Θλίψη: Πέθανε ο Αθανάσιος Νάκας

Θλίψη στον ακαδημαϊκό κόσμο, αλλά και στην τοπική κοινωνία, έχει σκορπίσει η είδηση του θανάτου του Λαρισαίου καθηγητή γλωσσολογίας, Αθανάσιου Νάκα, που «έφυγε» σε ηλικία 72 ετών.

Αφήνει πίσω του τη σύζυγό του Τζίνα και δύο κόρες, Μελίνα και Μιράντα. Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2021.

Ο Αθανάσιος (Θανάσης) Νάκας ήταν ομότιμος καθηγητής γλωσσολογίας στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε διευθυντής Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Επισκέπτης Ερευνητής (1995-1996) στον Τομέα Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου του Salzburg. Μαθήματα της ειδικότητάς του δίδαξε και στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Μαράσλειο Διδασκαλείο, στη ΣΕΛΜΕ, στο Πρόγραμμα “Ακαδημαϊκής και Επαγγελματικής Αναβάθμισης Λειτουργών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης”, κ.α.

Εκτός από τη γλωσσολογία και τη γλωσσική διδασκαλία, τον απασχολούσαν θέματα φιλολογίας, θεωρίας της λογοτεχνίας και ρητορικής. Έχει τιμηθεί με ειδικό μετάλλιο, που του απένειμε ο πρόεδρος της Γαλλικής Βουλής, για τη μετάφραση και διάδοση του έργου του Montaigne στην Ελλάδα. Έχει δημοσιεύσει δέκα βιβλία και συνολικά έχει κάνει 129 δημοσιεύσεις (συνεργασίες σε περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων, κ.α.)

Τον Μάρτιο του 2019 είχε πραγματοποιηθεί τιμητική εκδήλωση για την προσφορά και το έργο του, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τη Φιλολογική Ιστορική Αρχαιολο­γική Λαογραφική Εταιρεία Θεσσαλίας, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Νομού Λάρισας και το βιβλιοχαρτοπωλείο «Άνεμος», στο πλαίσιο της οποίας είχε παρουσιαστεί ο συλλογικός τόμος “Figura in praesentia. Μελέτες αφιερωμένες στον καθηγητή Θανάση Νάκα”.

Σε ψήφισμά της η Φιλολογική Ιστορική Αρχαιολογική Εταιρεία Θεσσαλίας (ΦΙΑΛΕΘ) εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του καθηγητή και ανακοινώνει ότι αντί στεφάνου θα προσφέρει στο ταμείο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση» ποσό υπέρ των απόρων φοιτητών του προγράμματος.