Θρίλερ στην Κύπρο για κλεμμένα σχέδια της ENI – Η Τουρκία ξεπέρασε κάθε μορφή πειρατικής πολιτικής

Οταν ο Ερντογάν άφηνε να εννοηθεί ότι η Τουρκία μαζί με την Ιταλία θα εννοηθεί ότι η Τουρκία μαζί με την Ιταλία θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν από κοινού έρευνες για άντληση κοιτασμάτων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, σίγουρα κάτι είχε στο μυαλό του.

Γιατί, όπως μεταδίδεται από τη Λευκωσία, η Τουρκία ξεπερνώντας κάθε μορφή πειρατικής πολιτικής στη διεθνή ιστορία, με την έκτη κατά σειρά γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ, προχωρά σε κανονική κλοπή. Ειδικότερα, το «Γιαβούζ» ξεκίνησε γεώτρηση στον ήδη αδειοδοτημένο από την Κυπριακή Δημοκρατία στόχο «Ερατοσθένης Νότιο 1», για τον οποίο η ENI έχει προχωρήσει σε έρευνες και έχει εξασφαλίσει τις άδειες από τα τέλη του 2018.

Είναι ένας από τους προγραμματισμένους στόχους γεωτρήσεων της κοινοπραξίας ENI – TOTAL, για τον οποίο μάλιστα είχαν προηγηθεί όλες οι απαραίτητες έρευνες και με χρήση υποβρυχίων ρομπότ.

Η Τουρκία, όπως αναφέρουν κυπριακά MME, απλά μετονόμασε τον ίδιο ακριβώς στόχο από «Ερατοσθένης Νότιο» σε «Λευκωσία 1».

Η Τουρκία είναι φανερό ότι εκμεταλλεύτηκε στοιχεία της ENI και δεν έστειλε το «Γιαβούζ» συμπτωματικά να τρυπήσει σε σημείο που απέχει μόλις μερικά μέτρα σε μια έκταση 45 τετ. χιλιομέτρων από το σημείο που θα τρυπούσε η ENI. Μάλιστα τα στοιχεία που δημοσιεύει ο κυπριακός «Φιλελεύθερος» δείχνουν ότι και τα δεδομένα της γεώτρησης που επιχειρεί το «Γιαβούζ» στο Οικόπεδο 8 είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά των τεχνικών σχεδιασμών της ENI, δηλαδή η γεώτρηση θα φτάσει σε συνολικό βάθος περίπου 3.300 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, σε μια περιοχή με θαλάσσιο βάθος 1 .930 μέτρων. Δηλαδή, το γεωτρύπανο θα αναζητήσει στόχο κοιτάσματος σε βάθος 1 .370 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του βυθού.

Είναι πολύ πιθανόν, αναφέρουν πληροφορίες από τη Λευκωσία, να έχουν κλαπεί τα σχέδια της ιταλικής ENI στο Οικόπεδο 8. Ολα τα δεδομένα δείχνουν ότι η Τουρκία απογοητευμένη από τα μηδενικά αποτελέσματα των πέντε παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ (δύο δυτικά της Πάφου, δύο νότια της Καρπασίας και μία νότια του Πισσουρίου), αποφάσισε να μην εμπιστευτεί τους γεωλόγους της Ανώνυμης Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου και των νορβηγών συνεργατών τους και να προχωρήσει, έστω και εν μέρει στα τυφλά σε πιο «σίγουρο» στόχο, που έχει επεξεργαστεί η πολύπειρη ENI.

Κούσιος: Πληροφορίες ότι οι Τούρκοι υπέκλεψαν μελέτες για τεμάχιο 8

Στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ μίλησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις τόσο στα ενεργειακά όσο και στα της Λιβύης.

Ο Κυριάκος Κούσιος αναφερόμενος στην παρουσία του «Γιαβούζ» στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο έχει αδειοδοτηθεί στις εταιρείες ΕΝΙ και ΤΟΤΑLείπε ότι ο τρόπος που κινείται η Τουρκία συγκλίνει προς την κατεύθυνση ότι υπέκλεψαν μελέτες με στοιχεία. Διευκρίνισε δε ότι δεν υπάρχει ούτε υπόνοια ούτε ανησυχία ότι ΕΝΙ και TOTAL έδωσαν στοιχεία στους Τούρκους.

“Υπάρχουν πληροφορίες ωστόσο που δείχνουν ότι οι Τούρκοι με κάποιον τρόπο έχουν πληροφόρηση για τις μελέτες”, τόνισε.

Σε άλλο σημείο είπε ότι δεν υπάρχει προσπάθεια απομόνωσης ή πρόκλησης της Τουρκίας εκ μέρους μας, αλλά η Τουρκία το κάνει. Αναφέρθηκε στην υπογραφή East Med αλλά και του East Med Gas Forum τα οποία ήταν ανοικτά προς την Τουρκία είπε αφού είχε γίνει σαφές ότι ήταν ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε χώρα να συμμετέχει σ’ αυτά. «Προσπαθούμε να πείσουμε την Τουρκία ότι πρέπει να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες».

«Είμαστε ικανοποιημένοι από πολιτική ΗΠΑ», τόνισε ενώ για το ζήτημα της ΕΕ σημείωσε ότι «υπάρχει διστακτικότητα και αναποφασιστικότητα στην υλοποίησε αποφάσεων του Συμβουλίου Υπουργών και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Αναφορικά με το ζήτημα της Λιβύης, ο Κυβερνητικός ανέφερε ότι ήταν απούσα η Ευρώπη στα μεγάλα ζητήματα που αφορούσαν τη Λιβύη. Τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι παρούσα. “Δυστυχώς η Ευρώπη ήταν απούσα” επανέλαβε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Πληροφορίες από sigmalive.com/«ΤΑ ΝΕΑ»