Θετικό κλίμα στις συναντήσεις με τους θεσμούς

Σε κλίμα συνεννόησης κύλησε η πρώτη μέρα των διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών για την τέταρτη αξιολόγηση και μέχρι στιγμής ένα πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι “μέσες άκρες υπάρχει σύγκλιση πως δεν προκύπτει δημοσιονομικό κενό για το 2019. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, όπου αυτή την ώρα διεξάγεται ευρεία διυπουργική σύσκεψη για το θέμα της Thomas Cook, οι συζητήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών θα συνεχιστούν έως και το απόγευμα της Τετάρτης.

Παράλληλα όμως τρέχουν και οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ, στο πλαίσιο του Άρθρου IV οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν την Παρασκευή, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ δεν συμμετέχουν και στις συζητήσεις της κυβέρνησης με την ευρωπαϊκή πλευρά των θεσμών.

Οι ίδιες πηγές κρατούσαν χαμηλά τους τόνους σχετικά με την έκβαση των συνομιλιών για τον προϋπολογισμό του 2020, καθώς μένουν ακόμη 17 μέρες για την κατάθεση του προσχεδίου του, το οποίο αναμένεται στη Βουλή τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, ενώ εκτιμούσαν πως μέχρι την Τετάρτη που ολοκληρώνονται οι συνομιλίες στην Αθήνα δύσκολα θα έχουν κλείσει οριστικά κάποια βασικά ζητήματα και οι διαβουλεύσεις όπως και άλλες φορές θα συνεχιστούν και εξ αποστάσεως, διατηρώντας παράλληλα κλειστά τα χαρτιά σχετικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων και την πάγια ρύθμιση. Σχετικά με το θέμα της Thomas Cook οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι πρέπει να αποτυπωθούν τα στοιχεία και να υπάρξει ποσοτικοποίηση προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση.

Σήμερα σε πολύωρη σύσκεψη που είχε το οικονομικό επιτελείο με τους επικεφαλής των θεσμών για τα δημοσιονομικά στο τραπέζι βρέθηκαν οι εκτιμήσεις για την πορεία του φετινού προϋπολογισμού και βασικών μεγεθών της οικονομίας σε μικροοικονομικό αλλά και σε μακροοικονομικό επίπεδο. Αναφορικά με την υπόθεση που θα υιοθετηθεί για την προβλεπόμενη ανάπτυξη το 2020 πηγές του οικονομικού επιτελείου περιορίζονται να σημειώσουν πως η ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο θα είναι καλύτερη από φέτος.

Φέτος η κυρίαρχη εκτίμηση φέρεται να είναι για μέση ανάπτυξη πέριξ του 2% ενώ ιδανικά για την κυβέρνηση και τους θεσμούς η ανάπτυξη θα πρέπει να επιταχυνθεί στη ζώνη του 3% τον επόμενο χρόνο για να υποστηρίξει τη συζήτηση με τους θεσμούς για μια νέα πολιτική συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Σχετικά πάντως με το θέμα της πολιτικής συμφωνίας για χαμηλότερους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου τονίζουν με νόημα πως η ελληνική κυβέρνηση θέτει θέματα δημοσιονομικής πολιτικής εκεί που πρέπει, όταν πρέπει και με τη σειρά που πρέπει. Όσον αφορά στον ορίζοντα ολοκλήρωσης της τρέχουσας τέταρτης αξιολόγησης πηγές του οικονομικού επιτελείου σημείωναν πως ένα σημαντικό ορόσημο για όλα παραμένει η συνεδρίαση του Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου.

Εκεί πρέπει να σημειωθεί πως αναμένεται εκτός σοβαρού απροόπτου να υπάρξει απάντηση για το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα έσοδα από επιστροφές κερδών από ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους κεντρικές τράπεζες. Αύριο στις συζητήσεις με τους θεσμούς αναμένεται να εξεταστούν “δομικά” δημοσιονομικά θέματα, όπως η πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων του δημοσίου προς ιδιώτες, θέματα του υπουργείου Υγείας, Εργασίας αλλά και των τραπεζών ενώ σήμερα στις συζητήσεις εξετάστηκαν και θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης. Την Τετάρτη στις συζητήσεις θα επικρατήσουν τα θέματα της ενέργειας, της δημόσιας διοίκησης, ψηφιακής μεταρρύθμισης και δημόσιας διοίκησης.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Γερμανία: Προβάδισμα του CDU/CSU δείχνουν τα πρώτα exit polls – LIVE όλες οι εξελίξεις
23 Φεβρουαρίου, 2025
Γερμανία: Η ετυμηγορία της κάλπης – LIVE όλες οι εξελίξεις
23 Φεβρουαρίου, 2025
Ο απεσταλμένος του Τραμπ στην Ουκρανία αναμένει να υπογραφεί αυτή την εβδομάδα η συμφωνία για τα ουκρανικά ορυκτά
23 Φεβρουαρίου, 2025
Σοκαριστικό τροχαίο στην Ηλεία: Μεθυσμένος οδηγούσε με τον 4χρονο γιο του στην αγκαλιά – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο το παιδί
23 Φεβρουαρίου, 2025
«Το πηγούνι του ακουμπούσε τα γεννητικά μου όργανα – Έβλεπα το ταβάνι κι έκλαιγα»: Συγκλονίζουν τα θύματα του γυναικολόγου στη Ρόδο
23 Φεβρουαρίου, 2025
Θάνατος Βασίλη Καλογήρου: «Σύντομα μπορούμε να έχουμε τη λύση του μυστηρίου – “Κλειδί” ο ιατρικός φάκελος»
23 Φεβρουαρίου, 2025
Δολοφονία Φαίης Μπακογιώργου: «Θα έχουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανατροπή στην υπόθεση»
23 Φεβρουαρίου, 2025
Τουρισμός για Όλους 2025: Ξεκινούν οι αιτήσεις με αυξημένα ποσά ενίσχυσης
23 Φεβρουαρίου, 2025
Φον ντερ Λάιεν: «Έγινε απολογισμός με τους Στάρμερ και Μακρόν για τις επαφές τους με την Ουάσινγκτον»
23 Φεβρουαρίου, 2025
Β. Ζελένσκι: Είμαι πρόθυμος να παραιτηθώ για την ειρήνη της Ουκρανίας ή για την ένταξη στο ΝΑΤΟ
23 Φεβρουαρίου, 2025