Θρίλερ με την αεροπειρατεία: Οι διάλογοι, η «βόμβα στο αεροπλάνο» και οι κάμερες

Στο μικροσκόπιο έχει βάλει η ΕΥΠ κάθε κίνηση του Ρομάν Προτάσεβιτς, ο οποίος έμεινε στη χώρα μας για 12 μέρες μαζί με τη φίλη του.

Τα στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών κάνουν ιχνηλάτηση των κινήσεών του, ενώ σε πρώτη φάση εξετάζουν και προσπαθούν να εντοπίσουν τον συνεπιβάτη που φέρεται να φωτογράφισε τα έγγραφα του δημοσιογράφου.

Ο ίδιος τον περιέγραψε ως μεσήλικα, ρωσόφωνο, με αραιά μαλλιά και δερμάτινο χαρτοφύλακα. Τις αναφορές αυτές δεν τις διαψεύδουν οι ελληνικές ειδικές υπηρεσίες, ωστόσο επιχειρούν να τις διασταυρώσουν από τις κάμερες του αεροδρομίου, στους χώρους προσέλευσης και επιβίβασης.

Επίσης, ίχνη αντίστοιχα προσπαθούν να εντοπίσουν και στους χώρους διαμονής του Προτάσεβιτς, στην Κρήτη και στην Αθήνα.

Μέχρι στιγμής δεν προκύπτουν περίεργες επαφές.

Τα δύο άτομα που αποβιβάστηκαν, μαζί με τον Έλληνα, στο Μινσκ, είναι μια γυναίκα και ένας πιλότος. Η γυναίκα είναι από τη Λευκορωσία και φέρεται να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Ελλάδα, επομένως δικαιολογείται το ταξίδι της. Αντίστοιχα, και ο πιλότος φέρεται να εργάζεται στη χώρα μας.

Οι διάλογοι – «Βόμβα στο αεροπλάνο»

Οι λευκορωσικές αρχές είπαν στο πλήρωμα της πτήσης της Ryanair πως το αεροπλάνο ήταν παγιδευμένο και τους «συνέστησαν» να προσγειωθούν στο Μινσκ, σύμφωνα με την καταγραφή των συνομιλιών ανάμεσα στον πιλότο και τον πύργο ελέγχου που δόθηκε στη δημοσιότητα.

«Έχουμε πληροφορίες από τις ειδικές υπηρεσίες που λένε πως μια βόμβα βρίσκεται στο αεροπλάνο και πρόκειται να ενεργοποιηθεί πάνω από το Βίλνιους», αναφέρεται σ’ αυτή την καταγραφή στα αγγλικά που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη διεύθυνση αερομεταφορών του λευκορωσικού υπουργείου Μεταφορών. «Μπορείτε να επαναλάβετε αυτό το μήνυμα;», απαντά ο πιλότος και οι συνομιλητές του τού επιβεβαιώνουν την ίδια πληροφορία.

Στη διάρκεια της συνομιλίας, ο ελεγκτής διευκρινίζει πως η ειδοποίηση για την παρουσία βόμβας εστάλη «με email» και πως η πληροφορία αυτή έχει κοινοποιηθεί σε «πολλά αεροδρόμια».

Σε ανακοίνωσή του, το λευκορωσικό υπουργείο Μεταφορών ισχυρίστηκε πως πρόκειται για ένα email στο οποίο αναφέρεται πως προέρχεται από την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς και πως η βόμβα θα εκραγεί πάνω από το Βίλνιους, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίσει να υποστηρίζει το Ισραήλ.

Η καταγραφή της συνομιλίας με τον πύργο ελέγχου καταδεικνύει πως ο πύργος ελέγχου ήταν αυτός που συνέστησε επίμονα να προσγειωθεί το αεροπλάνο στο Μινσκ. Όταν ο πιλότος ρώτησε από πού προέρχεται η «σύσταση», ο πύργος απάντησε «είναι οι δικές μας συστάσεις».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Αποσύρει την ανάρτηση για τον Ιωνά Καρούση η παλαιστινιακή παροικία
5 Οκτωβρίου, 2024
Συνεδρίαση ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στ. Κασσελάκης κατέθεσε επίσημα την υποψηφιότητά του για την προεδρία, ακολούθησαν Φαραντούρης και Γκλέτσος
5 Οκτωβρίου, 2024
Η Κακοκαιρία «Cassandra» χτυπά την κεντρική και νότια Εύβοια: Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια
5 Οκτωβρίου, 2024
Κακοκαιρία «Cassandra»: Η πορεία των καταιγίδων που θα επηρεάσουν Αττική και Βοιωτία
5 Οκτωβρίου, 2024
Κακοκαιρία: Νεκρός βρέθηκε ο 52χρονος αγνοούμενος φύλακας
5 Οκτωβρίου, 2024
Συνελήφθη στη Ρόδο διεθνώς διωκόμενος για απάτη αλλοδαπός – Σε βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
5 Οκτωβρίου, 2024
Απόστολος Γκλέτσος: Με 32 υπογραφές υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Πυρά κατά Κασσελάκη
5 Οκτωβρίου, 2024
Σκοτείνιασε ο ουρανός στην Αττική – «Καμπανάκι» Τσατραφύλλια για καταιγίδες σε δυτικά και βόρεια
5 Οκτωβρίου, 2024
Όλυμπος: Επιχείρηση για τη μεταφορά τραυματία
5 Οκτωβρίου, 2024
«Safe Youth»: Πώς θα λειτουργεί το «panic button» για νέους που τίθεται σε λειτουργεία σε λίγες μέρες
5 Οκτωβρίου, 2024