Ένα έργο προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ αποτελεί το καλώδιο σύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, με το οποίο θα ενωθεί το απομονωμένο μέχρι σήμερα ηλεκτρικό δίκτυο της Κύπρου, με το ευρωπαικό.
Αυτό θα καταργήσει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και θα ρίξει στο μισό τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνουν οι κύπριοι πολίτες. Στη συνέχεια το καλώδιο θα συνδέσει και το Ισραήλ, ένα ακόμη απομονωμένο σύστημα ηλεκτροδότησης.
Πρόκειται για ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη και την ενεργειακή μετάβαση, αλλά και τη Δύση γενικότερα.
Ωστόσο, η εταιρεία που θα αναλαβει το τεχνικό κομμάτι αναφέρει πως αν μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας δεν υπάρξει συμφωνία της Κύπρου στους όρους της συμφωνίας, αποσύρεται. Εφόσον αποσυρθεί η γαλλική εταιρεία, χάνονται και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρωπαϊκής επιδότησης.
Το πρόβλημα βρίσκεται στους όρους. Η Κύπρος ζητά πρώτα να ολοκληρωθεί το έργο, και μετά να αρχίσει να πληρώνει. Κι αυτό, γιατί υποψιάζεται ότι η Τουρκία μπορεί να παρενοχλήσει το έργο, να διώξει την κοινοπραξία και να χαθούν χρήματα.
Ο Κύπριος βουλευτής Χρύσης Δημητρίου, μέλος της επιτροπής ενέργειας, αναφέρθηκε στην υπόθεση που θεωρείται «καυτή πατάτα» για τις Βρυξέλλες, την Αθήνα, τη Λευκωσία – και όχι μόνον, μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNews “PRIME” και τον Ηλία Σιακαντάρη.
Ενώ πρόσθεσε, μεταξύ άλλων:
«Είναι ακριβές ότι έχουμε ψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο. Όχι γιατί είμαστε απομονωμένοι. Κυρίως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η παραγωγή της Κύπρου είναι η συμβατική παραγωγή της Κύπρου. Στηρίζεται στο μαζούτ, ένα ακριβό καύσιμο, ένα ρυπογόνο καύσιμο, το οποίο οδηγεί και σε πληρωμή υψηλών ποσών ρύπων σε ετήσια βάση από τους Κύπριους καταναλωτές (…)
Είναι και ένα βήμα για να γίνει η Κύπρος ενεργειακός κόμβος που θα συνδέσει τη Μέση Ανατολή και την Ασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω και της γεωγραφικής της θέσης. Και τέλος, αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τους Κύπριους πολίτες και τις κυπριακές επιχειρήσεις είναι ένα βήμα που θα οδηγήσει σε μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος (…)
Η κυπριακή κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια επίσης ορθώς αποφάσισε να χρηματοδοτήσει το έργο με 100 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό το οποίο περιλαμβάνεται στο σχέδιο Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, όμως δεν παύει να είναι ένα τεράστιο ποσό».