμε επανέλθει στην κανονικότητα – Δεν υπάρχει θέμα μεγάλου σεισμού
8 Μαρτίου, 2025
Ο Τραμπ ξεκινά έναν ακόμη εμπορικό πόλεμο – Το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων του Αμερικανού προέδρου έως σήμερα
8 Μαρτίου, 2025
Χανιά: Κρίσιμες ώρες για 19χρονο – Τραυματίστηκε στο κεφάλι σε προπόνηση πολεμικών τεχνών
8 Μαρτίου, 2025
Μάγδα Φύσσα: «Όσοι βάζουν “πενθόμετρο”, καλά θα κάνουν να το βουλώσουν»
8 Μαρτίου, 2025
Βασίλης Καλογήρου: Ανατροπή με το σημείο θανάτου – Τα τρία νέα ερωτήματα του θρίλερ
8 Μαρτίου, 2025
Τέμπη – Μητέρα 29χρονου μηχανοδηγού: «Πενθώ και τους ακούω να λένε ότι ο γιος μου ήταν λαθρέμπορος»
8 Μαρτίου, 2025
Θεσσαλονίκη: Διακοπή νερού από τα μεσάνυχτα μέχρι το πρωί σε περιοχές του κέντρου
8 Μαρτίου, 2025
Hellenic Train: Από αύριο διακοπή δρομολογίων στη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο και Αλεξανδρούπολη-Ορεστιάδα
8 Μαρτίου, 2025
Σ. Αναγνωστόπουλος: Τι αλλάζει στις προσφορές στα σούπερ μάρκετ
8 Μαρτίου, 2025