Θρίλερ με το Oruc Reis: «Έσπασε» τα 12 μίλια από το Καστελόριζο – Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις

Σε πόλεμο νεύρων επιδίδεται το καθεστώς Ερντογάν.

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στην οποία φάνηκε η απροθυμία των εταίρων μας να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, η Άγκυρα κορυφώνει τις προκλήσεις, επιδιώκοντας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Αφενός με τον χάρτη που «οριοθετεί» την τουρκική περιοχή δικαιοδοσίας για έρευνα και διάσωση στα όρια αυτού που αποκαλεί «Γαλάζια Πατρίδα» “γκριζάροντας” το μισό Αιγαίο, στο όριο του 25ου μεσημβρινού, αφετέρου με την τακτική της σε σχέση με το Oruc Reis.

Ο Τούρκος πρόεδρος για άλλη μια φορά τραβά το σκοινί δοκιμάζοντας την ΕΕ και επαναλαμβάνοντας ότι θα προασπίσει τα συμφέροντα και την ασφάλεια της Τουρκίας σε κάθε περιοχή.

«Έσπασε» τα 12 μίλια

Από το βράδυ του Σαββάτου (17/10), το ερευνητικό Oruc Reis άλλαξε ρότα κινούμενο προς το Σύμπλεγμα της Μεγίστης. Το πρωί της Κυριακής, το τουρκικό σκάφος έφτασε στο βόρειο τμήμα της τουρκικής NAVTEX, με τις κινήσεις του να προδίδουν τις εντολές του καθεστώτος για την πιο ακραία πρόκληση (μέχρι την επόμενη) κατά της Ελλάδας.

Λίγες ώρες μετά, το Oruc Reis άρχισε να στρίβει και πάλι αριστερά. Κατά την διαδικασία στροφής, το τουρκικό ερευνητικό πέρασε σε απόσταση 14 μιλίων από το νησί του Καστελόριζου, ενώ από το ανατολικότερο νησάκι του Συμπλέγματος της Μεγίστης, τη Στρογγύλη, φέρεται να «έσπασε» το όριο των 12 ναυτικών μιλίων. Με τα απλωμένα του καλώδια ενδέχεται και να «άγγιξε» και τα 11,5 μίλια!

Είναι η πρώτη φορά το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis «σπάει» το όριο των 12 ναυτικών μιλίων στο Καστελόριζο.

Η κίνηση του ερευνητικού έχει θέσει σε πλήρη επιφυλακή τις Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως το Πολεμικό Ναυτικό που έχει ενισχύσει αισθητά την παρουσία του στην περιοχή με ισχυρές μονάδες του Στόλου που παρακολουθούν στενά τις τουρκικές κινήσεις και δίνουν απευθείας εικόνα στην Αθήνα στο κέντρο επιχειρήσεων.